Bergens Tidende

I

-

FORRIGE UKE sendte regjeringe­n ut på høring et forslag om fire års forlengels­e av Bokavtalen. Dette er en avtale som unntar bransjen for viktige bestemmels­er i konkurrans­eloven. Det er nå på tide å fokusere på hva som er bra for bokkundene. De er ikke tjent med en ordning som har til hensikt å sikre forlagene høye priser på bestselger­e.

I motsetning til hva bransjen hevder, gir denne ordningen ingen garanti for at vi bokkunder får et større mangfold å velge mellom. BOKAVTALEN PÅLEGGER medlemmer i Forleggerf­oreningen og Bokhandler­foreningen i bransjen å følge en bestemt prismodell, der forlaget setter prisen til bokkundene og det er fast pris i en viss periode.

Ifølge Forleggerf­oreningen vil det føre til «effektiv kryssubsid­iering; forlagene bruker inntektene fra bøker de selger mye av til å finansiere smalere utgivelser».

DET ER VANSKELIG å tolke dette på noen annen måte enn at bransjen ønsker en slik ordning fordi de forventer at den gir mulighet for høyere priser på bestselger­ne.

Inntektene det skaper, kan i neste omgang benyttes til å finansiere bøker som ellers ikke ville blitt utgitt.

Bokavtalen bygger altså på en tiltro til at bransjen flytter penger de tjener på bestselger­e over til smale utgivelser. Er det grunnlag for å gi bransjen en slik tillitserk­laering?

FOR DET ANDRE, og i tråd med resonnemen­tet over, er det ikke dokumenter­t at den såkalte kryssubsid­ieringen faktisk fører til mer mangfold i norsk bokbransje.

Danmark har liberalise­rt bokbransje­n, og prisregule­ringen ble helt opphevet i 2011. Et dansk ekspertpan­el har sett på utviklinge­n, og blant annet sammenlikn­et antall utgitte titler i de nordiske landene.

De finner at i perioden 2011–16 har utviklinge­n i antallet titler i Norge og Danmark vaert relativt lik.

ET TYSK EKSPERTPAN­EL har nylig gjort en gjennomgan­g av erfaringen­e fra en rekke europeiske land, noen med regulering av bokmarkede­t og andre uten.

De finner ikke støtte for å hevde at land som har regulert bokmarkede­t kommer bedre ut enn land uten regulering, for eksempel når det gjelder mangfold.

ALTERNATIV­ET til et lite treffsikke­rt indirekte virkemidde­l er å iverksette direkte virkemidle­r.

Det finnes allerede mange virkemidle­r i norsk bokbransje, og kulturpoli­tiske målsetting­er er en god begrunnels­e for et stort antall av disse virkemidle­ne. KANSKJE VI med ett ser lavere pris på bestselger­ne, og at de blir mer tilgjengel­ig i flere salgskanal­er? Kanskje det utvikles nye produkter, for eksempel ulike digitale strømmetje­nester?

En opphevelse av Bokavtalen vil bety at bokbransje­n må opptre på samme måte som i alle andre naeringer. Da får hvert forlag og hver bokhandler større mulighet for å strekke seg lenger for å tilfredsst­ille kundene, hvilket er til fordel for oss som er bokkunder.

Vårt klare råd til regjeringe­n er å ikke fornye bokavtalen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NOK NÅ: Det ikke dokumenter­t at den såkalte kryssubsid­ieringen faktisk fører til mer mangfold i norsk bokbransje, skriver konkurrans­edirektør Lars Sørgard.
FOTO: NTB SCANPIX NOK NÅ: Det ikke dokumenter­t at den såkalte kryssubsid­ieringen faktisk fører til mer mangfold i norsk bokbransje, skriver konkurrans­edirektør Lars Sørgard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway