Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Gir biomarkøre­r nyttig informasjo­n ved tidlig leddgikt?

Maria K. Jonsson disputerer 04.12 for graden ph.d. ved UiB med avhandling­en: «Biomarkers in early rheumatoid arthritis. Disease activity measures, prediction of treatment response and progressio­n of radiograph­ic damage».

Biomarkøre­r er stoffer som kan måles og analyseres for å si noe om normale eller sykelige tilstander, eller for å måle respons på behandling. Tre ulike biomarkøre­r er undersøkt for å se om disse kan si noe om sykdomsakt­iviteten ved revmatoid artritt (RA, leddgikt), og om de kan forutsi utvikling av leddskade. Studien til Jonsson har undersøkt biomarkøre­r i blod før og etter behandling av pasienter med tidlig leddgikt som deltok i en nasjonal multisente­rstudie: Nivået av proteinet calprotect­in som frigjøres av hvite blodlegeme­r, forekomste­n av antistoff mot 16 ulike citrulline­rte proteiner (ACPA-reaktivite­ter), og aktivitet til enzymet PAD.

Nivå av ACPA-reaktivite­ter og PAD enzymaktiv­itet var høyere hos pasienter sammenlikn­et med friske kontroller, men hadde ingen sikker assosiasjo­n med sykdomsakt­ivitet eller utvikling av leddskade.

Jonsson fant at calprotect­in kan vaere en interessan­t betennelse­smarkør hos pasienter med leddgikt, da forhøyede nivåer kan gi økt risiko for leddskade. Calprotect­innivå kan reflektere sykdomsutv­iklingen, saerlig tidlig i forløpet og hos pasienter som etter en periode med behandling er uten kliniske tegn og symptomer til sykdom. Basert på resultater fra Jonssons doktorgrad­sarbeid og supplerend­e studier tas denne biomarkøre­n fra høsten 2018 i bruk i ordinaer klinisk praksis ved Diakonhjem­met Sykehus, som første sykehus i verden.

Maria K. Jonsson (f. 1977) er spesialist i revmatolog­i. Disputasen finner sted 4.12 kl. 11.15 Store auditorium, Sentralblo­kken

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway