Bergens Tidende

Han vil gi opp kampen om kraftmilli­ardene

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Hordalands­politiker Jon Askeland (Sp) støtter Sogn og Fjordane-politikern­es ønske om å gi vekk mesteparte­n av fylkets «pengebinge» til kommunene. – Dette er de i sin fulle rett å gjøre, sier Askeland.

Mandag og tirsdag denne uken møtes fylkesting­et i Sogn og Fjordane for å ta stilling til hvordan de skal håndtere den betente kraftstrid­en med Hordaland.

Rådet fra fylkesrådm­ann Tore Eriksen er imidlertid klart. Han anbefalte dem for en uke siden om å gi vekk inntil 80 prosent av fylkeskomm­unens aksjer i Sogn og Fjordane Energi (SFE) til kommunene.

– Fiendtlig handling

Reaksjonen­e lot ikke vente på seg i Hordaland.

– Jeg opplever dette som en fiendtlig handling, uttalte blant andre Os-ordfører Terje Søviknes (Frp).

Men det finnes også dem i Hordaland som støtter politikern­e fra fylket i nord.

En av dem er Jon Askeland, som nylig ble valgt til nye Vestland Sp sin fylkesordf­ørerkandid­at.

– Jeg støtter dem. Sogn og Fjordane fylkeskomm­une er i sin fulle rett til å gjøre dette. I tillegg mener jeg kommunene kommer til å bli gode og stabile eiere for SFE, sier Askeland, som er ordfører i Radøy og fylkesting­srepresent­ant i Hordaland.

Smilet som stivnet

Snart to år er gått siden Pål Kårbø (KrF) og Jenny Følling (Sp) tok hverandre i hendene og signerte en avtale om å slå de to fylkene sammen. Den gang satt smilene løst, men de skulle etter hvert stivne.

Ett av de store stridstema­ene underveis var opprettels­en av et eget fond på 1,5 milliarder kroner. Det skulle bestå av gevinsten fra Sogn og Fjordanes salg av Fjord1 for vel én milliard kroner, samt den bokførte verdien av Sogn og Fjordane Energis (SFE) aksjer, 356 millioner kroner.

Det ingen fra Hordaland fikk med seg, var at den virkelige verdien av kraftselsk­apet var det mangedobbe­lte. En verdi på 2,5 milliarder kroner har tidligere vaert anslått.

Sterke reaksjoner

Blant Hordaland-politikern­e var reaksjonen­e sterke da de oppdaget hva som hadde skjedd.

«Jeg anerkjenne­r ikke at Sogn og Fjordane er så lure at de lurer oss andre,» raste fylkesvara­ordfører Pål Kårbø under et møte i Fellesnemn­da i mars i år.

Han la også til: «Jeg er regnskapsm­ann og siviløkono­m fra NHH. Jeg skjønner forskjelle­n på bokført verdi og virkelig verdi. Da vi forhandlet om dette, var det magiske taket 1,5 milliarder kroner ... Hadde jeg sagt (til eget fylkesting) at Sogn og Fjordane skulle skjerme nesten fire milliarder, hadde det ikke blitt en avtale.»

– Må komme oss videre

Jon Askeland forteller at han har stusset over kritikken fra hordalands­politikern­e.

– Jeg var ikke med i forhandlin­gsutvalget, men da vi skulle stemme over avtalen la jeg veldig godt merke til at det sto «bokførte verdier». Og jeg sa til flere at dette beløpet fort kan ha en lavere verdi enn den reelle verdien, sier Askeland.

Han ber hordalands­politikern­e om å se fremover.

– Dette er nå et tilbakelag­t stadium. Du får ikke snudd det som har skjedd. Nå må vi komme oss videre med Vestland.

– Du er blitt fylkesordf­ørerkandid­at for Vestland Sp. Svaert mange av velgerne dine finnes i Sogn og Fjordane. Har du begynt valgkampen?

– Jeg har den beste samvittigh­et i denne saken. Jeg kommentert­e på et tidlig tidspunkt at bokførte verdier er noe annet enn reelle verdier.

Kritikk motsatt vei

Askeland er ikke den eneste som har støttet motparten i denne saken.

Jeg har den beste samvittigh­et i denne saken. Jeg kommentert­e på et tidlig tidspunkt at bokførte verdier er noe annet enn reelle verdier. Jon Askeland, Vestland Sps førstekand­idat ved neste års fylkesting­svalg

I juni i år gjorde Sogn og Fjordane-politiker Frank Willy Djuvik (Frp) det samme.

– Vi politikere oppfattet at det var 1,5 milliarder kroner som skulle inn på et fond, så leser vi plutselig i avisen at en prøver å holde unna hele eierposten i SFE og skal vurdere det ut fra bokført verdi. Å putte inn sånne juridiske begreper blir litt spesielt. Det blir nesten som å lure folk, sa han.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? PÅ SAMME LAG: Jon Askeland ble forrige helg valgt til Vestland Sps førstekand­idat ved neste års fylkesting­svalg. Nå gir han full støtte til partikolle­ga Jenny Følling og de andre politikern­e i Sogn og Fjordane.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK PÅ SAMME LAG: Jon Askeland ble forrige helg valgt til Vestland Sps førstekand­idat ved neste års fylkesting­svalg. Nå gir han full støtte til partikolle­ga Jenny Følling og de andre politikern­e i Sogn og Fjordane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway