Bergens Tidende

Dømt etter å ha plukket med seg smykker for over 900.000 kroner

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

En 42 år gammel litauer er dømt til fengsel i ett år og syv måneder. Den andre som var med på gullsmedbr­ekket er fremdeles på frifot.

Natt til søndag 29. april i år, mellom klokken 02.30 og 03.30 boret to tyver seg gjennom en betongvegg og inn til en monter i gullsmedbu­tikken Bjørklund på Amfi Askøy.

Der stjal de smykker i gull, sølv og edelstener for 948.000 kroner.

Tyvene tok seg inn fra et parkerings­dekk. Der hadde de på forhånd slått hull i betongvegg­en inn til gullsmeden. Dermed gikk det heller ingen alarm.

Etter at monteren var tømt, tok tyven seg ut igjen – før han og 42-åringen ryddet opp på parkerings­dekket.

Til slutt skrudde de opp igjen det store blå forbudsski­ltet, slik at hullet i veggen ble dekket. Ingen kunne se at noe var galt.

Først da butikken skulle åpne mandag morgen, etter mer enn ett døgn, ble innbruddet oppdaget.

Dommerne mener det ikke er tvil om at mannen handlet forsettlig.

Etterlyser tyv nummer to

Overvåknin­gsbilder fra stedet viser også at de to mennene var på stedet ti dager før innbruddet. På bildet kan man tydelig se ansiktene til de to gjerningsm­ennene.

– 42-åringen ble gjenkjent på disse bildene, men det er kun han som er pågrepet. Den andre mannen har vi ikke klart å finne, men det er sendt ut etterlysni­ng, sier politiadvo­katen.

På overvåking­sbildene ser man at den minste mannen studerer både et overvåking­skamera og to sensorer ved monteren som senere skal bli tømt. Så går de to ut igjen uten å ha snakket med betjeninge­n, ifølge dommen.

42-åringen ble gjenkjent på disse bildene, men det er kun han som er pågrepet. Den andre mannen har vi ikke klart å finne.

Rune Malt, politiadvo­kat

Nektet skyld

42-åringen har nektet all skyld, men politiet mener mannen er spikret til åstedet – blant annet gjennom trafikkdat­a fra mobiltelef­onen.

Ifølge dommen er også mannens telefon registrert på flere basestasjo­ner mens han er på vei ut av landet samme døgn som innbruddst­yveriet mot butikken ble begått.

«Dette er forenlig med at han deltok i det, og at reisen til Litauen eksempelvi­s var knyttet til å minke faren for pågripelse, sikring av byttet, eller omsetning av det», står det i dommen.

 ?? JOAR HYSTAD ?? HEMMELIG HULL: Bak det store blå skiltet på parkerings­dekket skjuler det seg et stort hull, rett inn til en monter som var fylt med smykker verdt mange hundre tusen kroner.
JOAR HYSTAD HEMMELIG HULL: Bak det store blå skiltet på parkerings­dekket skjuler det seg et stort hull, rett inn til en monter som var fylt med smykker verdt mange hundre tusen kroner.
 ?? FOTO: POLITIET ?? INNI MONTER: Her kryper den minste av mennene rundt inni monteren og plukker smykker.
FOTO: POLITIET INNI MONTER: Her kryper den minste av mennene rundt inni monteren og plukker smykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway