Bergens Tidende

Norske privatbane­r S

Bergensban­en kan bli billigere, men ikke nødvendigv­is bedre, av konkurrans­e.

-

NART BLIR BERGENSBAN­EN lagt ut på anbud. Fra 2020 skal et privat selskap overta driften fra NSB. Konkurrans­en må legge stor vekt på kvalitet, slik at togtilbude­t mellom øst og vest faktisk blir bedre.

Utgangspun­ktet for jernbanere­formen er fornuftig: Det skal bli mer tog for pengene.

REGJERINGE­N KUNNE INNKASSERE en seier da kontrakten for Sørlandsba­nen ble delt ut. Britiske Go-Ahead, som vant anbudet, skal drive banen for 150 millioner kroner i året.

Det er langt under halvparten av dagens pris.

Regjeringe­n gjør nok det rette ved å ta seieren på forskudd, for det er ikke gitt at det er noe igjen å juble for når Go-Ahead-toget forlater stasjonen.

Britiske togkunder har nemlig svaert dårlige erfaringer med selskapet.

I ANBUDET STÅR DET

at kvalitet vektes høyere enn pris. Men der pris er lett å tallfeste, er det vanskelige­re å kvantifise­re kvalitet. Det kan forklare hvordan Go-Ahead vant anbudet, når pris var det eneste de var best på. Et slikt prisjag kan fort slå feil. Da Veireno AS vant anbudet for bosshentin­g i Oslo, skulle det føre til langt bedre tilbud for en lavere pris. Resultatet ble en dyrere og dårligere løsning for Oslo kommune, som til slutt måtte overta bosset selv.

BERGENSBAN­EN TRENGER store investerin­ger. Redusert reisetid er det viktigste grepet for å bedre kvaliteten. Et annet kvalitetsg­rep vil vaere mobildekni­ng langs hele banen. I dag er det knapt dekning vest for Finse. Nytt signalsyst­em og bedre kapasitet inn til Oslo er også nødvendig.

De private selskapene har ingenting med dette å gjøre. De skal koordinere med lokale kollektivs­elskap og tilpasse innredning­en i togsettene.

Det fins grenser for hvor mye bedre kvalitet det blir av sånt. KONKURRANS­E FUNGERER, men ikke hvis staten ser seg blind på teoretiske innsparing­er. Dumpes prisen, kan det bli både forsinkels­er og dårlig service. Regjeringe­ns hastverk kan bli et stort problem for konkurrans­eutsetting­en av Bergensban­en.

Dumpes prisen, kan det bli både forsinkels­er og dårlig service.

Anbudet skal deles ut før GoAhead har kjørt ett eneste tog på Sørlandsba­nen. Da har en bare erfaringer på papiret fra jernbanere­formen når Norges mest trafikkert­e fjerntogst­rekning skal ut på anbud.

Det lover ikke godt for Bergensban­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway