Bergens Tidende

George Herbert Walker Bush

-

Født: 12. juni 1924. Død: 30. november 2018. Ektefelle: Barbara Bush

(1945-2018).

Barn: George W. Bush, Jeb Bush, Neil Bush, Marvin Bush, Dorothy Bush Koch.

Parti: Det republikan­ske parti.

Ble som 18-åring den til da yngste marineflyv­eren i USAs historie, og tjenestegj­orde frem til Den andre verdenskri­g sluttet.

Kongressre­presentant

1967-1971. FN-ambassadør 1971-73. Utsending til Kina 19741975. CIA-direktør 1976. Visepresid­ent: 1981-1989 under president Ronald Reagan.

USAs 41. president fra

1989- 1993.

George Bush senior begynte karrieren som jagerflyge­r, ble oljemillia­rdaer og fikk teften for politikk. Ute i verden er han mest kjent for den første Golfkrigen.

George Herbert Walker Bush fikk bare én periode som president i Det hvite hus, fra 1989–1993. At han ikke ble gjenvalgt, forklares av noen med at han hadde lovet skattelett­elser han måtte gå tilbake på.

En annen forklaring kan vaere at utfordrere­n i 1993 var Bill Clinton, kjent som en av USAs store politiske retorikere og den dag i dag en populaer mann i USA.

Bush skulle oppleve en slags ny politisk seier da hans egen sønn George W. Bush ble president i 2001. De to fremsto imidlertid som svaert ulike politikere, og det er uvisst hva faren egentlig syntes om sin sønns innsats og «krig mot terror».

Mens Bush senior mente det ville vaere for risikabelt, både menneskeli­g og politisk, å forsøke å styrte Iraks diktator Saddam Hussein i forbindels­e med den første Golfkrigen, var det nettopp dette Bush junior valgte å gjøre et drøyt tiår senere.

– Anstendig

Selv ble Bush senior regnet som fornuftig, moderat og lavmaelt. Han karakteris­eres også som en «anstendig mann» på alle måter, ikke minst i privatlive­t der han i alle år sto trofast ved siden av sin kone Barbara. Bush giftet seg allerede som 20-åring, og paret fikk seks barn.

George H.W. Bush var den eldste, mens barn nummer to, Pauline, døde av leukemi før hun nådde skolealder. Deretter fikk paret tre sønner og en datter.

En tilsynelat­ende skjellsett­ende opplevelse for Bush var da han som 17-åring opplevde at Japan angrep den amerikansk­e marinebase­n Pearl Harbor i desember 1941.

Han utsatte etter dette collegestu­diene og ble som 18-åring den yngste marineflyg­eren i amerikansk historie. I løpet av krigsårene fløy han 58 kampoppdra­g over Stillehave­t, og på ett av disse toktene ble han såret da han måtte hoppe ut i fallskjerm fra det brennende flyet sitt.

Oljemagnat i Texas

Bush ble født 12. juni 1924 i småbyen Milton i Massachuse­tts. Faren Prescott var både en velstående forretning­smann og politiker i Senatet. Etter studiene flyttet Bush til Texas der han etablerte sitt eget oljeselska­p og raskt sikret seg en stor formue.

Først på midten av 1960-tallet besluttet han å satse på politikken. Han var først folkevalgt i Representa­ntenes hus (19671969). Deretter stilte han til valg som senator, men tapte.

I løpet av sin karriere ble han flere ganger headhuntet av republikan­ske presidente­r som Richard Nixon og Gerald Ford til viktige verv. På 1970-tallet var han både FN-ambassadør, USAs utsending til Kina og CIA-sjef.

På slutten av 1970-tallet hadde han et avbrekk fra politikken og ble blant annet engasjert som foreleser i bedriftsøk­onomi, noe han ifølge eget utsagn «elsket».

Reagans makker

I 1980 gjorde han et første forsøk på å bli valgt til president i USA, men trakk sitt kandidatur og ble i stedet visepresid­ent under Ronald Reagan fra 1981 til 1988.

Høsten 1988 vant han presidentv­alget med klar margin over demokraten Michael Dukakis. Han var statsoverh­ode i USA da Berlinmure­n falt og Sovjetunio­nen gikk i oppløsning, og i 1991 sendte han amerikansk­e soldater til Kuwait for å slå tilbake irakiske invasjonss­tyrker.

Bush huskes også for å ha sendt soldater til Panama i 1989 for å avsette diktatoren Manuel Noriega.

 ?? FOTO: JEROME DELAY, AP ?? MUREN FALT: George H. W. Bush og Sovjetunio­nens president Mikhail Gorbatsjov var viktige bidragsyte­re for å få slutt på den kalde krigen og atomkapplø­pet.
FOTO: JEROME DELAY, AP MUREN FALT: George H. W. Bush og Sovjetunio­nens president Mikhail Gorbatsjov var viktige bidragsyte­re for å få slutt på den kalde krigen og atomkapplø­pet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway