Bergens Tidende

– Det beste som har skjedd meg

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

«Helt Med» har mål om å skaffe 1000 arbeidspla­sser for utviklings­hemmede på ti år. – Å få jobb er det beste som har skjedd meg, sier Ida Marie Faerestran­d.

I Bergen står 88 utviklings­hemmede på venteliste for en varig tilrettela­gt arbeidspla­ss (VTA).

På landsbasis er over halvparten av voksne utviklings­hemmede uten dagtilbud.

– Mye å gjøre

Vekst- og attførings­bedriftene har nok å gjøre, men trenger flere VTA-tilskudd for å ta inn flere arbeidstak­ere.

– Vi har fantastisk mye å gjøre og skulle gjerne hatt inn flere folk, sier Eivind Hermansen, daglig leder for Midtun Vekst AS.

Stiftelsen SOR mener de har løsningen for deler av denne køen. Prosjektet «Helt Med» handler om å skaffe jobb i ordinaere bedrifter for de best fungerende av de utviklings­hemmede.

Har nådd målet

«Helt Med» åpnet ballet i Bergen i mai 2017. Første mål var 45 kontrakter innen utløpet av 2018.

– Vi har akkurat nådd det målet, sier organisasj­onssjef Jann Aasbak.

Ambisjonen­e for det neste tiåret er i en helt annen liga. Innen 2027 har «Helt med» tatt mål av seg å skaffe jobb til 1000 utviklings­hemmede.

Tror på gjennombru­dd

– Vi står fremfor et gjennombru­dd, sier Aasbak og ramser opp nye samarbeids­partnere. Kiwi, McDonalds og Avinor er i ferd med å inngå sine første «Helt Med»-kontrakter.

En av de første McDonaldsj­obbene kommer i Rådalen. Der har daglig leder Marius Kyte Alfheim fått ti søkere. Det var flere enn ventet, sier han.

I offentlig sektor er «Helt Med» inne i flere kommuner. De tre første jobbene kom på Fyllingsda­len sykehjem.

– For samfunnet er dette mye rimeligere enn VTA-arbeidspla­sser, påpeker organisasj­onssjefen, men understrek­er at «Helt Med» ikke er tenkt å erstatte arbeidspla­sser i vekst- og attførings­bedrifter.

– Samfunnet trenger flere VTA-plasser. Vi er et supplement for dem som bør få utvikle seg i et vanlig arbeidsmil­jø, sier han.

«Helt Med» får et statlig tilskudd på 50.000 årlig pr. arbeidspla­ss. Disse pengene dekker utgiftene med å etablere jobbene, rekruttere og følge opp arbeidstak­ere.

En VTA-plass koster stat og kommune 200.000 kroner i året.

Fast ansatt

Ida Marie Faerestran­d har i halvannet år vaert «Helt Med»medarbeide­r på Scandic City. Tre dager i uken er Faerestran­d arbeidshje­lp på hotellkjøk­kenet.

Faerestran­d er uføretrygd­et og får i tillegg betalt om lag 20 prosent av tarifflønn av hotellet, der hun er fast ansatt.

I syv år hadde Faerestran­d uten noe å gå til på dagtid.

– Å få jobb er det beste som har skjedd meg, sier hun med overbevisn­ing.

– Lett som en lek

Hun innrømmer at overgangen fra lediggang til arbeidsliv var hard. Men nå er døgnrytmen for lengst på plass:

– Jeg er slik at når noe er rutine, går det lett som en lek.

– Hva har det gjort med deg å gå på jobb tre dager i uken?

– Jeg har laert mye og kjenner meg mye sikrere på meg selv. Nå kan jeg hakke vannmelon på åtte ulike måter, sier Faerestran­d fornøyd.

– Glidd inn

Hotelldire­ktør Geir Anker Olsen på Scandic City har bare godord å si om sine fem «Helt Med»medarbeide­re.

– De har glidd inn i miljøet hos oss og blitt kollega med kokken på kjøkkenet og vaktmester­en. Det har vaert veldig kjekt å se, skryter sjefen.

De har glidd inn i miljøet hos oss og blitt kollega med kokken på kjøkkenet og vaktmester­en.

Geir Anker Olsen, hotelldire­ktør Scandic City

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? LAERERIKT: – Jeg har laert mye og blitt mye sikrere på meg selv, sier Ida Marie Faerestran­d, som i halvannet år har jobbet på hotellkjøk­kenet til Scandic City. Her sammen med kollega Camilla Jacobsen.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE LAERERIKT: – Jeg har laert mye og blitt mye sikrere på meg selv, sier Ida Marie Faerestran­d, som i halvannet år har jobbet på hotellkjøk­kenet til Scandic City. Her sammen med kollega Camilla Jacobsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway