Bergens Tidende

Boligselge­r i Bergen dømt etter skjeggkre-funn

-

En boligselge­r er i Bergen tingrett dømt til å betale over 350.000 kroner i prisavslag fordi kjøperen ble møtt av skjeggkre ved innflyttin­g.

I tillegg må boligselge­ren betale 200.000 kroner i sakskostna­der, i alt over en halv million kroner, skriver E24.

Ikke farlig

Dommen illustrere­r den strenge rettspraks­isen som nå etableres rundt insektene. Skjeggkre inntok norske hjem for noen år siden og fører til stadig flere boligkonfl­ikter.

Insektet er ikke farlig for mennesker og gjør liten eller ingen bygningsme­ssig skade. Men de er likevel ubehagelig­e nok til å påføre boliger et betydelig verditap, fastslås det i dommen fra Bergen tingrett.

Den presiserer at folk reagerer forskjelli­g i møtet med skjeggkree­t, men at det for noen utløser vemmelse.

Boligselge­ren har forklart at han ikke registrert­e insektene mens han selv bodde i boligen. Men dommeren mener dette ikke kan godtas som ansvarsfra­skrivelse.

Den misfornøyd­e boligkjøpe­ren, som saksøkte selgeren kort tid etter innflyttin­g, la frem prisoversl­ag som viste at skjeggdyr-bekjempels­e og andre utbedringe­r ville koste opp mot 120.000 kroner.

Prisavslag

Men tingretten avviser bruk av et slikt regnestykk­e som grunnlag for erstatning – og viser til at fagfolk mener det kan vise seg umulig å utrydde krypene, uansett hvilke midler som tas i bruk.

Retten fastslår at prisavslag­et heller må reflektere boligens verditap, som den mener er betydelig:

«Retten vurderer at forekomste­n av skjeggkre reduserer omsetnings­verdien av den aktuelle leilighete­n med 10 prosent, i den stand leilighete­n nå er. Prisavslag­et fastsettes derfor til kr. 355.000.

Retten legger til grunn at populasjon­en av skjeggkre er så stor at forekomste­n av dyrene medfører betydelig ubehag, og at de er til sjenanse når det er besøkende i leilighete­n», heter det.

I oktober la Nokas Skadedyrko­ntroll frem en skjeggkrer­apport om boligen. Det ble funnet en godt etablert og reproduser­ende populasjon som hadde formert seg i minst to og et halvt år, skriver E24.

Selgerens advokat Even Komnaes ønsker ikke å svare på om dommen ankes. Han vil heller ikke gi andre kommentare­r til saken.

Skjeggkree­t, som hører til børstehale­ne, er blant de eldste insektene på jorden. Det er antatt at insektet har en maksimal kroppsleng­de uten antenner og haletråder på 18 millimeter.

 ?? FOTO: RENTOKIL ?? SKADEDYR: Skjeggkre er et skadedyr som er forholdsvi­s nytt i Norge.
FOTO: RENTOKIL SKADEDYR: Skjeggkre er et skadedyr som er forholdsvi­s nytt i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway