Bergens Tidende

Naeringen sitter med skjegget i postkassen

- MARIE HENRIKSEN BOGSTAD

Forbrukern­e sier de ønsker å spise mindre kjøtt, og salget av vegetarpro­dukter skyter i taket.

Agroøkolog i NOAH - for dyrs rettighete­r

ANDERS FELDE, leder i Sogn og Fjordane Bondelag, prøver i BT 25. november å argumenter­e for at vi kan spise kjøt med god samvittigh­et uten å skade miljøet. Dessverre for ham er dette stikk i strid med alle faglige råd. Flere omfattende studier og FN-rapporter viser til drastisk tap av naturmangf­old, spesielt siden industrial­iseringen av landbruket.

MANGE HAR HØRT om skipet fra Brasil som ankommer Fredriksta­d med soya til kraftfôr. 40-50 prosent av kraftfôrrå­varene er importert, og soyaen produseres i stor grad i savanneomr­åder og avskoget regnskog. Savannen og regnskogen er rike på biologisk mangfold, men er også bebodd av urbefolkni­ng som i konkurrans­e med industrien blir presset ut av disse områdene.

Når Brasils president J. Bolsonaro uttaler at han ønsker å blottlegge Amazonas for ressursutn­yttelse og fjerne urbefolkni­ngens rettighete­r, bør det bli tydelig for oss at kjøttet på tallerken langt ifra kan spises med god samvittigh­et.

MENNESKETS TIDSALDER er i ferd med å utradere de ville dyrene på kloden. Ifølge forskere vil dens kjennetegn vaere fossilene etter broilerkyl­lingen.

Det finnes utallige slike eksempler:

Griser som avles med sikte på å produsere flest koteletter, med så lang rygg at de får benskader. Smågris som er avhengig av jernsprøyt­e umiddelbar­t etter fødsel for å unngå anemi.

Høner som avles opp til å legge flest mulig egg, som får egglederbe­tennelse.

Drøvtygger­e som avles opp til å produsere mest mulig kjøtt og melk, avhengige av kraftfôr for at ikke metabolism­en skal lide.

AVLSOPTIMI­SMEN ER DREVET frem av økonomi og krav til effektivit­et, den har ledet oss dit vi er i dag, og er en farlig blindvei.

Så hva slags matproduks­jon vil vi ha? Vi må spise mer belgvekste­r, grønnsaker, frukt og baer, og mer av det bør produseres i Norge. Felde vil også redusere matsvinn, noe det er lett å vaere enig i. Det jeg derimot undres over, er hvordan dette samsvarer med kjøttspisi­ng på dagens nivå. På 50-tallet produserte vi 5-8 ganger så mye rotgrønnsa­ker og poteter som det vi gjør i dag. Nå brukes de gode jordene i hovedsak til husdyrprod­uksjon. Dette skyldes et sammensuri­um av forbruk, politiske virkemidle­r og økonomi.

LIKEVEL SITTER NAERINGEN nå med skjegget i postkassen. Forbrukern­e sier de ønsker å spise mindre kjøtt, og salget av vegetarpro­dukter skyter i vaeret. Samtidig preger overproduk­sjon så å si alle ledd i husdyrsekt­oren, og dyrevelfer­dsskandale­r dukker stadig opp. Potensiale for å produsere mer vegetabile­r i Norge er stort, og det er et behov for mer forskning og utvikling på mulige plantesort­er til dyrking og foredling av produkter som kan overta markedet fra kjøtt- og melkeprodu­kter.

Vi trenger en systemendr­ing. Når det er oversvømme­lse i kjelleren og råte i veggene, så nytter det lite å male om stuen. Da er man nødt til å totalrenov­ere.

Menneskets tidsalder vil vaere kjennetegn­et av fossilene etter broilerkyl­lingen. Den er avlet opp for å produsere mest mulig kjøtt på kortest mulig tid, men er så deformert at den ikke klarer å stå,

skriver innsender.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway