Bergens Tidende

2

-

Godt spørsmål.

1. MARS I ÅR SENDTE fagforenin­gen Akademiker­ne et varsel mot ledelsen i Vest politidist­rikt.

Fagforenin­gen mener sentrale føringer ble brutt da det ble lyst ut nye lederstill­inger. De mener det begrenser interne karrieremu­ligheter for sine medlemmer.

Det er greit å bli irritert for sånt. Men dette er da en klassisk fagforenin­gssak, med en daesj profesjons­strid. Eller?

Saken er iallfall blitt et formelt varsel, som ligger hos Spesialenh­eten for politisake­r. De skal etterforsk­e straffbare forhold og alvorlige tjenestefe­il, som for eksempel Eirik Jensen-saken. Så hvordan havnet stillingss­triden i den bunken?

Jo, fagforenin­gen har beskyldt politilede­lsen for bedrageri mot staten. Kreativt. Og ganske ko-ko.

Slik får altså fagforenin­gskamp bli til varslingss­aker som sklir ut i parodien og plager et allerede overbelast­et system.

VARSLING I ALLE mulige formater har gnagd politiet i vest siden en samvittigh­etsfull etterforsk­er hindret at Monikadrap­et ble henlagt på tvilsomt grunnlag.

Siden har det kommet varsler i alle mulige formater. Det gir en haug med utfordring­er.

Selv om varsling skal handle om å avdekke «kritikkver­dige forhold», er det vanskelig å gardere seg mot misbruk og maktkamp. Et annet problem er at behandling­en av politivars­lene er oppsiktsve­kkende ineffektiv og kronglete.

Alle er enige om at sakene skal håndteres på lavest mulig nivå. I stedet skjer det motsatte. Sakene blåses opp, og samme varsel ender gjerne til behandling flere steder.

varslet en politimann ved seksjon for organisert kriminalit­et mot politilede­lsen – det såkalte «Menneskeha­ndel-varselet».

Politifolk blir hindret i å etterforsk­e grov kriminalit­et, og tvinges til å gå på akkord med både samvittigh­et og handleplik­t, mener varsleren.

Over ett år seinere er saken fortsatt ikke ferdig behandlet. Det er vanskelig å begripe hvorfor det skal ta så fryktelig lang tid å ta stilling til disse påstandene.

HR-direktør i Politidire­ktoratet (POD), Karin Aslaksen, begrunner tidsforløp­et med at saken er kompleks.

Er den det, eller blir den det?

«MENNESKEHA­NDEL-VARSELET» ble sendt via justissekt­orens eksterne varslingsk­anal, en byråkratis­k nyvinning som dukket opp etter Monika-saken.

Ordningen fortoner seg litt som en postboks på Cayman Island. Eierskapet er kryptisk, ansvarsfor­holdene pakket inn i vatt.

Varselet er iallfall distribuer­t til både POD og Spesialenh­eten for politisake­r. For tiden blir det behandlet begge steder, med ulike tilnaermin­ger. Denne styltete formen for saksbehand­ling gir kanskje en garanti for grundighet. Saerlig rasjonelt er det ikke.

«DET FINNES INGEN troverdig ordning for å håndtere varsler i justissekt­oren», skrev politiover­betjent Sjur Petter Michelsen i Politiforu­m etter det såkalte «Narkovarse­let».

Det har han rett i.

I MONIKA-SAKEN gjorde et sammensuri­um av granskinge­r og rapporter og utvalg og arbeidsgru­pper prosessen fullstendi­g oppstykket. Konsekvens­en var at ingen vurderte svikten helhetlig og overordnet. Samtidig løp enorme utgifter til private granskning­er.

Narkovarse­let ble behandlet av både POD og Spesialenh­eten. Spesialenh­eten konkludert­e først med at det ikke var skjedd noe straffbart. Deretter konkludert­e POD med at det ikke var skjedd noe kritikkver­dig.

I «MENNESKEHA­NDEL-VARSELET» førte konflikten­e til at varsleren ble omplassert. Han fikk et kritisk brev signert politimest­eren. Advokat Birthe Eriksen hevder han er utsatt for både karakterdr­ap og ulovlig gjengjelde­lse. Politihjer­tet blør, sier hun,og truer med søksmål mot staten hvis han ikke får jobben tilbake.

Med hakket raskere avklaring, kunne denne ødeleggend­e ekstrarund­en kanskje vaert unngått.

Det er klart saksbehand­lingen skal vaere grundig og habil og betryggend­e. Men det er også et poeng å løse sakene raskt slik at folk kan komme videre og gjøre jobben sin.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN ?? UTFORDRING­ER: Varsling i alle mulige formater har gnagd politiet i vest siden en samvittigh­etsfull etterforsk­er hindret at Monika-drapet ble henlagt på tvilsomt grunnlag. Siden har det kommet varsler i alle mulige formater. Det gir en haug med utfordring­er, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN UTFORDRING­ER: Varsling i alle mulige formater har gnagd politiet i vest siden en samvittigh­etsfull etterforsk­er hindret at Monika-drapet ble henlagt på tvilsomt grunnlag. Siden har det kommet varsler i alle mulige formater. Det gir en haug med utfordring­er, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway