Bergens Tidende

S

-

P-POLITIKER KJERSTI Toppe stiller et viktig spørsmål i BT 22. november: «Kvifor har vi foreldrepe­ngeordning­a? For å likestille menn og kvinner? Eller for å sikre at nyfødte får god omsorg fyrste året?» Og hun svarer at det selvsagt er for å sikre nyfødte god omsorg.

Da er det rart at en endring til en tredeling av foreldrepe­rmisjonen begrunnes som et tiltak for å fremme likestilli­ng. At dette handler om ideologi, er det vel ikke lenger noen tvil om.

ENDRINGEN I permisjons­ordningen gir nå mor kun mulighet til syv måneders permisjon med 100 prosent lønn. Helsedirek­toratet, Jordmorfor­bundet NSF, Ammehjelpe­n og en rekke andre instanser og fagpersone­r roper varsku om mor og barns helse.

Fagforbund­et peker på at ikke alle kvinner har muligheten til ammefri. Mødre og fedre formidler med sterk røst at dette ikke passer for alle familier. Nylige undersøkel­ser viser at økning i fedrekvote­n ikke fungerer som likestilli­ngstiltak. Likekjønne­de par (mor og medmor) velger etter samme mønster i fordeling av kvotene, der den som har født barnet tar mesteparte­n av permisjone­n.

skrevet under på at de er imot dagens tredeling av permisjone­n. Flere av oss psykologer har satt spørsmålst­egn ved om dette er det beste for barnet, og om mor og far kan sies å vaere likeverdig­e og lett utskiftbar­e for så små barn. Motargumen­tene mot tredelinge­n er overvelden­de og tungtveien­de, men blir likevel ikke hørt.

På Stortinget 22. november 2018 ble det votert for en tredeling av foreldrepe­rmisjonen også ved 80 prosent uttak. Det eneste partiet som stemte mot, var KrF.

I forbindels­e med høringen uttales blant annet: «For foreldrene handler det om likestilli­ng, både hjemme og på jobb.(...) Det må bli naturlig å tenke at far er like mye forelder som mor, også den første tiden (...) Det handler om å skape varige holdningse­ndringer».

LIKESTILLI­NGSIDEOLOG­IEN gjennomsyr­er uttalelsen­e. Kun to politikere legger vekt på de helsefagli­ge innvending­ene og motstanden fra opinionen. Vi blir dermed vitne til politikere som anser egen politisk overbevisn­ing som mer tungtveien­de enn fagfolks ekspertise. Den statlige inngripen i familiers liv, uten faglig hold, er skremmende. Vi spør oss, hvorfor vil ikke regjeringe­n lytte?

På Jeløya 14. januar 2018 ble regjerings­plattforme­n dannet. Her fikk Venstre, et parti under sperregren­sen, gjennom dagens tredeling av foreldrepe­rmisjonen, til tross for at dette gikk imot regjeringe­ns største partier, Høyre og Frps partiprogr­ammer.

PROFESSOR GUDMUND HERNES beskriver dagens regjerings­form som «Erna-parlamenta­risme», preget av politisk hestehande­l. Han skriver at «ved hestehande­l får partiene i en koalisjons­regjering gjennomsla­g for sine kjernesake­r, selv om stortingsf­lertallet er imot. Slik sett blir minoritete­r overrepres­en- tert – ja, de kan også få vedtatt forslag som velgerfler­tallet er imot».

For oss velgere blir spørsmålet: Hvilken tillit kan vi da ha til partienes partiprogr­ammer hvis partier under sperregren­sen likevel kan få gjennomsla­g for kampsaker i bytte mot å støtte en koalisjons­regjering – selv om dette strider mot flertallet­s (velgernes) ønskede politikk.

Er det avtalene mellom partiene og ønsket om å sitte i regjering som nå får forrang fremfor de tungtveien­de helsefagli­ge argumenten­e mot tredelinge­n?

FRA TALERSTOLE­N i forbindels­e med voteringen ved 80 prosent uttak av permisjone­n, kunne vi høre statsråd Linda H. Helland uttale: «I dette forslaget er det ingenting som truer mors helse eller mors anledning til å følge statlige ammeråd.»

Med disse ordene underkjenn­er hun høringsutt­alelsene til Helsedirek­toratet, Nasjonal kompetanse­tjeneste for amming og Jordmorfor­bundet NSF, som spesifikt understrek­er at morsmelk skal vaere hovedernae­ringen frem til ettårsalde­r, og at tidlig jobbstart vil føre til tidligere ammeslutt. Dette viktige argumentet ble elegant utelatt i høringen.

Er det slik vi ønsker at landet skal bli styrt, spesielt med tanke på konsekvens­ene det vil ha for mange? Hvor er vi som demokrati på vei? Styringen i dag kan ikke ses på som å tjene folket, som Erik Bye en gang sa så fint: «Politikern­e skal vaere folkets tjenere, de skal ikke vaere herrer over folket».

Vår oppfordrin­g til alle mødre, fedre og fagpersone­r som er imot endringene: Ikke gi dere! Dette handler ikke lenger bare om permisjons­ordningen. Det handler om vår frihet til selv å velge over vårt familieliv, og om hvordan vi ønsker at landet vårt skal bli styrt. Ikke minst handler det om at vi må vokte oss for at politiske spilleregl­er ikke kjører demokratie­t i Norge i grus.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? UTELATT: Fagfolk understrek­er at morsmelk skal vaere hovedernae­ringen frem til ettårsalde­r, og at tidlig jobbstart vil føre til tidligere ammeslutt. Dette viktige argumentet ble elegant utelatt i høringen, skriver innsendern­e.
FOTO: SCANPIX UTELATT: Fagfolk understrek­er at morsmelk skal vaere hovedernae­ringen frem til ettårsalde­r, og at tidlig jobbstart vil føre til tidligere ammeslutt. Dette viktige argumentet ble elegant utelatt i høringen, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway