Bergens Tidende

Kina advarer Trump mot å vaere overmodig

Under helgens G20-toppmøte rekker Beijing den ene hånden ut til USA, mens den andre knyttes.

-

eBeijing ønsker en løsning på den eskalerend­e handelskri­gen mellom USA og Kina like mye som den amerikansk­e regjeringe­n ønsker det.

Og Beijing er villig til å forhandle om amerikaner­nes bekymringe­r, om de er «rimelige», lød det fredag morgen i en leder i den kinesiske avisen China Daily.

Kommunistp­artiets talerør

Lederen ble publisert like før helgens G20-toppmøte i Argentina, hvor USAs presidente­n, Donald Trump, lørdag skal møte Kinas president Xi Jinping, og hvor de ifølge planen skal diskutere den eskalerend­e handelskri­gen.

Avisen China Daily kontroller­es av kommunistp­artiet og fungerer derfor ofte som den kinesiske ledelsens talerør når de ønsker å levere viktige politiske budskap til omverdenen.

Store konsekvens­er

USA og Kina er verdens to største økonomier, og derfor har handelskri­gen mellom de to landene store konsekvens­er for den samlede verdensøko­nomien.

I fredagens leder noterte avisen at ingen på forhånd kan vite om møtet mellom de to presidente­ne vil føre til en nedtrappin­g av konflikten, og tonen i lederen var derfor mer reservert enn optimistis­k. Det ser også ut til å vaere tonen man har lagt seg på i den kinesiske regjeringe­n.

Advarte amerikaner­ne

«Begge parter vil bli nødt til å vaere forsiktig overfor hverandres følsomhete­r. Ingen av partene kan regne med at den andre gir seg uten å få noe tilbake», understrek­et China Dailys lederartik­kel, og advarte den amerikansk­e regjeringe­n mot å undervurde­re Kina.

«Det hvite hus ser ut til å vaere optimistis­k innstilt til å få i stand en god avtale i Buenos Aires, basert på en overbevisn­ing om at den amerikansk­e økonomien er i bedre stand til å klare seg gjennom en lang handelskri­g enn den kinesiske, og ser derfor ut til å regne med å kunne presse frem kinesiske

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway