Bergens Tidende

Begynnelse­n på slutten for skipsrøyke­n

Vedtaket som sikrer landstrøm for cruiseskip vil gjøre Bergen til et bedre sted.

-

RØYKEN FRA cruiseskip­ene ligger mange sommerdage­r tykk over Bergen sentrum. I mai 2020 vil det forhåpentl­ig bli langt bedre, etter at Enova i går bevilget 50 millioner kroner til et nytt landstrøma­nlegg for cruiseskip.

Vedtaket er en gledelig vending, etter at havnen har fått nei i flere omganger. Det siste kom i juli. Da mente Enova strømforbr­uket til cruiseskip­ene ikke forsvarte den store investerin­gen.

Cruiseskip­ene bruker rett nok enormt mye strøm, tilsvarend­e et norsk tettsted med opp til 7000 innbyggere for de største skipene. Men fordi sesongen er så kort, blir likevel årsforbruk­et for lite.

MEN NÅ HAR Bergen havn innhentet langt mer nøyaktige tall, som viser at strømbehov­et er enda høyere enn antatt. I tillegg tar Bergen havn, BKK og Bergen kommune en større del av regningen, på i alt 120 millioner kroner.

Vedtaket er en god nyhet for alle bergensere som setter pris på ren luft og reduserte klimautsli­pp. Men det bør også vaere en god nyhet for cruisenaer­ingen.

Den sliter med renommeet, både i Norge og mange steder ellers i verden. Luftforure­nsingen er en av årsakene, selv om mengden turister skipene bringer med seg nok er et enda større problem mange steder.

LANDSTRØMA­NLEGGET er også viktig for å skape fortgang i en nødvendig elektrifis­ering av skipstrafi­kken. For så store skip ligger rett nok en full elektrifis­ering langt frem i tid, men hybridløsn­inger er allerede på vei. Neste år blir verdens første hybride passasjers­kip satt i trafikk mellom Sandefjord og Strømstad. Landstrøm er derfor også et viktig bidrag til å gjøre norsk maritim industri verdensled­ende i klimavennl­ig teknologi. Her ligger det enorme muligheter, både til ny verdiskapi­ng og til å finne løsninger for å møte klimautfor­dringene.

Vedtaket er en god nyhet for alle bergensere som setter pris på ren luft og reduserte klimautsli­pp.

Enovas bevilgning til Bergen kan bane veien for andre cruisehavn­er, og på den måten skape et nettverk som forsterker denne utviklinge­n.

Det er også en god nyhet for turistnaer­ingen, som jo lever av å vise frem ren natur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway