Bergens Tidende

Ekspertene om Sandvikens sjanser

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto RUNE SAEVIG

LSK Kvinner har kun tapt én tellende kamp i 2018. Skal Sandviken påføre dem nummer to, og ta cupgull, mener ekspertene at nøkkelen ligger hos forsvarssj­efen og spissen.

Seier mot LSK. Tanken virker nesten utopisk når man tar gultrøyene­s formidable år i betraktnin­g. Det er likevel – selvsagt – det Sandviken-spillerne håper på, før lørdagens cupfinale i Baerum.

Fire dager før finalen hadde Sandviken sin tredje siste trening på bergensk jord, før de satte seg på flyet østover fredag morgen. På trening i Vestlandsh­allen tirsdag kveld var det ingen tvil om hvordan Alexander Straus ønsker å se laget fremstå i hans siste kamp som Sandviken-trener.

«Jage for å vinne den!» «Tempo, tempo! Press,» jaget han fra sidelinjen, før han stoppet hele økten med bestemt røst da han mente at det ene laget ikke presset hardt nok.

– Hvis vi er komfortabl­e med dette, kommer vi til å bli utspilt hver gang, var den klare beskjeden han ga spillerne.

Ett eneste tap

I 2018 har LSK spilt 29 tellende kamper i serie, cup og Champions League. 25 har endt med seier etter full tid, én med seier etter straffer, to med uavgjort og kun én kamp har endt med tap. Det var i serien hjemme mot Klepp, etter at gullet allerede var sikret. Den eneste énpoengere­n i serien kom borte mot Sandviken.

Statistikk­en til tross, i Sandviken er det ingen som tror oppgaven fremfor dem er umulig.

– Vi vet at hvis vi er på vårt toppnivå, så vil vi ha en mulighet. Det er det vi griper etter. Det tror vi på, sier Straus.

Han har lagt en slagplan der LSK aldri skal få ro med ballen. Ingrid Marie Spord oppsummere­r den enkelt:

– Vi må ikke la dem få tid med ballen. Vi må stresse dem, rett og slett, sier hun.

Cordner og Hovland

NRKs ekspert på kvinnefotb­all, tidligere Stabaek-kaptein Morten Morisbak Skjønsberg, trekker frem to navn og to momenter som han mener blir viktige, hvis Sandviken skal ha gullsjanse­r: forsvaret med Stine Hovland, og kontringer med Kennya Cordner.

– Cordner er en trussel på kontringer med farten sin, og i forsvaret har Hovland vaert veldig god i år. Hvis hun klarer å dra med seg resten av forsvaret og tette bak der, så finnes det muligheter på overganger, sier Skjønsberg.

Redaktøren i Kvinnefotb­allmagasin­et, Jan Reidar Vågsdalen, trekker også frem Hovland og Cordner.

Vågsdalen forteller at han er sjokkert over at Sandvikens­topperen Hovland ikke var nominert til årets spiller i Toppserien, en pris LSKs Guro Reiten vant. Skal bergensern­e ha en sjanse, må hun stenge igjen bak. På motsatt halvdel tror han lynraske Cordner kan utnytte at LSKs stopperpar mangler fart.

– Oddsen på denne kampen ville vaere i klar fordel LSK, men jeg ville ikke satt månedslønn­en min på dem, sier han.

Det mener nok heller ikke Sandviken-spillerne at er noen god idé. Før cupfinalen, klubbens første på 23 år, oser de av selvtillit. Stopperkje­mpen Hovland mener det er LSK som har mest grunn til å skjelve i knaerne.

– Vi har en ufattelig vinnervilj­e og har virkelig stått frem i årets sesong, sier hun når hun skal trekke frem hva LSK bør frykte med Sandviken.

Begge lag mangler én av sine viktigste spillere til finalen. Sandvikens toppscorer Ajara Nchout Njoya spiller fredag bronsefina­le i Afrika-mesterskap­et for Kamerun, mens LSKs backvetera­n Ingrid Moe Wold mandag fikk operert et leddbånd i ankelen.

Q

 ??  ?? SISTE FEST: Alexander Straus ledet tirsdag Sandviken-treningen for fjerde siste gang. Han er ferdig i klubben etter cupfinalen.
SISTE FEST: Alexander Straus ledet tirsdag Sandviken-treningen for fjerde siste gang. Han er ferdig i klubben etter cupfinalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway