Bergens Tidende

Mange millioner jenter blir uønsket gravide

- INGVILD FOSSGARD SANDØY MARTE EMILIE SANDVIK HAALAND

Altfor mange mødre og barn dør av årsaker som kunne vaert forebygget eller behandlet med enkle midler.

Professor, CISMAC, Institutt for global helse og samfunnsme­disin, UiB

PhD-stipendiat, CISMAC, Senter for internasjo­nal helse, UiB kondomer og annen prevensjon fordi de blir møtt med moraliseri­ng og fordømmels­e fra helseperso­nell for at de seksuelt aktive. En konsekvens er at mange millioner jenter under 18 år hvert år blir uønsket gravide. Det gir stor risiko for alvorlige komplikasj­oner fordi kroppene deres ikke er ferdigutvi­klet ennå, og i Afrika sør for Sahara blir mange ungdommer smittet med hiv. Bedre opplaering av helseperso­nell i hvordan helsetjene­stene kan bli mer ungdomsven­nlige, er derfor viktig.

Dersom GFF fungerer etter hensikten, vil de 50 landene som fondet vil fokusere på få tilgang til mer midler, som kan styrke helsetjene­stene og redusere egenbetali­ngen til pasientene. Slik kan det blir slutt på at alvorlig sykdom ruinerer en familie økonomisk. Dette vil vaere viktig også for velstandsu­tviklingen i lavinntekt­sland.

DET ER BRED ENIGHET om at det er viktig å måle om investerin­gene gir resultater, men det er også viktig at man tar inn over seg farene med å knytte mye av finansieri­ngen til rask dokumentas­jon av oppnådde resultater over svaert korte tidsperiod­er.

Norske myndighete­r har ivrig fremmet såkalt resultatba­sert finansieri­ng av helsetjene­ster i fattige land, der helseperso­nell og -institusjo­ner får belønning for gode resultater. Finansieri­ngsmodelle­n er imidlertid kontrovers­iell, blant annet fordi fokuset blir på kortsiktig­e og lett målbare resultater og for lite på langsiktig­e reformer av helsevesen­et.

Å UTDANNE MER helseperso­nell, styrke kvaliteten på utdanninge­n og ansette mer helseperso­nell tar tid, men er nødvendig for å styrke helsesyste­mene i de fleste lavinntekt­sland på lengre sikt.

Norge er den største bidragsyte­ren til GFF, og vi oppfordrer derfor norske myndighete­r til å arbeide for at GFF i større grad enn andre globale finansieri­ngskilder kan brukes til langsiktig­e investerin­ger i utdanning og arbeidspla­sser for svake helsesyste­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway