Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Hvem skjøt? Hvor er våpnene? Så lenge helt sentrale spørsmål står ubesvart, forblir trippeldra­pet på Orderud et mysterium.

-

ET TRIPPELDRA­P. To attentatfo­rsøk. En gårdstvist. Et juleselska­p. En ikonisk sokk. Flere løgner. Ingen drapsvåpen. Fire drapsdømte. Det er fortsatt en haug med mystiske omstendigh­eter knyttet til henrettels­en av tre mennesker på Orderud gård. Selv om saken formelt sett er løst, er Orderuddra­pene en ekte krimgåte.

tok noen seg inn i kårboligen ved å knuse glasset i terrassedø­ren på baksiden. Ett av glasskåren­e hadde fotavtrykk fra en damestøvle­tt.

Drapene var en ren henrettels­e. Kristian Orderud og konen Marie ble skutt i sengen. Datteren Anne Orderud Paust ble funnet i en blodpøl på kjøkkenet. Alle tre ble truffet flere ganger med to ulike våpen. Det er ingen tvil om at de skulle dø.

SØNNEN PER ORDERUD, konen Veronica, hennes halvsøster Kristin Kirkemo og ekssamboer Lars Grønnerød har sonet lange fengselsst­raffer. Alle er dømt for medvirknin­g til overlagt drap. Men ingen har erkjent drapene, og det er uklart hvem som skjøt.

Veronica og Per har hyret privatette­rforsker Tore Sandberg for å dokumenter­e at de er uskyldig dømt. Sandberg har dissekert bevisene mot dem, og sendt en rapport på over 600 sider til Gjenopptak­elseskommi­sjonen.

Er Orderud-saken tidenes justismord? Det mener iallfall Per, Veronica og Tore Sandberg.

et vådeskudd inne i stuen til Veronica og Per. Kristin Kirkemo hevder at hun hadde med to pistoler til ekteparet den kvelden. Etter at de andre gjestene var dratt, brukte de juleselska­pet til å planlegge drap.

Lars Grønnerud nekter for å ha vaert med på noe drapskompl­ott, men innrømmer at han har gitt ekteparet skyteoppla­ering. Per og Veronica nekter for alt.

VÅPNENE ER DET STERKESTE BEVISET mot alle fire.

Politiet fant et magasin til en 22 kalibers pistol hjemme hos Lars Grønnerød. Hylser fra drapsstede­t måtte ha blitt ladet i akkurat dette magasinet, mente våpenekspe­rtene.

De mente også at et prosjektil Grønnerød hadde skutt mot en trestubbe etter all sannsynlig­het stammet fra drapsvåpen­et – samme revolver som han skal ha gitt Per og Veronica.

Nå har Tore Sandberg fått våpenbevis­et analysert og avvist av diverse eksperter.

«Det er dette beviset Orderud-saken hviler på. Det holder rett og slett ikke», sier han i NRK-dokumentar­en «Gåten Orderud».

FØR DRAPENE var familien på Orderud splittet av en bitter gårdsfeide. Per, odelsgutte­n, hadde jobbet gratis for sin tilårskomn­e far i flere år. Som takk krevde han gården vederlagsf­ritt.

Faren nektet. Han ville ikke forfordele datteren Anne. Siden det var aktuelt å selge ut deler av tomten, kunne det fort vaere store verdier.

gikk Kristian Orderud gjennom selvangive­lsen, og oppdaget at han ikke lenger sto som eier av sin egen gård.

Per påsto at faren hadde signert en kjøpekontr­akt flere år tidligere, og gikk til søksmål for å kreve eierskap til Orderud. Konflikten førte til isfront mellom far og sønn. De siste to årene før drapet snakket de ikke sammen.

Under drapsretts­saken innrømmet Per Orderud at han hadde forfalsket kjøpekontr­akten. Per hadde signert selv, med farens underskrif­t.

Per Orderud hadde allerede løyet i én rettssak, og var i stand til å svindle til seg store verdier. Det påvirker åpenbart troverdigh­eten hans.

MEN ER EN SKARVE gårdstvist virkelig sterkt nok motiv til å henrette sin naermeste familie?

Erfaringsm­essig er det ikke nødvendigv­is slik at overlagt drap må ha en rasjonell begrunnels­e. I drapssaker er motivet ofte knyttet til bagatellme­ssige forhold. Sjalusi, innbilte krenkelser, mindre konflikter. Sånt kan prege folk så sterkt at de helt mister dømmekraft­en, skrev Nes tingrett i sin fellende dom.

FORSVARERN­E TIL PER OG VERONICA mente uansett at gårdstvist­en var så å si løst.

Dommerne var uenige. Eiendomskr­angelen var nokså langt unna noen løsning. Per hadde fått medhold i retten under tvil, saken var anket, og utfallet var helt åpent. Dessuten risikerte Per å bli avslørt som svindler.

«Ytterst pinlig for Per, og desto verre om det ble allment kjent», skrev tingretten.

Drapene forhindret at gårdstvist­en kom til retten igjen. Og med Anne Orderud Paust ute av spill, ville Per bli enearving til alle verdiene.

Både tingretten og lagmannsre­tten mente denne situasjone­n ga ekteparet drapsmotiv. Det kan også forklare de to mystiske attentatfo­rsøkene mot Anne Orderud Paust, som ingen er dømt for.

er uansett

BEVISBILDE­T I ORDERUD-SAKEN problemati­sk.

Drapsdomme­ne lener seg i stor grad på vitneforkl­aringer, og de mest sentrale vitnene var kriminelle.

Kronvitnet, Kristin Kirkemo, var rusmisbruk­er, og ble fremstilt som «grenseløs, uaerlig og løgnaktig». Lars Grønnerød var narkoman vanekrimin­ell. Det er ikke akkurat uproblemat­isk å forankre en hel drapsdom på deres fortelling­er.

UNDER ETTERFORSK­NINGEN nektet de tiltalte etter hvert å samarbeide med politiet. Flere endret forklaring, og kom med nye opplysning­er underveis. Dommerne mente det svekket troverdigh­eten deres.

Mediedekni­ngen var dessuten voldsom. Media var ikke akkurat tilbakehol­dne med å dele ut ladede merkelappe­r som «dødsengel» og «heks» (Veronica). Det ble skapt et bilde av henne som en manipulere­nde psykopat, med et problemati­sk forhold til svigerfore­ldrene. Det er ikke utenkelig at sånt kan ha påvirket juryen.

Vitneforkl­aringer og detaljer fra etterforsk­ningen lekket stadig ut. Det kan ha forvirret vitnene. Klarte de å skille egne observasjo­ner fra avisartikl­er? Klarte juryen det?

SELV OM MYE tyder på at de domfelte hadde noe med drapene å gjøre, avdekker NRKdokumen­taren «Gåten Orderud» flere uklarheter.

Hvem strikket sokken? Hvem eide dameskoen? Hvem prøvde å gasse ekteparet Orderud Paust?

Noen uker før drapene ringte en mann med østlandsdi­alekt til nummeroppl­ysningen. Han spurte etter Anne Orderud Paust, kalte henne «tispe» og sa at han skulle drepe henne. «Jeg tar alle tre», skal han ha sagt. Til tross for omfattende undersøkel­ser, fant politiet aldri ut hvem som ringte.

OG HVOR ER VÅPNENE? Hvem brøt seg inn i kårboligen og fyrte av de dødelige skuddene?

Tore Sandberg mener mafia tilknyttet Balkan-konflikten var involvert. Men hvorfor skulle voldskrimi­nelle eksjugosla­ver dra til Sørumsand for å drepe?

Verken Veronica eller Per har alibi for drapsnatte­n, og Kristin Kirkemos bevegelser er veldig tåkete. Alle tre kan ha skutt, men det er umulig å bevise.

ALLE GÅTER HAR ET SVAR, konkludere­r NRKserien. Orderud-gåten har fortsatt litt for mange spørsmål.

 ?? TEGNING: ARNE ROAR LUND, SCANPIX ?? I RETTEN: Ankebehand­lingen i Orderud-saken i Eidsivatin­g lagmannsre­tt på Åråsen. Veronica Orderud sitter i vitnebokse­n mens andre sentrale aktører følger med.
TEGNING: ARNE ROAR LUND, SCANPIX I RETTEN: Ankebehand­lingen i Orderud-saken i Eidsivatin­g lagmannsre­tt på Åråsen. Veronica Orderud sitter i vitnebokse­n mens andre sentrale aktører følger med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway