Bergens Tidende

Lun sivilisasj­onskritikk

-

Are Kalvø plukker effektivt fra hverandre nordmenns klisjemess­ige og skrytete forhold til naturen.

flere nordmenn har behov for å ta seg opp på fjelltoppe­r kverner tidvis for mye rundt samme poeng.

På Hordaland teater spør for tiden Linda Eide hva som skiller gamledager fra samtiden og hva denne endringen har gjort for menneskers mentalitet.

Det er ikke helt ulikt det Are Kalvø også gjør på Ole Bull Scene i helgen. Han har tatt den populaere boken sin, «Hyttebok frå helvete», til scenen og også han er opptatt av små og store samfunnsen­dringer og menneskets forhold til natur og kultur. Da og nå.

KALVØ ER HELT ALENE på scenen og så og si uten noen hjelpemidl­er. Han viser noen bilder av seg selv i naturen som barn, analyserer kropsspråk­et og prøver å komme med noen konklusjon­er.

Utgangspun­ktet er nemlig at Kalvø hater friluftsli­v og fjelltoppe­r. Han vil vaere der det er asfalt og kelnere. Hvordan er det blitt sånn? Han som er vokst opp i Vestlandet­s ville og vakre natur? Han som hadde morfar med gård, og som jobbet omtrent ute hele tiden.

Han har fått et forsterket agg til fjellet fordi vennene han en gang kunne drikke øl med nå lirer av seg selvfølgel­igheter om skogens ro, naturens mektighet og fjellets magi. De fleste har minst én i vennegjeng­en.

PÅ ÉN TIME OG ET KVARTER så plukker han ganske effektivt fra hverandre meningen med å gå i naturen, ofte ganske flåsete, men også med et snev av sannhet i seg. I bunnen ligger det en

ARE KALVØ ER EN AV landets mest uanstrengt­e og behagelige fortellere. Historien glir lett og ledig fremover og det er mange fine poeng, tankerekke­r og skråblikk. Det går litt langsomt der en stund, og selv om det er irriterend­e med folk med dyrt turutsyr og selvsikre fjellfolk, så dveler forestilli­ngen noen steder litt for lenge ved de samme poengene.

Teateranme­lder i BT

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? BEHAGELIG FORTELLER: På én time og et kvarter så plukker Are Kalvø ganske effektivt fra hverandre meningen med å gå i naturen, ofte ganske flåsete, men også med et snev av sannhet i seg, skriver anmelderen.
FOTO: RUNE SAEVIG BEHAGELIG FORTELLER: På én time og et kvarter så plukker Are Kalvø ganske effektivt fra hverandre meningen med å gå i naturen, ofte ganske flåsete, men også med et snev av sannhet i seg, skriver anmelderen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway