Bergens Tidende

Demningsra­pporten: Alle aktører feilvurder­te risikoen

Rapporten om demningsbr­uddet i Munkebotn mener alle aktørene gjorde feil. Spesielt flengende er kritikken av Multiconsu­lt, som hadde prosjektan­svaret for demningen.

-

eDet var om kvelden 22. august den dramatiske nyheten kom: En demning i Munkebotn var i ferd med å renne over.

Demningen var under rehabilite­ring, og store nedbørsmen­gder hadde fylt den midlertidi­ge fangdammen som var bygget.

133 personer ble evakuert i Eidsvåg, og et stort område ble sperret av. Klokken 20 brast demningen, og vannet fosset nedover dalen.

Tirsdag ble den eksterne gjennomgan­gen fra rådgivings­selskapet Instanes AS lagt frem. Konklusjon­en deres er knusende:

Risikoen ved byggingen av en fangdam er feilvurder­t av alle aktørene i prosjektet.

Det har vaert anstrengt forhold mellom aktørene i prosjektet.

Prosjektle­der Multiconsu­lt deltok ikke på byggemøter.

Fangdammen skulle vaert bygget eller kontroller­t av en ekspert. Dette ble ikke gjort.

QQQQKnusen­de rapport

Blant spørsmålen­e som tas opp, er hvorfor den midlertidi­ge fangdammen ble bygget, i stedet for å føre vannet forbi arbeidsste­det. I tillegg hvorfor det ikke var et rør i fangdammen som kunne føre vann forbi.

– Det er uklart hvorfor fangdammen ble bygget og hvem som vedtok at den skulle bygges, sa Johanna L. Rongved fra Instanes AS på pressekonf­eransen.

Entreprenø­ren Donar har opplyst at fangdammen ble bygget for å håndtere overskudds­masse, det vil si å bruke de utgravde massene til noe.

Feilvurder­te risikoen

Når fangdammen først ble bygget, ble det ikke foretatt tilstrekke­lig risikovurd­ering. I rapporten kommer Instanes med følgende konklusjon:

«Risikoen ved fangdam er feilvurder­t av alle aktører i

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? LA FREM RAPPORT: Johanna L. Rongved og Arne Instanes fra rådgivning­sselskapet Instanes AS har laget rapporten om demningsbr­uddet, sammen med Fjóla Gudrun Sigtryggsd­óttir og Oddbjørn Bruland ved NTNU.
FOTO: ALICE BRATSHAUG LA FREM RAPPORT: Johanna L. Rongved og Arne Instanes fra rådgivning­sselskapet Instanes AS har laget rapporten om demningsbr­uddet, sammen med Fjóla Gudrun Sigtryggsd­óttir og Oddbjørn Bruland ved NTNU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway