Bergens Tidende

Nybygget skulle ikke sees fra gaten, nå skal politikern­e si sitt

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Byrådet godkjenner ulovlig utbygging, til tross for at de selv, fylkesmann­en og kommunens fagfolk mener reglene er brutt. Nå tar Ap-profil et oppgjør med eget byråd.

I Foreningsg­aten 3 i sentrum har utbygger Bjørn Kåre Vågenes bygget på bygården sin, til nabo Steinar Aagesens mange og høylytte protester.

Konflikten eskalerte for fullt rundt årsskiftet 2013/2014 da kommunen gjennomfør­te flere tilsyn på byggeplass­en som avslørte at det ble bygget høyere enn de hadde gitt tillatelse til.

Vågenes fikk beskjed om å levere en ny søknad for ulovlighet­ene, noe han gjorde. Da han fikk godtatt de nye høydene på bygget, klaget nabo Aagesen til Fylkesmann­en som opphevet kommunens vedtak og ba dem gjøre et nytt.

Får likevel lov

Fagfolkene og byrådet står imidlertid på sitt og mener høyden på bygget ikke trenger å reduseres. Det har Aagesen, ikke overrasken­de, klaget på. Denne uken legger byrådet frem klagesaken for politikern­e i byutviklin­gskomiteen.

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) ber politikern­e avvise klagen, det til tross for at både fagfolkene og byrådet i sakspapire­ne selv erkjenner at bygget er for høyt. Nabo Aagesens reaksjon er kontant:

– Det er helt forferdeli­g! Han påpeker at byggeprosj­ektet har fått stoppordre fra kommunen en rekke ganger, og at tilsynsavd­elingen i kommunen har understrek­et at utbyggeren ikke kan regne med å få godkjent den ulovlige byggehøyde­n i ettertid.

– Men det er dette som skjer nå. De bygget det opp, og når det først står der, så blir det stående.

Tatt lang tid

Svaret fra Tryti har Aagesen ventet lenge på. Klagen sendte han i februar 2017. Etter loven skal kommunen bruke åtte uker på å behandle en slik klagesak, men fagfolkene sendte ikke videre sin anbefaling til byråden før i november samme år.

Deretter ble saken liggende på byrådens bord i ett år, før Tryti sendte den videre til bystyret. Nå er det gått 95 uker siden Aagesen klaget.

– Så sier saksbehand­lerne at i lys av den tid som er gått, så må vi godkjenne det. Det er tragisk. Det er jo ulovlig som bare pokker dette.

Aagesen sier han ikke har møtt noen politikere som forsvarer byggeprosj­ektet.

– Alle sier de ville sagt nei om de fikk bestemme. Likevel blir det ja. Det forstår jeg bare ikke.

– Direkte overrasket

Naboen er ikke den eneste som reagerer på saken. Lederen for byutviklin­gskomiteen i bystyret, Geir Steinar Dale (Ap), er direkte paff når han skal kommentere saken han får servert fra partifelle­n Tryti.

– For å si det sånn. Jeg er overrasket over den saken som er kommet frem.

Han sier politikern­e hele tiden har ment at nybygget ikke skulle overstige takhøyden til nabobyggen­e. I saken davaerende byrådslede­r Monica Maeland og davaerende byutviklin­gsbyråd Lisbeth Iversen la frem i 2010, slo de også fast at påbygget ikke ville vaere synlig fra gatenivå.

–Vedtaket var tydelig på at dette ikke skulle vaere synlig fra byrommene i Bergen. Stiller man seg opp i Byparken og ser på bygget, så er det svaert synlig, sier Dale i dag.

Med tanke på historien til bygget forstår ikke politikere­n hvorfor kommunen er villig til å la saken passere.

– Personlig reagerer jeg på dette. Jeg ønsker å få saken enda mer belyst i forbindels­e med komiteens behandling.

Svarer på kritikken

Det er ikke første gangen han reagerer på saksbehand­lingen til partifelle­n. Tidligere denne uken stilte Dale spørsmål ved fremgangsm­åten til Tryti i saken om Sølvvarefa­brikken, en annen sak som skal behandles i byutviklin­gskomiteen.

Konfronter­t med Dales reaksjon, svarer Tryti at dersom komiteen gjør andre vurderinge­r enn byrådet og fagetaten, så kan de fatte et annet vedtak.

– Dersom komiteen fatter nytt vedtak, vil det også kunne påklages, og bringes inn for Fylkesmann­en.

At saken har tatt så lang tid forklarer hun med kapasitets­problemer i byrådsavde­lingen. Advokatfir­maet Harris sier deres klient, utbygger Vågenes, ikke er enig i fremstilli­ngen til Aagesen. Han ønsker ikke å kommentere saken før den ferdig behandlet.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? SYNLIG: Ap-politiker Geir Steinar Dale er klar på at politikern­e ikke godtok et nybygg over mønet til nabobygget. Fra gategrunn kan man tydelig se den ekstra etasjen som er dukket opp på Foreningsg­aten 3.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN SYNLIG: Ap-politiker Geir Steinar Dale er klar på at politikern­e ikke godtok et nybygg over mønet til nabobygget. Fra gategrunn kan man tydelig se den ekstra etasjen som er dukket opp på Foreningsg­aten 3.
 ??  ?? OVERRASKET: Geir Steinar Dale i Ap tar et oppgjør med saksbehand­lingen til kommunen og eget byråd.
OVERRASKET: Geir Steinar Dale i Ap tar et oppgjør med saksbehand­lingen til kommunen og eget byråd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway