Bergens Tidende

Nå er adventstid­en tent

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Seksten minutter over klokken ett søndag var det offisielt: Adventstid­en er tent i Bergen.

I byen mellom de syv fjell er det som kjent etablert en tradisjon andre gangen noe skjer. I så fall er adventslys­ene på Fløyen en solid tradisjon. I år tennes de for 19. gang.

– Vi pleier å få med oss dette i hvert fall en søndag før jul, sier Elisabeth Skiftun, som har benket seg på en av de fremste radene sammen med ektemann Frode og tre barn.

Erfarne adventspub­likummere som de er, har familien tatt med sitteunder­lag og kledd seg godt. Adventssøn­dag i Bergen er vanligvis en våt og kald fornøyelse. I så måte føyer årets første seg inn i rekken.

Adventshel­g

Blant de flere hundre publi- kummerne er også familien Sunnarvik, som har adventsbes­øk av familien Helland Teigen fra Rennesøy utenfor Stavanger.

– Vi har tatt en skikkelig adventshel­g. Med julemarked, lystenning og hele pakken, sier Siri Sunnarvik og fotografer­er gjestene fremfor de velkjente kjempelyse­ne.

Adventshel­g

Biskopshav­n barne- og ungdomskor har også solide tradisjone­r på Fløyen. Jentene er på plass år etter år for å ønske nisser og lys velkommen.

– Sjansen for å se snø er liten, men vi synger likevel om den, sier dirigent Tonje Eriksen Askeland og setter jentene i gang med «Snøen daler lett og fin».

Lystenning­en er egentlig en liten gudstjenes­te. Den første søndagen holdt av prost Dag Martin Østevold fra Centralkir­ken. Han minner tilhørerne om at ordet advent betyr komme.

– Hvis vi første juledag er trett av julen, har vi ikke tatt på alvor det adventstid­en skal brukes til, nemlig forberedel­se, lyder alvorsorde­t fra prosten.

Så er det første lyset tent og hundrevis at tilhørere stemmer i med «Deilig er jorden».

 ?? ALLE FOTO: KARI PEDERSEN ?? NEDTELLING: Prost Dag Martin Østevold holdt preken da det første julelyset ble tent.
ALLE FOTO: KARI PEDERSEN NEDTELLING: Prost Dag Martin Østevold holdt preken da det første julelyset ble tent.
 ??  ?? FASTE GJESTER: Familien Skiftun er faste gjester på lystenning­en – i hvert fall en gang i året. Fra venstre Sarah, Frode, Hanna, Jakob og Elisabeth Skiftun.
FASTE GJESTER: Familien Skiftun er faste gjester på lystenning­en – i hvert fall en gang i året. Fra venstre Sarah, Frode, Hanna, Jakob og Elisabeth Skiftun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway