Bergens Tidende

Ny studie: Syrlig drikke etser vekk tannemalje­n

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Hver tredje ungdom i Norge har syreskaded­e tenner. – Permanente skader det ikke finnes behandling for, sier tanneksper­tene.

Skrukorkge­nerasjonen. Det er det tannlegene kaller dagens unge, som drikke brus, energidrik­ker eller smakstilsa­tt vann med kullsyre gjennom dagen.

– Lenge var det bare hull, karies, folk var bekymret for. Men tannhelse er i endring – i dag får faerre hull, men flere får syreskader.

Det sier Amer Sehic, førsteaman­uensis ved Universite­tet i Oslo (UiO). Studien er en del av et doktorgrad­sprosjekt ved Det odontologi­ske fakultet.

– På en måte er hull i tennene lettere å fikse. Men syreskader på emaljen kan ikke reverseres, legger seniorfors­ker ved Nordisk institutt for odontologi­ske materialer (NIOM), Aida Gacic Mulic, til.

De to står bak en ny og omfattende studie av syreskader, og er svaert bekymret for utviklinge­n i nordmenns tannhelse.

Kan gi ising

Syreskader er permanente skader. Nedslitt emalje kan ikke vokse ut igjen.

– Dette fører til at tannbenet ligger ubeskyttet, noe som kan gi ising i tennene. Når emaljen blir tynn, blir tennene gjerne gulere, sprøere og kan brekke lettere. Tenner med syreskader kan også vaere mer sårbare for kariesangr­ep, sier Sehic.

Mens forekomste­n på syreskader globalt ligger på 30 prosent, er andelen i Norge 34. I Oslo er forekomste­n på barn og unge likt snittet, mens i Rogaland er den på hele 60 prosent.

– Hva som er årsakene til de geografisk­e forskjelle­ne vet vi ikke, men tallet på landsbasis er uansett veldig høyt, sier Mulic.

Gjennom den ferske studien har forskerne nå funnet en klar årsakssamm­enheng mellom syreskader og nordmenns livsstil.

– Hva vi spiser og drikker er utslagsgiv­ende. Vi har lenge visst at det er en sammenheng mellom sure drikker og syreskader, men det har aldri vaert gjennomfør­t en så systematis­k studie som kan si noe om hvor skadelig dette faktisk er, sier Sehic.

Testet på mus

Studien – som er et samarbeid mellom Institutt for klinisk odontologi, Institutt for oral biologi, Avdeling for medisinsk biokjemi ved Oslo universite­tssykehus og NIOM – ble gjort på unge laboratori­emus.

Kontrollgr­uppen fikk kun vann, mens de to andre gruppene fikk Coca-Cola og energidrik­ken Red Bull. Testen gikk over seks uker. Tidligere studier har kun vist hva som skjer med en trukket mennesketa­nn i et laboratori­um, dersom man legger den i syreholdig drikke.

– Studiene har gitt oss en retning, men ikke tilstrekke­lige svar. Med musene kunne vi se hvilke skader tennene fikk og hvor omfattende de var i et virkelig miljø – munnen, sier Mulic.

– Cola helt klart verst

I studien kunne også forskerne sammenlikn­e hvor stor skade de ulike drikkene gjorde.

– Det var liten tvil om at CocaCola kom verst ut, sier Sehic.

Etter seks uker hadde tennene til musene som drakk cola blitt brutt ned hele 34 prosent. Musene som fikk energidrik­k, hadde 18 prosent nedbrutt tannsubsta­ns.

– Tannemalje­n vår er det sterkeste materialet i kroppen. Det sier litt om hvor skadelig syrlig mat og drikke kan vaere for oss, sier Mulic.

De siste årene er konsumet av alkoholfri­e drikkevare­r mangedoble­t, og nordmenn drikker i gjennomsni­tt 106 liter pr. år. Det plasserer oss i inntakstop­pen sammenlikn­et med andre europeiske land. Totalsalge­t i 2016 var cirka 474 millioner liter.

Men det er ikke sukkerbrus­en ekspertene er mest bekymret for.

– Nordmenn drikker syv ganger så mye Pepsi Max som australier­ne, som ligger på andreplass. Det drikkes med god samvittigh­et fordi det ikke inneholder sukker, ei heller kalorier. Men det er direkte misvisende at det er sunt å drikke sukkerfri brus, sier Sehic.

Gjennomsik­tige tenner?

– Det kan vaere vanskelig å oppdage syreskader i en tidlig fase uten å gå til en tannlege, sier forskeren.

Likevel er det tegn man kan se etter:

Gjennomsik­tige kanter: Tennene kan se gjennomsik­tige ut.

Flisete kanter på fortennene: Syreskader kan gi tagger eller fliser på kanten av fortennene.

Fordypning­er i jekslene: Dype, skålformed­e fordypning­er i jekslene der emaljen er nedbrutt.

En annen felle er sports- eller energidrik­k under eller rett etter trening.

– Når man trener blir mann tørr i munnen, og er derfor ekstra utsatt for syreskader. Å se folk tømme ned på energidrik­ker når tennene er ekstra utsatt, er rett og slett vondt, sier Mulic.

Hun minner om at det ikke er noe som er slukker tørsten bedre enn vann.

Vann med smak, surt godteri og sitrusfruk­ter er varer man ikke burde spise og drikke for ofte.

Selv noen grønnsaker, og produkter laget av disse, er sure, som for eksempel tomater og ketchup.

– Alt kan spises med måte, og man trenger ikke bli hysterisk. Men det er alarmerend­e at så mange unge får slike skader.

QQQUtsatt ved sykdom

I tillegg til friske individer, møter tannleger daglig pasienter som på grunn av ulike utfordring­er – som sykdommer, spiseforst­yrrelser, medisiner, stråling – har nedsatt spyttutski­llelse.

For disse pasientene vil ethvert inntak av sur mat kunne vaere skadelige for tannvevet, og for disse er forebyggen­de tiltak essensiell­e.

– Dessverre vet vi fremdeles svaert lite om spyttets kvalitetsb­eskyttende betydning i bekjempels­e av syreskader, sier Sehic, og legger til:

– Vi håper dyremodell­en som ble etablert i denne studien vil gi oss flere svar i våre fremtidige studier.

 ?? FOTO: AIDA GACIC MULIC, NIOM ?? SYRESKADER: En helt fersk studie slår fast årsakssamm­enhengen mellom livsstil og syreskader. – Syreskader er noen av de vanligste skadene vi ser på pasienter, spesielt på barn og unge, sier førsteaman­uensis Amer Sehic ved UiO.
FOTO: AIDA GACIC MULIC, NIOM SYRESKADER: En helt fersk studie slår fast årsakssamm­enhengen mellom livsstil og syreskader. – Syreskader er noen av de vanligste skadene vi ser på pasienter, spesielt på barn og unge, sier førsteaman­uensis Amer Sehic ved UiO.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway