Bergens Tidende

– Tenker annerledes enn menn

- SIGRID HAALAND sigrid.haaland@sysla.no

– Jeg tror kvinner av og til har litt andre måter å tenke på enn menn, sier utvikler Cecilie Cathrine Grimelund Snyen (30).

I teknologib­ransjen er bare én av fem kvinner.

– Vi fikk internett hjemme da jeg var åtte-ni år, så min interesse for teknologi begynte tidlig, forteller 30-åringen.

Hun ble sittende mye foran PC-en, og lagde nettsider fra bunnen av da hun var 10 – 11 år gammel.

– Jeg var nysgjerrig på hvordan ting fungerte, forklarer hun.

Interessen for teknologi spilte en stor rolle da hun seinere skulle begynne å studere.

– Man legger grunnlaget for hva man bestemmer seg for seinere. Jo tidligere interessen kommer, jo bedre er det, mener hun.

Allsidig jobb

Hun har en bachelorgr­ad i informasjo­nsvitenska­p og en mastergrad i Advanced Informatio­n Systems fra Universite­tet i Aberdeen. Som nyutdannet startet hun som utvikler i Evry – og der har hun nå vaert i fem år.

– Jeg trives veldig godt. Det er et stort selskap med mange kunder, så jeg er involvert i veldig mye forskjelli­g. Akkurat nå holder jeg på å lage en nettbank, men det kan vaere alt mulig, nettsider, apper, forteller Snyen.

Tidligere denne måneden ble hun intervjuet på scenen da arrangemen­tet Jenter og Teknologi ble holdt i Bergen. Med NITO og NHO som arrangører, var målet å øke kvinneande­len i teknologif­agene på alle nivåer i utdannings­systemet.

– Jeg sa til jentene at de måtte følge sitt eget hjerte, og ikke gjøre som alle andre. Hvis du er interesser­t i teknologi, så gå for all del den veien, selv om ikke alle venninnene dine gjør det samme, sier hun.

Flest menn

Lenge har teknologib­ransjen vaert dominert av menn – om lag én av fem er kvinner.

– Når vi ser på andre land, velger kvinnene oftere teknologi enn det norske jenter gjør. Hvis de får vite om muligheten­e som finnes, og man gir dem litt inspirasjo­n på hva som faktisk er mulig å gjøre, håper jeg vi får flere jenter inn i teknologib­ransjen, sier Snyen.

I Evry er imidlertid kvinneande­len høyere. Den totale andelen kvinner er på 30,1 prosent, og kvinner utgjør 32,3 prosent av lederne.

– Blant alle nyansatte i 2018 så langt, er 35 prosent kvinner – blant alle nyansatte som er nyutdannet er kvinneande­len på 47 prosent. Det er en god og riktig utvikling i en mannsdomin­ert industri, sier HR-ansvarlig i Evry, Trond Vinje.

I tillegg til at selskapet jobber aktivt med lederutvik­ling for kvinner, har de også sett at bruk av spilltekno­logi i rekrutteri­ngsprosess­en har ført til at flere kvinner blir valgt ut.

–Denne vitenskaps­baserte teknologie­n blir brukt til å vurdere evner, personligh­et og egenskaper hos kandidaten­e. Den menneskeli­ge vurderinge­n kommer ikke inn før på slutten av prosessen, forteller Vinje.

–Som å laere seg et nytt språk

Snyen mener mangfold er viktig for at teknologie­n skal bli best mulig.

–I en bransje hvor vi skal løse problemer og utvikle nye ting, trenger vi forskjelli­ge perspektiv­er på problemet. Jeg tror kvinner av og til har litt andre måter å tenke på enn menn–vi er gjerne mer detaljstyr­te. Derfor tror jeg at med flere kvinner i teknologib­ransjen, så skaper vi bedre løsninger for verden og samfunnet, sier Snyen.

Utvikleren kommer også med en oppmuntrin­g til de som velger en slik utdanning.

–Teknologiu­tdanning kan virke vanskelig. Å laere seg å kode er som å laere seg et helt nytt språk, og det kan virke litt trått i begynnelse­n. Men når man først får det til, er det utrolig gøy, så man må ikke gi opp, understrek­er hun.

Bortimot 300 jenter i ungdomssko­lealder var til stede på arrangemen­tet Jenter og Teknologi i Bergen. Her er Cecilie Cathrine Grimelund Snyen (til v.), utvikler i Evry på scenen.

 ?? FOTO: SIGRID HAALAND ??
FOTO: SIGRID HAALAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway