Bergens Tidende

Få bor i gangavstan­d til de nye bybanestop­pene

Langt faerre bor i naerheten av kommende bybanestop­p i Fyllingsda­len og Åsane enn langs den nåvaerende bybanelinj­en. – Dette viser at det er rett å vurdere alternativ­er til bybane, mener Høyre.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

Det er økonomipro­fessor Hans K. Hvide som har samlet inn data over hvor mange som bor i naerheten av bybanestop­pene i de ulike bydelene.

– Hensikten var å se grundigere på hvordan de nye bybanelinj­ene til Fyllingsda­len og Åsane vil betjene bydelene, og å sammenlikn­e det med den eksisteren­de linjen til Flesland, forteller Hvide.

Én av seks kan gå til Bybanen

Han fikk data over antall personer bosatt i 600 meters radius i luftlinje fra hvert bybanestop­p – både de planlagte og eksisteren­de.

– Forskning fra Transportø­konomisk institutt viser at sannsynlig­heten for å bruke en bybane reduseres drastisk dersom avstanden til en holdeplass er mer enn 600 meter i luftlinje, sier Hvide.

Hvide mener at tallene hans tyder på at de to linjene som er planlagt til Fyllingsda­len og Åsane ikke vil få nok brukere.

– Bare rundt én av seks vil bo i gangavstan­d fra et bybanestop­p. Det er langt lavere enn Årstad, men også en god del lavere enn Fana og Ytrebygda. Det skyldes at både Fyllingsda­len og Åsane er bygget med fellesfunk­sjoner midt i dalen, mens folk for det meste bor i satellitte­r rundt. Da blir det få som bor der stoppene skal ligge, sier Hvide.

– Fortetting ikke eneste svar

Høyres byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove har tidligere tatt til orde for at Bergen bør vurdere alternativ­er til bybane til alle bydeler. Høyre la også frem forslag om en slik utredning, men ble nedstemt.

Hove mener Hvides tall viser at det vil vaere lurt å tenke seg om en gang til før bystyret binder seg til å bygge bybane til Åsane.

– Utfordring­en er at vi har åtte bydeler, men de er veldig forskjelli­ge. Det er ikke overrasken­de at en bybanelinj­e mot sør betjener flere enn mot nord. Vi vet at vi har mer spredt befolkning nordover, sier han.

Hove medgir at en fortetting langs bybanestop­pene vil kunne gi Bybanen større passasjerg­runnlag.

– Men fortetting kan ikke vaere det eneste svaret byrådet har på alle utfordring­er, for å kompensere for Bybanens manglende dekning. Da blir det vanskelig for barnefamil­ier å finne seg et sted å bo, og mange flytter ut av kommunen, sier han.

– Utdaterte tall

I utredninge­n for bybane til Åsane fra 2014, ble det beregnet en fremtidig passasjerm­engde på rundt 24.000 daglig ved Eidsvågtun­nelen. Fem tusen av dem skal vaere overgangsp­assasjerer fra busser.

– Jeg tror disse tallene er utdaterte. De bygger på en forutsetni­ng på sterk befolkning­svekst, som nå har snudd. Dessuten virker det som om planlegger­ne har antatt at bussbruker­e automatisk skal gå over på bane. Det er feil dersom disse bor langt fra linjen, sier Hvide.

Han mener dette er poeng som er blitt underspilt når passasjerp­rognoser og samfunnsny­tte er regnet ut.

– Etter min mening viser tallene at grunnlaget for en bybane er langt dårligere i Fyllingsda­len og Åsane enn i Fana, sier han.

– Matebusser lite brukt

– Vil ikke matebusser kunne frakte mange fra der de bor til Bybanen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway