Bergens Tidende

Kjemper om klosterrui­nene

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto RUNE SAEVIG

Internasjo­nale selskaper som McDonalds og Starbucks snuser på lokalene til den gamle Sølvvarefa­brikken. Fortidsmin­neforening­en vil rive bygningen.

På gaten foran den gamle Sølvvarefa­brikken møtes to av sidene i det som er blitt en betent sak for politikern­e i Bergen.

Til endelig avgjørelse

I over 50 år har det vaert planer om å rive fabrikkbyg­ningen for å gi bedre plass til restene av Nonneseter kloster som står på hver sin side av bygningen i dag.

I tillegg ønsker man å grave frem ruinene fra klosteret som ligger i bakken under.

Men i årene som har gått har ingen myndighete­r funnet penger til å kjøpe og rive bygningen.

De nye eierne av bygningen ønsker derfor å pusse dem opp og ta dem i bruk.

Byrådet avviser planene, og har nå sendt saken videre til politikern­e i byutviklin­gskomiteen for endelig avgjørelse.

Tittet på ruinene

Tirsdag formiddag var komiteen på befaring og fikk omvisning utvendig og innvendig.

Ut fra planforsla­get til eierne skal det vaere forretning­s- eller kafévirkso­mhet i første etasje, mens det i andre og tredje er tenkt kontorer.

Etter det BT kjenner til er selskaper som McDonalds og Starbucks interesser­te i lokaliseri­ngen som den gamle Sølvvarefa­brikken kan tilby.

Eierne bekrefter selv at det er mange selskaper som har vaert frempå angående lokalene, uten å gå inn på de enkelte.

– Det er stor interesse rundt disse. Men siden plansaken står som den står, så er det ikke noe annet å gjøre enn å køe opp interessen­tene. Alt er i det uvisse nå, sier HLT-advokat Steinulf Tungesvik, som represente­rer eierne.

Medeier Pål Didriksen sier det har vaert konkret interesse fra et arkitektfi­rma om å leie kontorer i andre.

– Men dette måtte vi utsette på grunn av plansaken.

I forbindels­e med tirsdagens befaring dukket Inger-Lise Skarstein og flere fra Fortidsmin­neforening­en opp for å markere sin mening i saken.

Med plakatbuds­kap som «Riv for å bevare», og «Riv. Gjør Bergen vakrere», var det ingen tvil om hvilken side de sto på.

– Vi har hele tiden vaert klinkende klare. Vi ønsker riving. Det er ingen andre alternativ­er. Byrådet har lagt frem sin innstillin­g i denne saken, og den støtter vi, sier Skarstein, som represente­rer lokallaget til foreningen.

Tar forbehold nasjonalt

Like bombastisk er ikke Fortidsmin­neforening­en på nasjonalt hold.

Leder for eiendom og museum, Merete Winnes, har skrevet en e-post til eierne hvor hun klargjør foreningen­s syn. Her kommer det frem at foreningen «foretrekke­r» riving av Sølvvarefa­brikken.

«Dersom dette skulle vise seg å vaere umulig innenfor en overskueli­g tidsramme er en istandsett­ing av Sølvvarefa­brikken å foretrekke fremfor stillstand i området», skriver Winness.

Finner penger

I foreningen lokalt mener Skarstein det må vaere fullt gjennomfør­bart å finne midler til kjøp, riving og oppgraving av klosterrui­nene.

– Dette er en by med mange og gode mesener som er opptatt av kultur. I Fortidsmin­neforening­en har vi tradisjone­r for å sette i gang spleiselag. Jeg ser ikke bort fra at vi kan appellere til byens kulturinte­resserte borgere.

– Vil vaere fantastisk

Skarsteins håp om at gavmilde borgere i Bergen vil bidra til et spleiselag for å kjøpe og rive fabrikken, kommentere­r eierne slik:

– Det ville vaert en fantastisk gave til Bergen hvis noen vil vaere villige til å gi slike summer, sier Didriksen.

Skarstein på sin side synes det viktige fokuset nå er restene etter Nonneseter Kloster, den eldste bygningen i Bergen.

– I 2025 planlegges det en stor middelalde­rkonferans­e i Bergen. La oss ha som mål at Nonneseter kloster og middelalde­rruinpark da kan åpnes.

 ??  ??
 ??  ?? UENIGE: Pål Didriksen eier den gamle Sølvvarefa­brikken som han vil pusse opp. Han møter motstand fra Inger-Lise Skarstein og flere fra Fortidsmin­neforening­en i Bergen som vil rive bygget.
UENIGE: Pål Didriksen eier den gamle Sølvvarefa­brikken som han vil pusse opp. Han møter motstand fra Inger-Lise Skarstein og flere fra Fortidsmin­neforening­en i Bergen som vil rive bygget.
 ??  ?? VISER: Steinulf Tungesvik og Pål Didriksen forklarer komiteens medlemmer hva som må gjøres med bygningene. I bakgrunnen står medlemmer fra Fortidsmin­neforening­en.
VISER: Steinulf Tungesvik og Pål Didriksen forklarer komiteens medlemmer hva som må gjøres med bygningene. I bakgrunnen står medlemmer fra Fortidsmin­neforening­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway