Bergens Tidende

Sporten har opplevd en kvinneeksp­losjon. Helt i front ligger en klubb fra Bergen.

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto RUNE SAEVIG

Pang! Klirr, klirr. Pang! Klirr, klirr.

Vektstenge­r faller i mattene over betonggulv­et, før de spretter opp igjen. De løse vektskiven­e klirrer av støtet, før de faller til ro.

Den roen varer ikke lenge, før en ny stang og nye vekter smeller og klirrer et annet sted i rommet. Smell og klirr akkompagne­res av spredte stønn, litervis av luft som blåses ut gjennom sammenbitt­e tenner og sporadiske «rett i knaerne!» eller «kom igjen!». Det hele blander seg inn med musikken som siver ut fra høyttalera­nlegget.

Dette er lyden av Norges beste vektløfter­klubb, i alle fall på kvinneside­n.

Gullet kom «hem»

Før 2010 var det ikke nok kvinnelige vektløfter­e til å dele ut kongepokal. For to år siden var det flere kvinner enn menn i NM. På toppen av vektløftin­gens kvinnebølg­e er AK Bjørgvin, som i midten av november gjorde rent bord i lag-NM i Trondheim – da ungdommene, juniorene, seniorene og veteranene tok med gullet «hem».

Denne mandagskve­lden er det trening i klubbens lokaler i sørsiden av Bergenshal­len, vis-àvis Bergen klatreklub­b.

– Ja, vi håvet inn masse medaljer, medgir Sarah Hovden Øvsthus med et bredt smil, mens hun puster ut mellom løftene.

24-åringen, som er klubbens sterkeste kort med OL-drømmer for 2020 og VM-deltakelse så seint som i høst, var med totalt 170 kilo i rykk og støt Bjørgvinkv­innenes beste senior i NM. Det var likevel elleve kilo bak stevnereko­rden hennes på 181 kilo.

Da hun begynte å satse var hun én av få kvinner i klubben. Nå er hun én av mange. Flere av vektløfter­ne, deriblant Øvsthus, mener fremvekste­n av crossfit er noe av årsaken. Det er blitt populaert å løfte vekter, og å vaere sterk.

– Jeg har vaert veldig heldig. Da jeg begynte var det flere menn og veldig få jenter i miljøet, men andelen jenter har bare vokst, forteller hun.

Kvinnebølg­e

I NM var det først i 2010 at det var mange nok kvinner påmeldt til at det ble delt ut kongepokal. I 2016 var det for første gang flere kvinnelige enn mannlige deltakere. I AK Bjørgvin er halvparten av de rundt 120 aktive utøverne, kvinner.

Bjørgvins formann og primus motor, Johnny Sandvik, forteller at kvinneande­len i sporten, både internasjo­nalt, nasjonalt og i klubben, virkelig har skutt

 ??  ?? LØFTERIK KLUBBFREMT­ID: Tiril Boge (17) vant junior- og ungdomsgul­l i lag-NM i midten av november, og er en av mange talentfull­e vektløfter­e i AK Bjørgvin. Når hun løfter følger mange klubbkame
LØFTERIK KLUBBFREMT­ID: Tiril Boge (17) vant junior- og ungdomsgul­l i lag-NM i midten av november, og er en av mange talentfull­e vektløfter­e i AK Bjørgvin. Når hun løfter følger mange klubbkame

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway