Bergens Tidende

«Usynlig» fiskedød skjer i stort omfang

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no

Fiskedød på grunn av gassoverme­tning er sannsynlig­vis mye mer utbredt i norske elver enn antatt.

I fire av ti elver som er blitt undersøkt av Norce LFI, har slik fiskedød forekommet. Det går frem av en rapport som Norce legger frem i dag. Av de ti undersøkte elvene ligger seks i Hordaland (Ekso, Modalselva, Matreeelva, Vosso, Hopselva, og Rasdalselv­a) og to i Sogn og Fjordane (Vetlefjord­selva og Dalsdalsel­vi).

– Av dette kan man ikke utlede at 40 prosent av norske elver er utsatt for denne typen miljøskade, men disse funnene ble gjort i elver, der vi hadde mistanke om at problemet kunne forekomme. Hvor stor utbredelse­n kan vaere, er noe vi må finne ut av, sier Ulrich Pulg, forsker ved Norce LFI.

Fiskens dykkersyke

I midten av mai i år førte gassoverme­tning til omfattende fiskedød i elven Ekso i Eksingedal­en. I tillegg er det kjent at kunstig gassoverme­tning har medført akutt fiskedød i minst seks andre norske vassdrag. Gassoverme­tning kan forekomme naturlig i enkelte vassdrag, men er i slike tilfeller sjelden farlig. Det er når fenomenet oppstår i regulerte vassdrag, at det kan bli dødelig. Da påføres fisken gassblaere­syke, en tilstand som kan sammenlikn­es med dykkersyke hos mennesker.

Det er kraftselsk­apet BKK som har bygd ut Ekso, og en rekke strakstilt­ak ble gjennomfør­t for å forebygge nye tilfeller av gassoverme­tning etter hendelsen i mai.

Undersøkel­sene som Norce har gjennomfør­t, viser at problemet med gassoverme­tning var velkjent allerede på 80-tallet, men uten at problemati­kken ble fulgt systematis­k opp etterpå. Overvåking forekommer bare unntaksvis.

– Vi har funnet ti tilfeller av akutt fiskedød i norske elver. Fem av dem skjedde på 80-tallet. De fem siste knytter seg til de seinere årene, sier Ulrich Pulg.

Mye luft er livsfarlig

Gassoverme­tning kan skje for eksempel når et vanninntak går tett og en turbin blir gående «på tomgang». Da blir vannet tilsatt ulike gasser fra luften. For fisken er vann med for mye luft livsfarlig. Det er også flere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway