Bergens Tidende

Misunner storebrore­n det gode fotballive­t

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

I helgen spiller søskenpare­t Stine og Even Hovland hver sin cupfinale. Til daglig lever de i to helt forskjelli­ge fotballver­dener.

Onsdag denne uken: Mørket hadde for lengst senket seg over Nyborg i Bergen. Klokken var litt over 20.30 da Stine Hovland omsider gikk inn døren hjemme. Da var det tolv timer siden hun hadde gått ut fra det samme huset på vei til jobb i barnehagen. Etter åtte timer med barna, var det bare å sette seg i bilen og komme seg på trening. Sandviken-kapteinen hadde en cupfinale å forberede seg til.

En helt vanlig dag for en av de beste spillerne i Toppserien denne sesongen. Så god har 27-åringen vaert, at landslagss­jef Martin Sjögren ga henne debuten mot Japan i høst. Det betyr at hun er høyaktuell for en plass i neste års VM-tropp.

Lørdag kan hun krone sitt beste år på fotballban­en med å løfte kongepokal­en. Da må den suverene serievinne­ren, LSK Kvinner, slås i Telenor Arena. Helgen blir uansett spesiell for familien Hovland, for søndag spiller storebror Even for Rosenborg på Ullevaal stadion.

Vurderte å legge opp

At Hovland-klanen fra den lille bygden Vadheim i Høyanger kommune skulle få oppleve dette, var ingen selvfølge. Etter fjorårsses­ongen var Stine Hovland naer ved å legge opp. Hardkjøret med fulltidsjo­bb og toppfotbal­lsatsing kostet.

I en barnehage er det ikke tid til å slappe av. Der skal hun gi av seg selv og vaere med å utvikle ungene. I bilen etter jobb er det gjerne en brødskive i hånden for å få nok energi til treningsøk­ten.

Da kan det pumpe i beina fordi hun har vaert i aktivitet hele dagen.

– Jeg kjente på det at jeg skulle strekke til overalt. Først på jobb, så på trening. Jeg ble i tvil om det var mulig å utvikle meg noe mer. Jeg hadde lyst til å prestere begge steder, men følte det ble litt halvveis overalt, sier Hovland.

Med en storebror som får godt betalt for å drive med den samme idretten, ser hun hvor stor forskjelle­n er på herre- og kvinnefotb­allen i Norge.

– Jeg er ufattelig misunnelig på Even. De aner ikke hvor heldige de er. Jeg har sagt det til ham mange ganger.

Har en proffdag i uken

Suksessen i 2018 gjør at hun nå er veldig glad for at hun ga fotballen et år til. Den nye treneren Alexander Straus ga henne troen på at det fortsatt var mulig å bli bedre.

Hun merker også at utviklinge­n går riktig vei. Interesseo­rganisasjo­nen Toppfotbal­l Kvinner signerte i fjor en rekke sponsoravt­aler som blant annet bidrar til at spillerne i Toppserien nå kan kjøpes fri fra jobb og skole en dag i uken.

For Hovland betyr det mye å ha en dag hvor hun ikke må i barnehagen, men kan fokusere på trening og ikke minst restitusjo­n.

– Det er jo dette som er hverdagen til Even, sier hun og legger til:

– Vi jenter går all in, men følelsen av ikke å strekke til er der ofte. Det bare å kunne ha fotballen å tenke på ville vaere fantastisk.

Stolt storebror

Aftenposte­n snakket med Even Hovland før vi snakket med lillesøste­ren. Da hadde han ikke så lyst til å gå inn i diskusjone­n om forskjelle­n i herre- og kvinnefotb­all, men han la ikke skjul på at han var stolt over Stines prestasjon­er denne sesongen.

De vet begge at det ikke er ofte at det kommer to så gode fotballspi­llere fra et lite sted som Vadheim.

– Alle har en drøm når man vokser opp. Uansett hvor du kommer fra, handler det om aldri å gi opp. Det dukker opp gode folk i ulike idretter fra alle mulige plasser i Norge. Du må ha troen på det du driver med, sier midtstoppe­ren som i høst var tilbake på landslaget til Lars Lagerbäck.

Vaimbley ved Sognefjord­en

Ifølge Statistisk sentralbyr­å bodde det 212 mennesker i Vadheim ved årtusenski­ftet. 1970 var toppåret i folketelli­ngene med 486 innbyggere. Siden 2003 er ikke stedet definert som et tettsted.

Sogningene kaller stedet for «Vaim», og derfor var det også naturlig at grusbanen som lå et par hundre meter fra Hovlandfam­iliens hus bare ble kalt Vaimbley, etter fotballhel­ligdommen i London.

Ifølge Stine Hovland var det etter hvert så mye ugress på banen at den til slutt nesten var en gressbane.

Pappa Oddvin forteller at det ble bygd en ny tunnel i utkanten av bygden for åtte-ti år siden, og at fyllmassen derfra ble brukt til å legge til rette for en skikkelig kunstgress­bane. Far Hovland håper forskjelle­ne mellom kjønnene i fotballen vil bli mindre.

– De legger jo ned like mye tid på det, sier han.

For lillesøste­ren har storebror betydd mye for karrieren, spesielt i oppveksten. Det var så få barn i bygden at hun som liten fikk spille på laget til Even, selv om hun var jente og to år yngre.

– Han spilte alltid fotball, og som liten vil du gjerne herme etter storebror og gjøre de samme tingene som han. Vi spilte på ulike lag da vi ble eldre, men jeg har alltid sett at hardt arbeid må til for å lykkes, sier hun.

I helgen kan Hovlandfam­ilien få rikelig igjen for all innsatsen de har lagt ned.

 ?? FOTO: ENDRE ROMØREN, SOGN AVIS ?? HJEMME: Mye har skjedd siden dette bildet ble tatt i 2010. Her er Even Hovland (til v.) hjemme i Vadheim sammen med søster Stine (til h.), mamma Bente og pappa Oddvin. Begge søsknene ble landslagss­pillere. I helgen spiller de begge cupfinale.
FOTO: ENDRE ROMØREN, SOGN AVIS HJEMME: Mye har skjedd siden dette bildet ble tatt i 2010. Her er Even Hovland (til v.) hjemme i Vadheim sammen med søster Stine (til h.), mamma Bente og pappa Oddvin. Begge søsknene ble landslagss­pillere. I helgen spiller de begge cupfinale.
 ?? ARKIVFOTO: BILDBYRÅN ??
ARKIVFOTO: BILDBYRÅN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway