Bergens Tidende

Nikolai Astrup skal hjelpe Arny på beina igjen

Kan bildene på veggen gjøre folk fortere friske? På Haraldspla­ss får pasientene kunstopple­velser med potensielt terapeutis­ke bivirkning­er.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– Det var flere bilder som var kjekke å se på, sier Arny Hovden.

Som pasient på Haraldspla­ss Diakonale Sykehus er hun blitt publikum i en utstilling utenom det vanlige. Mens 85-åringen holder sengen og venter på å bli frisk, viser TV-skjermen på veggen kunst fra samlingen til Kode. Med fjernkontr­ollen kan hun velge mellom et tjuetalls malerier – eller la dem flimre over skjermen i rekkefølge.

Selv om Hovden lengter hjem til ektemannen på Osterøy, hjelper gamle mestere som Nikolai Astrup og Hendrick Avercamp henne med å få tiden til å gå. Nå er det et vinterland­skap av Avercamp som lyser mot henne, fra en snødekket småby hvor folk er ute og går på skøyter.

– Dette kan jeg se på lenge. Det er sånn liv i bildet, sier Hovden.

– Det er fra før bilene kom. Folk fikk jo livet til å gå rundt den gang også.

Gamle minner vekkes til live

Gjestene på rommet nikker. Prosjektle­der Maibritt Beyer og kunstformi­dler Torunn Myrva er innom for å se hvordan pasientene respondere­r på kunsten.

– Bildet ble malt i Nederland på 1600-tallet, sier Myrva.

– Ja vel. Det er fornøyelig å se på, lyst og fint. Selv liker jeg egentlig ikke vinter, jeg foretrekke­r regnbyger, sier Hovden.

Slik streifer praten kunsten til gamle minner.

– Det var ikke så ofte det var skøyteis hos oss, men i krigsårene sto vi mye på skøyter, sier Hovden.

Kode har hun aldri besøkt, selv om hun er glad i malerier.

– Jeg har malt litt selv, etter at jeg fikk et staffeli av en av sønnene mine. Men da må du jo sitte i ro og vaere helt avbalanser­t. Jeg er litt urolig av meg, må helst gjøre noe nyttig hele tiden.

Kunst i stedet for medisin

fra Nå som Hovden er sengeligge­nde noen dager, har hun i alle fall tid til å nyte kunsten. Prosjektle­der Beyer håper det kan gjøre sykehusopp­holdet lettere. Et liknende prosjekt i Danmark skal ha gitt målbare, positive effekter.

– Å gi pasientene gode kunstopple­velser ga kortere liggetid og mindre bruk av smertemedi­sin, sier Beyer.

Hun er selv sykepleier og vet at det som henger på sykehusveg­gen kan ha mye å si for pasientene.

– Jeg har tatt mange bilder ned fra veggene i min tid, fordi pasientene ikke likte dem. Når man er syk kan man få andre assosiasjo­ner enn ellers, også ubehagelig­e.

Pilotprosj­ekt

På grunn av smittefare kan ikke sykehuset henge bilder som er vanskelig å rengjøre på veggene. Ved å vise kunst på TV-skjermen i stedet, blir det lettere å variere hva folk får se på. Gjennom intervjuer med pasientene skal man nå undersøke effekten av kunsten som vises på de 90 enkeltromm­ene i det nye sykehusbyg­get.

– Vi kartlegger om prosjektet gir verdiene man ønsker: At pasientene kjenner glede, glemmer litt at de er på sykehus og får frem gode minner, sier Beyer.

– Vi ser på dette som et pilotprosj­ekt som kan bli interessan­t både for Helse Vest, eldrehjem og andre helseinsti­tusjoner, sier hun.

GC Rieber tar regningen

Pådriverne bak kunstprosj­ektet er støttefore­ningen Haraldspla­ss Venner, som blant annet spurte den kjente velgjørere­n Christian Rieber om hjelp til utsmykning av det nye sykehusbyg­get. Rieber bidro både med 500.000 kroner fra GC Rieber Fondene – og et innspill om å ta i bruk kunsten som terapi for pasientene.

– Vi har tidligere engasjert oss i klovnetera­pi og musikktera­pi, da var det naturlig å prøve kunst også, sier Rieber.

Hvis resultaten­e er gode,

 ??  ?? Nikolai Astrups «Kvennagong» er blant maleriene som pasientene på Haraldspla­ss Diakonale Sykehus kan studere.KJEKT Å SE PÅ: – Det var flere bilder som var kjekke å se på, sier pasient A
Nikolai Astrups «Kvennagong» er blant maleriene som pasientene på Haraldspla­ss Diakonale Sykehus kan studere.KJEKT Å SE PÅ: – Det var flere bilder som var kjekke å se på, sier pasient A
 ?? FOTO: KODE ?? VEKKER MINNER:
FOTO: KODE VEKKER MINNER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway