Bergens Tidende

Taxfree? Nei takk

- AUGUST SIMONSEN MALIN RYSSTAD OG MATS LILAND

Det er på tide at vi slutter å subsidiere forurensen­de flyturer med billig sprit.

Leder for Bergen Unge Venstre

Det er for lett å si at ingen bør vaere så dumme at de sender intime bilder av seg selv.

JEG HAR MER TRO PÅ økonomiske insentiver enn på moralisere­nde prekener. Folk vet at de skader miljøet ved å fly mye, men de gjøre det likevel. Velmenende holdningsk­ampanjer er ikke tilstrekke­lig for å få ned flytrafikk­en. Skal vi få folk til å endre flyvanene sine, må det rett og slett bli mindre lukrativt å fly. Å avvikle taxfreeord­ningen vil vaere et godt sted å starte.

Av en eller annen grunn er taxfreeord­ningen blitt en hellig ku som ikke kan røres, og alminnelig­e klimapolit­iske prinsipper ser ikke ut til å gjelde for den.

ELLERS I KLIMAPOLIT­IKKEN er det bred enighet om at den som forurenser, betaler for sine utslipp, men dette prinsippet ser ikke ut til å gjelde for nordmenn på vei hjem fra utlandet. I stedet for å måtte betale ekstra for CO2-utslippene som flyturen fører med seg, blir flypassasj­erene premiert med muligheten til å kjøpe SELV OM BILDENE gjerne sendes til kjaerester eller andre utvalgte som man tenker er til å stole på, går det ikke alltid slik det skal. Vi hører ofte om bilder som kommer på avveie, og som blir spredt på internett som ild i tørt gress.

Men hvorfor fortsetter vi å ta intime bilder? En stor del av dagens ungdomskul­tur handler om å vise seg frem, og mange vil hevde at kulturen er blitt mer og mer seksualise­rt. Det kan føre til en normaliser­ing av å sende nakenbilde­r.

40 prosent av unge i alderen 18–20 år har tatt nakenbilde­r av seg selv, viser en undersøkel­se i regi av Unicef og Telenor tidligere i år. Tre av fire av disse har delt slike bilder av seg selv, noe som tydelig indikerer at det er veldig vanlig blant unge. avgiftsfri alkohol. Taxfreeord­ningen er også sosialt urettferdi­g. For hvem er det som flyr mest? Jo, det er forretning­sfolk med mange jobbreiser, eller andre som er velstående nok til å dra på hyppige utenlandst­urer. En sykepleier eller en videre, så må de ikke vaere så dumme og sende slike bilder. Vi mener det blir helt feil. Da plasserer man skylden på offeret i stedet for lovbrytere­n. For problemet er ikke selve nakenbilde­ne, men handlingen til personen som deler bildene videre.

Å spre private bilder av andre uten tillatelse kan anses som et overgrep, og det er viktig å huske at et overgrep aldri er offerets skyld.

Å DELE INTIME BILDER kan ha store konsekvens­er. Først og fremst for den som er så uheldig å få nakenbilde­r delt ufrivillig. Det kan vaere en stor psykisk belastning, og det oppleves som et enormt tillitsbru­dd fra personer man trodde man kunne stole på.

Samtidig kan ulovlig bildespred­ning ha store konsekvens­er for den som sprer bildene. Høyesteret­t avgjorde i november arbeidsled­ig vil stort sett fly sjeldnere. Dette er en meningsløs omfordelin­g til fordel for velstående folk.

Det er på tide at vi slutter å subsidiere forurensen­de flyturer med billig sprit. 2016 at det er ulovlig å dele intime bilder uten samtykke. Det betyr at dersom du er over 15 år, risikerer du å bli straffefor­fulgt.

SÅ HVA KAN MAN egentlig gjøre? Det er viktig at voksne møter ungdommer med forståelse og omsorg. Det nytter ikke å komme med pekefinger­en, spesielt ikke i en tid hvor sosiale medier spiller en såpass stor rolle. Vi kan gi råd om forholdsre­gler, men det tar ikke tak i roten av problemet. Det vi heller må fokusere på, er grensesett­ing, samtykke, maktforhol­d og lovverket.

Det er også viktig at foreldre og skoler har en tett dialog med barn og unge om seksualite­t, sosiale medier og nettvett. På denne måten kan de unge få mer selvtillit til å stå i mot eventuelt press, og vite hva de skal gjøre dersom sine intime bilder kommer på avveie.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB ?? ALDRI OFFERETS SKYLD: Å spre private bilder av andre uten tillatelse kan anses som et overgrep, og det er viktig å huske at et overgrep aldri er offerets skyld, skriver innsendern­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB ALDRI OFFERETS SKYLD: Å spre private bilder av andre uten tillatelse kan anses som et overgrep, og det er viktig å huske at et overgrep aldri er offerets skyld, skriver innsendern­e.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL NTB SCANPIX ?? MINDRE LUKRATIVT: Skal vi få folk til å endre flyvanene sine, må det rett og slett bli mindre lukrativt å fly. Å avvikle taxfreeord­ningen vil vaere et godt sted å starte, skriver innsendere­n.
FOTO: MONICA STRØMDAHL NTB SCANPIX MINDRE LUKRATIVT: Skal vi få folk til å endre flyvanene sine, må det rett og slett bli mindre lukrativt å fly. Å avvikle taxfreeord­ningen vil vaere et godt sted å starte, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway