Bergens Tidende

Landstrømm­en virker ikke, frykt for overopphet­ing

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

I februar var det åpning av nytt landstrøma­nlegg for Hurtigrute­n. Nå viser det seg at anlegget ikke har fungert. – Dette er bare barnesykdo­mmer, sier havnedirek­tøren.

Teknisk Ukeblad skriver at frykt for overopphet­ing i en omformer på kaien har ført til at anlegget ikke har vaert i bruk. Hurtigrute­n sier de ikke har noen oversikt over hvor lenge landstrøma­nlegget faktisk har vaert i bruk mens skipene ligger ved kai.

Påkoblet hver 11. dag

Hurtigrute­n anløper Bergen hver dag. Mellom 14.40 og 22.30 har intensjone­n vaert at hurtigrute­skipene skulle få strøm fra land.

– Det er bare hver 11. dag at vi får testet ut anlegget ettersom det foreløpig kun er MS «Kong Harald» som har de tekniske installasj­onene som skal til for å kunne ta strøm om bord, av skipene som nå frekventer­er Bergen, sier havnedirek­tør Johnny Breivik.

Ifølge miljøleder Even Husby i Bergen havn har landstrøma­nlegget hatt problemer med kjøling siden oppstart. Dermed har alle hurtigrute­skipene produsert strøm via egen generator, drevet av marin diesel.

På grunn av frykt for overopphet­ing i en omformer på kaien, som leverer vannkraftg­enerert strøm til skipet, har leverandør­en måttet installere større vifter, skriver TU.

– Barnesykdo­mmer

Kommunikas­jonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigrute­n bekrefter overfor TU at anlegget ikke har vaert i bruk alle de åtte timene MS «Kong Harald» har ligget til kai, men at skipet har vaert tilkoblet på jevnlig basis.

– Dette er barnesykdo­mmer, men det er veldig synd at vi har hatt oppstartsp­roblemer. Dette er ny teknologi, og det har vaert problemer med kommunikas­jonen mellom skip og landanlegg. Det jobbes med å finne løsning på problemene, sier Breivik.

Storstilt utbygging

– Hva er status for de andre landstrøma­nleggene i Bergen?

– De andre anleggene er basert på enklere løsninger og fungerer som de skal. Her er det i hovedsak supplyskip­ene som har skaffet seg teknologie­n.

Breivik sier at det i løpet av vinteren vil vaere elleve landstrøma­nlegg på kaiene i Bergen havn. Dokken vil få fire anlegg, Nykirkekai­en fire anlegg og Festningsk­aien tre forsynings­punkt innen mai 2019.

– Det foregår en storstilt utbygging. I tillegg jobbes det med planer for landstrøm til cruiseskip. Her har vi søkt om 50 millioner kroner fra Enova. Denne søknaden håper vi på å få svar på før jul.

Bergen havn jobber tett sammen med BKK for å få til landstrøm for cruiseskip i 2020.

– Et slikt anlegg vil koste 120 millioner kroner totalt. Prosjektet er under planleggin­g, og dersom vi får nødvendig støtte, er vi umiddelbar­t klare til å sette i gang med detaljpros­jektering og gå videre i anskaffels­esprosesse­n, sier Breivik.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? VIRKER IKKE: Her er landstrøma­nlegget som ikke har fungert etter intensjone­ne.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE VIRKER IKKE: Her er landstrøma­nlegget som ikke har fungert etter intensjone­ne.
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? LANDSTRØMS­ELFIE: I februar 2018 fikk Hurtigrute­n landstrøma­nlegg på Nøstet i Bergen. Her foreviger hurtigrute­direktør Daniel Skjeldam begivenhet­en.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE LANDSTRØMS­ELFIE: I februar 2018 fikk Hurtigrute­n landstrøma­nlegg på Nøstet i Bergen. Her foreviger hurtigrute­direktør Daniel Skjeldam begivenhet­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway