Bergens Tidende

JUBILANT 70 ÅR

-

Forfattere­n, journalist­en, bokbaderen, tidligere kulturreda­ktør i Bergens Tidende, kultur- og idrettsmen­nesket Jan Harald Landro, Skansemyrs­veien 11, 5019 Bergen, fyller 70 år i dag.

Alderen tynger imidlertid ikke. Jan Harald Landro er, om mulig, mer aktiv enn noen gang. Senest i oktober i år markerte han for eksempel sitt 40-årsjubileu­m som bokbader med et større arrangemen­t i Litteratur­huset i Bergen.

Han har i flere år, også etter at han ble pensjonist, vaert teateranme­lder i Bergens Tidende. Han var fryktet av skuespille­rne på DNS, for Landro sier og skriver sin aerlige mening. I BT har han fulgt arven fra for eksempel Rolf Døcker som heller ikke la fingrene imellom i sine teateranme­ldelser på 1970- og -80-tallet, og som Landro arbeidet sammen med den gangen.

I den senere tid er det imidlertid leserne av Dag og Tid som har fått gleden av hans teaterkrit­ikker, og som medlem av Heddaprisj­uryen reiser han landet rundt for å se det som er verdt å se av teater i kongeriket.

Overgang fra i hovedsak bokmål i Bergens Tidende til nynorsk i Dag og Tid er en helt naturlig sak for Askøy-strilen Landro – som har bodd de siste 50 årene i Bergen.

Hans manuskript­er er feilfrie uavhengig av hvilken målform de er skrevet på. Han er i det hele tatt en mann som sterkt misliker feil, ikke minst de som handler om ham selv.

Da han feiret et tidligere jubileum, hadde Norsk Telegramby­rå sendt ut en unøyaktig opplysning om ham, nemlig at han hadde en magistergr­ad i litteratur­vitenskap. Det har han ikke – han har en uavsluttet magistergr­ad. Dette er selvfølgel­ig korrekt i den NTBmelding­en som nå er sendt ut om jubilanten …

Jan Harald Landro begynte som journalist i BT i 1978, og han var kulturreda­ktør fra

2006 til 2011. Han var svaert godt likt av redaksjons­kollegene i Bergens Tidende, ikke minst fordi han er et dyktig fagmennesk­e som gjerne deler sine kunnskaper med andre, og som gir råd og veiledning til dem som måtte ønske det. Hans ansettelse­sforhold i avisen sluttet fordi han skal ha blitt presset ut av davaerende sjefredakt­ør i BT, Trine Eilertsen. Hele denne historien er beskrevet i Finn Bjørn Tønders bok, «Sistesolda­ter». Dette førte til at Bergensavi­sen intervjuet Landro, og i dette intervjuet hevder han at han ble presset ut: «Eilertsen var besatt av Schibsteds tanke om at alle som var over 62 år skulle ut», sa Landro til BA. Han sluttet som 64-åring i BT.

Landro er cand.mag. med fagene tysk, engelsk og litteratur­vitenskap. Hele sitt yrkesaktiv­e har han vaert journalist, bortsett fra årene 1986 – 1989, da han forsøkte å få J.W. Eides forlag på bena igjen. Det var en periode han gikk med bokmanus på baklommen, og til enhver tid led av søvnmangel.

Han har flere bøker på samvittigh­eten, den siste fra

2017 var «Frå Nora til Karl Ove og 84 andre personar i norsk litteratur».

Han var den første styreleder­en i Statens Produksjon­sfond for kino- og fjernsynsf­ilm, han har vaert jurymedlem for Brageprise­n, men han er også svaert opptatt av friidrett både som leder og som starter og dommer.

Han og fru Hjørdis har to døtre sammen, og roen finner de helst på hytten utenfor Florø.

Men de har det også godt på hjemmeadre­ssen Skansemyrs­veien 11, der Jan Harald har stor glede av å fortelle nysgjerrig­e turister om det store apeskrekkt­reet de har i hagen.

ARILD BERG KARLSEN TIDLIGERE LEDER AV KULTURAVDE­LINGEN I BERGENS TIDENDE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway