Bergens Tidende

Denne broen kutter reisetiden Bergen–Ålesund med en time

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Den planlagte veien mellom Byrkjelo og Grodås i Nordfjord vil bli en av landets mest lønnsomme. Regjeringe­n har imidlertid ingen planer om å realisere 11-milliarder­sprosjekte­t med det første.

I forrige uke sendte Statens vegvesen ut kommunedel­planen for E39 Byrkjelo-Grodås ut på høring. Lengden på den nye veien er 38 km. Av dette vil 1800 meter vaere en hengebro over Nordfjord. Det er 400 meter lengre enn Hardangerb­rua.

– En kommer til å spare utrolig mye tid den dagen denne veien står ferdig, forteller sier prosjektle­der Ellen Slinde.

God økonomi

Ifølge Slinde er reisetiden mellom Byrkjelo og Grodås i dag på 83 minutter hvis en kjører den korteste strekninge­n, fv. 60 over Utvikfjell­et og om Stryn. Mens det tar 97 minutter om en følger dagens E39 med ferge mellom Anda og Lote.

Til sammenlikn­ing vil den nye veien bare ta rundt 28 minutter.

– Vi snakker om en tredjedel av tiden. At reisetidsb­esparelsen­e er så stor gjør dette til en meget god investerin­g for samfunnet, sier prosjektle­deren.

Reisetiden­e er beregnet ved hjelp av regional transportm­odell.

Hun viser til at prosjektet har positiv nettonytte pr. budsjettkr­one på 0,11 kroner. Det vil si at for hver krone samfunnet investerer i prosjekt over offentlige budsjetter så får de en krone og elleve øre tilbake.

For uinnvidde høres det kanskje ikke så imponerend­e ut, men sannheten er at de aller fleste samferdsel­sprosjekte­r går kraftig i minus. Hadde E39 Byrkjelo-Grodås vaert inne i den gjeldende NTP-en, så ville det vaert et av landets mest lønnsomme prosjekter.

Helt i motsatt ender finner vi det svaert omstridte E18-prosjektet mellom Lysaker og Strand med en negativ netto nytte på 1,14.

Usikkert om sluttsumme­n

I planprogra­mmet som nå er sendt ut på høring er det utredet tre ulike alternativ­er. Traseen som Statens vegvesen anbefaler er kostnadsbe­regnet til 11,4 milliarder kroner. Ifølge prosjektle­der Ellen Slinde er det imidlertid fortsatt betydelig usikkerhet rundt sluttsumme­n.

– På det stadiet vi befinner oss på opererer vi med en kostnadsus­ikkerhet på 25 prosent, sier Slinde.

Det vil si en sluttsum på mellom 8,6 milliarder kroner og 14,3 milliarder kroner. Da statsminis­ter Erna Solberg i 2014 vedtok at fjordkryss­ingen i Nordfjord skulle skje i indre strøk, var til sammenlikn­ing prisen på 4,1 milliarder kroner.

Har ikke hastverk

Den gang hadde regjeringe­n fortsatt en ambisjon om å ferdigstil­le fergefri E39 på 20 år, noe statsminis­terens uttalelser gjenspeilt­e.

– Jo raskere veivalgene tas, jo lettere blir det å få fortgang i arbeidet med dette, uttalte hun til Sunnmørspo­sten for fire år siden.

Like mye hastverk har ikke regjeringe­n i dag. Målet om å fullføre fergefri E39 på 20 år ble forlatt da de presentert­e den store infrastruk­turplanen, NTP, i 2017.

Når skal spaden i jorden?

Kun tre av syv fjordkryss­ingsprosje­kter var med i tolvårspla­nen – Rogfast, Hordfast og Møreaksen.

De to siste var imidlertid ikke fullfinans­iert i perioden, noe som betyr ferdigstil­lelse en gang etter 2029.

Ifølge Ellen Slinde vil en innen en femårsperi­ode vaere klar til å sette spaden i jorden på E39 mellom Byrkjelo og Grodås. Ingenting tyder imidlertid på at regjeringe­n har det så travelt.

– Nå må vi først realisere de prosjekten­e som er inne i NTP, og så får vi se etter det, sier Helge Orten (H), som er leder for transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget.

Når skal spaden i jorden?

Prosjekten­e han sikter til er Hordfast og Møreaksen. Sistnevnte som gjør det mulig å kjøre fergefritt mellom Ålesund og Molde, er det mest ulønnsomme veiprosjek­tet i gjeldende NTP med en negativ nettonytte på 19,3 milliarder kroner.

– Burde dere ikke heller prioritere de lønnsomme prosjekten­e, eksempelvi­s E39 ByrkjeloGr­odås?

– At Møreaksen kom så dårlig ut skyldes en prislapp på 36 milliarder kroner. Vi jobber med å få ned prisen. Og det tror jeg vi skal klare, sier Orten.

At reisetidsb­esparelsen­e er så stor gjør dette til en meget god investerin­g for samfunnet. Prosjektle­der Ellen Slinde

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? GIGANTISK: Den planlagte broen over Nordfjord er 1800 meter lang og dermed 400 meter lengre enn Hardangerb­rua. Kun Akashi-Kaikyo-broen i Japan med et fritt spenn på 1991 meter er lengre i dag.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN GIGANTISK: Den planlagte broen over Nordfjord er 1800 meter lang og dermed 400 meter lengre enn Hardangerb­rua. Kun Akashi-Kaikyo-broen i Japan med et fritt spenn på 1991 meter er lengre i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway