Bergens Tidende

Vil ha nattero fra klokken 23

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

I et nytt forslag til politivedt­ekter for Bergen skjerpes kravene til nattero i tettbygde strøk og det foreslås forbud mot camping i offentlige parker.

Alle kommuner i landet vedtar sine egne politivedt­ekter. Disse består av retningsli­njer for alt fra hvordan man skal oppføre seg på offentlig gate, hvor man kan sette opp telt eller hvilke konsekvens­er det får dersom man spytter eller kaster glass på offentlige steder.

Dersom man bryter vedtektene kan man få bot av kommunen. Bergen kommunes politivedt­ekter er ikke blitt oppdaterte siden 1999, og bymiljøeta­ten har derfor utarbeidet forslag til nye. Blant de mest konkrete endringene de foreslår finner vi følgende tre:

Forbud mot camping på offentlige steder i tettbygde strøk

Forbud mot kjøring og parkering i grøntområd­er mv.

Krav om nattero i tettbygde strøk mellom klokken 23 og 06.

Mindre støy

I de eksisteren­de politivedt­ektene er det allerede slått fast at det ikke er lov å delta i «oppløp», «sammenstim­ling», «støy» eller «bråk» som forstyrrer den alminnelig­e orden eller ferdsel. Etaten ønsker å stramme til regelverke­t, slik at Bergens regler samsvarer med andre kommuners.

«Det er i dag en del støy i Bergen sentrum og sentrumsna­ere områder om natten. På bakgrunn av dette ser vi at det kan vaere hensiktsme­ssig å revidere politivedt­ektens § 3 som omhandler ro og orden på offentlig sted, ved at det tidfestes når det skal vaere nattero. Endringen er saerlig ment å ivareta hensynet til personer som bor i naerheten av musikk- og feststøy», skriver etatsdirek­tør Lise Reinertsen.

Den nye presiserin­gen lyder derfor som følger:

«Enhver som ferdes på eller i umiddelbar naerhet av offentlig sted, plikter å overholde nattero mellom kl. 23.00 og kl. 06.00

Tydeligere tidsrom

Blant representa­nter fra velforenin­gene i sentrum blir vedtektsen­dringen godt mottatt.

– Tidvis opplever vi problem med nachspiel. Da blir det fort en diskusjon om hva slags regler som gjelder. I den sammenheng­en er det veldig greit at en har et klokkeslet­t å forholde seg til, sier Tormod Carlsen, styreleder i Bergen byliv, en paraplyorg­anisasjon for rundt 20 velforenin­ger.

Han forteller at de ved valget for tre år siden stilte spørsmål til

lokalpolit­ikerne, og ba dem om å skjerpe inn kravene.

Jan Hanchen Michelsen, leder for velforenin­gen Sydnes og Nøstet, er noe avventende til det nye forslaget.

– Det kan kanskje fungere som ris bak speilet, men vi er mest opptatt av dette med å bygge urbane kvaliteter. Det viktigste er at en tar hensyn til hverandre, lukker vinduet, skrur ned musikken og ikke samler seg ute på gaten. Det handler i bunn og grunn om sunn fornuft.

Unødvendig støy

Da dagens byråd kom til makten i 2015, la de frem en politisk plattform. Her slo Ap, KrF og Venstre fast at de vil «vil vurdere en moderniser­ing av politivedt­ektene slik at unødvendig støy i større grad kan unngås». Nå leverer bymiljøeta­ten på bestilling­en.

Fagfolkene har sendt et forslag over nye politivedt­ekter videre til byrådet. Deretter skal de sendes ut på offentlig høring før de eventuelt blir endelig vedtatt.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? NATTELIV: Krav om nattero i tettbygde strøk fra 23 til 06 kan bli et krav i de nye politivedt­ektene. Dette bilde er tatt i Vestre Torggate i Bergen.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN NATTELIV: Krav om nattero i tettbygde strøk fra 23 til 06 kan bli et krav i de nye politivedt­ektene. Dette bilde er tatt i Vestre Torggate i Bergen.
 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? SENTRUMSBE­BOERE: Jan Hanchen Michelsen og Tormod Carlsen setter pris på de nye vedtektene. – Men jeg føler nachspiel er blitt et mindre problem de siste årene, sier Carlsen.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN SENTRUMSBE­BOERE: Jan Hanchen Michelsen og Tormod Carlsen setter pris på de nye vedtektene. – Men jeg føler nachspiel er blitt et mindre problem de siste årene, sier Carlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway