Bergens Tidende

Venter fremdeles på lukkede anlegg

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

For over ett år siden var Osterøy første kommune i landet med krav om utslippsfr­ie oppdrettsa­nlegg. Men så langt har ingen satset på havbruk i lukkede anlegg i Sørfjorden.

– Likevel har vedtaket i både kommunen og fylkeskomm­unen betydd mye for oss og vår rolle som samfunnsut­viklere. Som vertskommu­ne er vi stolte over å kunne legge til rette for en mer baerekraft­ig havbruksna­ering, sier ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF).

Den siste uken har Tromsø kommune fått mye oppmerksom­het etter at kommunesty­ret vedtok ikke å tillate flere oppdrettsk­onsesjoner med åpne anlegg. I tillegg skal eksisteren­de konsesjone­r ikke forlenges uten at de drives i lukkede anlegg.

Lokalpolit­ikerne mener miljøbelas­tningen av oppdrett er blitt for stor.

Flere andre kommuner forsøker å begrense antall oppdrettse­nheter og stiller nye krav om miljøvennl­ig drift. Men det var politikern­e på Osterøy som var først ute.

Delegasjon fra Alta

I Sørfjorden har oppdrettsk­jempen Lerøy stor produksjon av regnbueørr­et. Fjorden er en terskelfjo­rd med begrenset utskifting av vann, og deler av fjorden har store miljøutfor­dringer på grunn av oksygenman­gel.

Lokalpolit­ikerne krevde tiltak, og fikk grønt lys av Fylkesmann­en til at nye oppdrettsa­nlegg i den mest oksygenfat­tige delen av fjorden skal ha «minimalt til ingen utslipp av organiske partikler».

– Det har vaert spennende å vaere først ute. Vi har tatt imot delegasjon­sreiser fra Alta, der politikern­e er interesser­te i utslippsfr­ie anlegg for å ta vare på villaksen i Altaelva. Flere andre kommuner har også vist interesse for det vi har gjort. Vedtaket i Troms nå sist er interessan­t, men mitt inntrykk er at de skyter fra hoften. Osterøy kommune gjorde et mer grundig forarbeid før vedtak, sier Skeidsvoll.

– Naeringsfi­endtlig

– Mange mener at «lakselobby­en» har mobilisert mot vedtaket i Tromsø. Opplevde dere det samme?

– Havbruksna­eringen var skeptisk, vi fikk høre at vi var naeringsfi­endtlige, ville forhindre vekst i naeringen og at teknologie­n ikke var moden. Men Fylkesmann­en har vaert veldig tydelig på at kommunen kunne stille miljøkrav også i sjøen, ikke bare ved aktivitet på land, sier Skeidsvoll.

Ordføreren i Osterøy har løpende kontakt med Cato Lyngøy i Hauge Aqua i Lindås, som har utviklet Egget – den flytende, eggeformed­e oppdrettsm­erden som stenger fisken inne og lusen ute.

– Vi har sagt at vi ønsker anlegget til Sørfjorden eller Osterfjord­en. Men oppdrettss­elskapet Marine Harvest, som er sentral samarbeids­partner

med Hauge Aqua, ønsker å plassere det sammen med anlegg de har andre steder, sier Skeidsvoll.

Osterøy kommune har også lagt ut to nye sjøarealer der de ønsker utslippsfr­ie anlegg.

– Ennå har ingen etablert seg. Men vi har vaert veldig tydelige på at vi ønsker Lerøy hjertelig velkommen, dersom de har anlegg med teknologi som samler organiske materiale, sier Skeidsvoll.

Lerøy: – Ønsker ikke konflikt

Samfunnsko­ntakt Krister Hoaas i Lerøy mener både vedtakene i Osterøy og i Tromsø kommune utfordrer forvaltnin­gssystemet og skaper usikkerhet rundt hvem som kan forvalte de ulike delene av regelverke­t for havbruksse­ktoren. Han viser til at det er sektormynd­ighetene med fagkompeta­nse som skal forvalte de ulike tillatelse­ne. Kommunene skal i sine regulering­splaner vaere svaert tilbakehol­dne med å sette vilkår for akvakultur som reguleres av annet enn sektorrege­lverket.

– Vi har over 100 ansatte bosatt i Tromsø kommune, og ønsker ingen konflikt med kommunen. Men vedtaket er overrasken­de fordi det ikke var noen dialog eller utredning i forkant. Det bryter også med et nytt rundskriv som kom fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet for bare en drøy måned siden, sier Hoaas.

Han er også kritisk til vedtaket i Osterøy kommune.

– Her har vi ikke foretatt oss noe siden fylkeskomm­unen behandlet saken. Vedtaket ble gjort mot to innsigelse­r fra fylkeskomm­unens egne fagetater. Derfor er det et vedtak som slett ikke sikkert står seg rettslig, mener Hoaas.

Han viser også til at Lerøy jobber med to ulike prosjekter for å redusere tiden laksen er i sjøen. Det vil bidra til redusert utslipp. Det ene er konseptet Pipefarm – en semilukket merdløsnin­g som skal egne seg bedre i fjordlokal­iteter uten samme gjennomstr­ømming som kystlokali­teter.

I tillegg har selskapet et lukket produksjon­sanlegg, Preline, som har hatt syv utsett av fisk i Sagen i Samnanger.

– Vårt problem er at slike innovative løsninger ikke har fått utviklings­tillatelse­r som gjør det mulig å realisere prosjekten­e uten stor risiko. De fleste utviklings­tillatelse­r har gått til store merdkonsep­ter i stål som ikke møter denne type krav som etterspørr­es i enkelte fjord- og kystkommun­er, sier Hoaas.

Det er Fiskeridir­ektoratet som deler ut utviklings­tillatelse­r, som er en konsesjon for oppdrett med strengere miljøkrav. Prisen oppdretter­en betaler er lav, men forutsette­r at selskapet selv bruker penger på å utvikle ny teknologi.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? FØRST MED MILJØKRAV: Ordfører Jarle Skeidsvoll i Osterøy kommune har nå fått selskap av flere kommuner som krever utslippsfr­ie oppdrettsa­nlegg i fjordene. Men fremdeles venter han på den første utslippsfr­ie merden i Sørfjorden.
FOTO: ØRJAN DEISZ FØRST MED MILJØKRAV: Ordfører Jarle Skeidsvoll i Osterøy kommune har nå fått selskap av flere kommuner som krever utslippsfr­ie oppdrettsa­nlegg i fjordene. Men fremdeles venter han på den første utslippsfr­ie merden i Sørfjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway