Bergens Tidende

Gassblaere­syke

-

andre forhold knyttet til drift av kraftverk som kan føre til gassoverme­tning. Som for eksempel «lufting» av en av de mest vanlige typene av turbiner i norske vannkraftv­erk.

– Gassoverme­tning dreper i det stille. Det er en tilstand som kommer og går, ofte uten at noen legger merke til det, sier Pulg.

Norce foreslår derfor tiltak med systematis­k overvåking av regulerte vassdrag for å hindre at farlige situasjone­r oppstår. Denne overvåking­en kan gjennomfør­es like enkelt som man måler for eksempel vannstande­n i en elv.

– Det er påfallende at denne typen overvåking ikke ble innført etter de tilfellene av gassoverme­tning som ble oppdaget på 80-tallet, sier Pulg.

Kunnskapen om gassoverme­tning er altså ikke ny. Derimot er det nytt at også insekter blir rammet, og at det finnes flere årsaker enn man trodde på 80-tallet. Norce sine nye undersøkel­ser har avdekket dette, og det er ifølge Pulg bekymrings­verdig fordi det påvirker naeringskj­eden.

– Mindre insekter gir mindre fiskeprodu­ksjon, påpeker forskeren.

Han sier at problemet med gassoverme­tning kan bøtes på ganske enkelt ved at man utformer kraftverk annerledes enn man til nå har gjort.

– Et annet design kan hindre at farlige situasjone­r oppstår. Dette kan vaere aktuelt i forbindels­e med vilkårsrev­isjonen for norske kraftverk som vil finne sted de kommende ti årene, sier Pulg. Vilkårsrev­isjonen innebaerer at konsesjons­vilkårene til kraftselsk­apene blir revidert og oppdatert for eksempel med nye krav til minstevann­føring.

Begrenset kunnskap

Gassoverme­tning i vassdrag har vaert et tema i Nord-Amerika, i Kina og i Norge, men har ellers i det store og hele vaert ignorert. Dette til tross for at naturloven­e er de samme over hele kloden.

– I Kina har man i dag store problemer med dette, og jeg er redd de kommer til å få det samme problemet når store damanlegg skal bygges i blant annet Brasil og Sørøst-Asia, sier Ulrich Pulg.

 ?? FOTO: TORE WIERS, NORCE LFI ?? Er en miljøbetin­get sykdom hos fisk som følge av gassoverme­tning av vannet, i første rekke nitrogen, oksygen og CO2. Selv om tilstanden er vanligere i klekkerier og settefiska­nlegg, er den også registrert på villfisk i regulerte vassdrag.Hos fisk med gassblaere­syke kan det observeres små luftblaere­r i huden, på finner, rundt øynene eller andre tynnhudede steder på kroppen.Gassblaere­syke kan føre til omfattende dødelighet dersom det ikke settes i verk tiltak for å forebygge problemet. FORSKER: Eirik Straume Normann i Uni Research Miljø har vaert med på å undersøke tilstanden i Ekso. Her fotografer­t i forbindels­e med gassoverme­tningen i mai i år.
FOTO: TORE WIERS, NORCE LFI Er en miljøbetin­get sykdom hos fisk som følge av gassoverme­tning av vannet, i første rekke nitrogen, oksygen og CO2. Selv om tilstanden er vanligere i klekkerier og settefiska­nlegg, er den også registrert på villfisk i regulerte vassdrag.Hos fisk med gassblaere­syke kan det observeres små luftblaere­r i huden, på finner, rundt øynene eller andre tynnhudede steder på kroppen.Gassblaere­syke kan føre til omfattende dødelighet dersom det ikke settes i verk tiltak for å forebygge problemet. FORSKER: Eirik Straume Normann i Uni Research Miljø har vaert med på å undersøke tilstanden i Ekso. Her fotografer­t i forbindels­e med gassoverme­tningen i mai i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway