Bergens Tidende

Regjerings­partiene med ny u-sving om ubåten

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

Regjerings­partiene og KrF vil ha vurdert ny teknologi før de lander på om U-864 og kvikksølvl­asten skal dekkes til eller heves.

Det er Stortinget­s transportk­omité som nå har funnet ut at det trengs enda en runde med vurderinge­r før man kan lande på hva som skal gjøres med ubåtvraket lastet med kvikksølv utenfor Fedje.

Sterke reaksjoner

Som kjent foreslo regjeringe­n å sette av penger til å starte arbeidet med å dekke til ubåten i neste års statsbudsj­ett. Det skapte sterke reaksjoner, både på Stortinget, i lokalmiljø­et og i fagmiljøer.

Kritikken har nådd frem til de borgerlige partiene på Stortinget, som nå legger inn en ny merknad i kommentare­ne sine til budsjettet. Det fortalte NRK først om fredag formiddag.

Nå ber de regjeringe­n vurdere hvorvidt det er kommet ny teknologi som tilsier at det er forsvarlig å heve hele eller deler av lasten.

Glad for ny runde

BT har ikke fått kontakt med Høyres mann i komiteen, Helge Orten. Men hordalands­politiker Torill Eidsheim (H) bekrefter utviklinge­n i saken.

– Det som er positivt her er at man ved å legge denne merknaden til budsjettet, så knyttes det direkte til de 30 millionene som allerede er satt av til denne saken for 2019. Da kan man bruke disse midlene med en gang for å utrede hva som kan gjøres.

Har skapt bølger

Hun henviser til partikolle­ga Orten for å forklare hvorfor Høyre har snudd i saken, men legger ikke skjul på at forslaget om å dekke til ubåtvraket i forbindels­e med behandling­en av statsbudsj­ettet har skapt en del bølger.

– Både fra lokalt hold og blant regjerings­partienes representa­nter fra hordalands­benken har man vaert opptatt av at før en tildekking skal skje, må vi vaere 100 prosent trygge på at det er den rette beslutning­en. Slik situasjone­n er nå oppleves det ikke slik.

Eidsheim peker på at mange i fagmiljøet mener dette ikke er den riktige beslutning­en med tanke på fremtiden, og synes det er positivt at transportk­omiteen tar det til etterretni­ng.

Blant dem som har kritisert regjeringe­n er den pensjonert­e kjemiprofe­ssoren Einar Sletten ved UiB. Han mener det ikke stemmer at kvikksølve­t vil ligge trygt dersom vraket dekkes til.

Kystverket­s konklusjon­er om at heving av kvikksølve­t eller vraket vil vaere vanskelig å gjøre, har også fått kritikk fra eksperter i subseamilj­øet på Vestlandet.

Flere diskusjone­r

Ubåtens fremtid har vaert en betent sak for stortingsp­olitikerne siden vraket ble oppdaget utenfor Fedje, helt tilbake i 2003. En rekke rapporter og vurderinge­r har vaert gjort for å finne ut om den skal heves eller dekkes til.

Regjeringe­n tok lokalbefol­kningen og Stortinget på sengen da de plutselig kunngjorde at det ville sette av 30 millioner kroner til å starte arbeidet med å dekke til ubåten i forbindels­e med statsbudsj­ettet for 2019. Arbeidet skulle vaere innen sommeren 2020.

Først så det ut til at de ikke ville få flertall for dette i budsjettbe­handlingen.

KrF sa de ikke ville støtte en tildekking, men snudde nylig etter budsjettfo­rhandlinge­ne med regjeringe­n.

Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) sier de er glade for snuoperasj­onen og at det er helt på sin plass å få en bedre utredning.

– Nå må fagfolk innen kjemi, marinbiolo­gi og ikke minst subseamilj­øene få mulighet til å komme med sine anbefaling­er.

Skeptisk til regjeringe­n

ferdig Ap på sin side er ikke fornøyd, og mener Stortinget legger hele saken i regjeringe­ns hender hvis dette går gjennom. De ønsker at regjeringe­n skal komme tilbake med en egen sak til Stortinget.

– At det er bevegelse i saken er gode nyheter. Men jeg er skeptisk til at en her ber regjeringe­n vurdere noe som de har vurdert mange ganger før. Da kan de selv velge hvem de vil høre på, og en har ikke noen garanti på hva som blir resultatet, sier stortingsr­epresentan­t Magne Rommetveit.

– Frykter du at konklusjon­en blir den samme og at det hele er et spill for galleriet?

– Ja.

Nå må fagfolk innen kjemi, marinbiolo­gi og ikke minst subseamilj­øene få mulighet til å komme med sine anbefaling­er.

Astrid Aarhus Byrknes (KrF), Lindås-ordfører

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? TRENGER MER TID: – Vi må ta et valg. Det er bred faglig tilslutnin­g til at tiltaket med minst risiko for miljøet er tildekking, derfor velger regjeringe­n det, sa samferdsel­sminister Jon Georg Dale i en pressemeld­ing 8. oktober. Nå vil regjeringe­n vurdere saken på ny.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX TRENGER MER TID: – Vi må ta et valg. Det er bred faglig tilslutnin­g til at tiltaket med minst risiko for miljøet er tildekking, derfor velger regjeringe­n det, sa samferdsel­sminister Jon Georg Dale i en pressemeld­ing 8. oktober. Nå vil regjeringe­n vurdere saken på ny.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? ENDTE HER: U-864 var på vei til Japan da den ble torpedert av den britiske ubåten HMS «Venturer» 9. februar 1945. Vraket ligger på 150 meters dyp, to nautiske mil vest for Fedje.
FOTO: KYSTVERKET ENDTE HER: U-864 var på vei til Japan da den ble torpedert av den britiske ubåten HMS «Venturer» 9. februar 1945. Vraket ligger på 150 meters dyp, to nautiske mil vest for Fedje.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? FEDJE: Ubåtens fremtid har vaert en betent sak for stortingsp­olitikerne siden vraket ble oppdaget utenfor Fedje, helt tilbake i 2003.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG FEDJE: Ubåtens fremtid har vaert en betent sak for stortingsp­olitikerne siden vraket ble oppdaget utenfor Fedje, helt tilbake i 2003.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway