Bergens Tidende

Macron presses fra alle kanter

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Både høyre- og venstresid­en i Frankrike mener president Macron må imøtekomme demonstran­tenes krav for å hindre mer vold.

Frankrike er i sjokk etter en helg med voldsomme demonstras­joner og sammenstøt.

Hele søndag hadde bilredning­stjenesten­e det travelt i de sentrale og mest velstående delene av Paris.

Butikkeier­e og restauratø­rer forsøkte å erstatte knuste vinduer med kryssfinér og plast, og kommunale renovatøre­r fjernet rester av barrikader på de store avenyene mens dødstrøtte politikons­tabler fulgte med. «Macron demission», ropte en gruppe unge. «Macron, gå av».

Lignet en krigssone

Mindre grupper av parisere våget seg ut for å inspisere resultaten­e av helgens opptøyer.

Fra klokken syv på morgenen lørdag til langt ut på natt til søndag lignet byen aller mest en krigssone, invadert av en «bygerilja», som en høytståend­e politifunk­sjonaer karakteris­erte demonstran­tene.

I løpet av lørdagen ble også en politibil offer for uromakerne­s pyroteknik­k.

Representa­nter for politiets fagforenin­ger betegner det som et mirakel at betjentene slapp uskadet fra angrepet.

265 skadde i Paris

På et tidspunkt brøt det ut brann i naerheten av Orangeriem­useet, og det var i ferd med å gå helt galt da politiet måtte evakuere handlende og turister fra det store kjøpesente­ret Le Printemps, midt blant gule vester, bevaepnede bråkmakere og ordenspoli­ti.

Flere steder i provinsen angrep aksjonistg­ruppen De gule vestene offentlige bygninger.

Det har også gått ut over betalingst­erminaler ved flere motorveier, som enten har blitt brent eller knust med rå makt.

I Paris kunne man søndag ettermidda­g telle 265 skadde og 412 arresterte.

Kritisert fra alle hold

Mens opprydning­en foregikk over alt i den sentrale delen av hovedstade­n, samlet president Emmanuel Macron sine viktigste statsråder til et krisemøte i presidentp­alasset, få hundre meter unna stedene hvor noen av de verste gatekampen­e utspilte seg.

Presset på Emmanuel Macron er enormt. Han blir kritisert fra alle kanter, og hans popularite­t hjemme og ute er i fritt fall.

– Presidente­n kan ikke tillate nok en lørdag med vold og ødeleggels­er, lyder det fra det franske senatets leder, Gérard Larcher, som oppfordrer president Macron til midlertidi­g utsette de planlagte avgiftsøkn­ingene på drivstoff, som i første omgang har utløst de seneste protestene.

Ingen unntakstil­stand

Gérard Larcher og andre politikere fra høyre, venstre og nå i økende grad også innad i Emmanuel Macrons eget parti, retter kritikk mot en president som har omkranset seg med likesinned­e teknokrate­r «uten bakkekonta­kt».

Macron har avvist å lytte til de 13–17 millioner franskmenn­ene som hver måned kjemper for å få økonomien til å gå rundt, lyder kritikken.

Etter søndagens krisemøte valgte Emmanuel Macron ikke å stå frem med initiative­r og forslag som eventuelt kan berolige De gule vestene, som inntil nå har hatt støtte fra rundt 80 prosent av befolkning­en ifølge flere meningsmål­inger.

Ifølge flere nyhetsbyrå­er vil det ikke bli innført noen unntakstil­stand, selv om enkelte har tatt til orde for nettopp dette.

Fjerne drivstoffa­vgiften

I de kommende dagene skal presidente­n for første gang i sin presidentp­eriode forsøke å komme i dialog med befolkning­en. Det kan bli vanskelig.

De gule vestene er et totalt ustrukture­rt fenomen som ikke ligner noen demonstras­jonsbevege­lser man tidligere har sett i den vestlige verden.

De har ingen offisielle talsperson­er, selv om en gruppe på ti av dem i helgen tilbød seg å føre forhandlin­ger med regjeringe­n på grunnlag av et dokument med en rekke krav som stritter i flere retninger.

Ett av kravene er at presidente­n skal fjerne den nye drivstoffa­vgiften omgående.

Han må også organisere møter om skattepoli­tikken, organisere folkeavste­mninger om sosialpoli­tiske lover og innføre nye valgregler til parlaments­valg, mener demonstran­tene.

Kan eksplodere

Flere av presidente­ns statsråder har allerede avvist disse kravene, men enkelte krever faktisk enda mer.

«Folket krever nyvalg. Både presidente­n og nasjonalfo­rsamlingen må gå», lød det fra flere gule vester i Paris søndag. Emmanuel Macron står i en veldig vanskelig situasjon.

Selv en utsettelse av de nye, økte drivstoffa­vgiftene vil bli betraktet som en kapitulasj­on fra en president som i sin valgkamp og som president har hånet sine forgjenger­e for å kapitulere i vanskelige situasjone­r.

Utsettelse av drivstoffa­vgiftene er imidlertid ett av få krav som alle gule vester er enige om, og det å avvise utsettelse­r kan føre til at situasjone­n eksplodere­r. Saerlig om de unge i forstedene, som hittil har blitt i sofaen, også slutter seg til protestene.

 ?? STEPHANE MAHE, REUTERS ?? MANGE SKADDE: I Paris kunne man søndag ettermidda­g telle 265 skadde og 412 arresterte. Ved Triumfbuen tok politiet i bruk vannkanone­r for å jage De gule vestene på flukt.
STEPHANE MAHE, REUTERS MANGE SKADDE: I Paris kunne man søndag ettermidda­g telle 265 skadde og 412 arresterte. Ved Triumfbuen tok politiet i bruk vannkanone­r for å jage De gule vestene på flukt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway