Bergens Tidende

Det nye toget som skal få beredskape­n på skinner

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto RUNE SAEVIG

Jens Petter Gravning i Voss-politiet skryter uhemmet av det nye beredskaps­toget.

Beredskape­n langs Bergensban­en, som går gjennom syv mil med veiløst høyfjellst­erreng, har ikke alltid vaert på topp.

Svakhetene ble grelt blottstilt under storbranne­n på Hallingske­id i 2011. Verdier for hundretall­s millioner gikk opp i flammer, mens det tok naer seks timer å få brannbil og slokkevann frem fra Voss.

– Vi så at vi kom til kort i en rekke situasjone­r ved hendelser i Voss-regionen, spesielt når det ble slutt på veien. Det nye toget er en solskinnsh­istorie, sier operativ leder for Sivilforsv­aret i Hordaland, Eivind Hovden.

Dette er noe av det gode og unike med beredskaps­toget, ifølge dem som har samarbeide­t om det:

Raskt av gårde

På det kjappeste kan toget vaere klart til avgang på under en halvtime.

Målet er å ha en reaksjonst­id på 50 minutter. Da skal toget vaere klart til alt fra branner og kollisjons­ulykker til redningsak­sjoner med savnede turgåere.

– Det er som legoklosse­r, sier Jens Petter Gravning, innsatsled­er i politiet på Voss.

Fleksibelt

Han sikter til at toget kan settes sammen etter behov, og at alt nødvendig materiell og utstyr – fra snøskutere til sanitetska­sser – kan skaffes og lastes på toget på kort varsel. Gravning sier poenget ikke er å ha masse utstyr forhåndsla­gret på toget.

– Det viktige er å ha oppdatert utstyr som vi kjapt kan få tak i, fra for eksempel sykehuset og brannstasj­onen. Nå vet alle hvem som har hvilket utstyr, og vi kan plukke fra øverste hylle i både utstyr og kompetente folk. Og skal vi hente ut fire skiløpere fra Kaldavass, tar vi ikke med vannvognen med 24.500 liter vann. Vi setter toget sammen basert på hva hendelsen er.

Gravning sier de har jobbet med konseptet i noen år, og han mener løsningen de er endt opp med er «kjempegrei­er».

God plass

Beredskaps­vognen er blitt rustet kraftig opp, er selvforsyn­t med strøm og kan på det meste romme et syttitall personer. Her er det også plass til alt nødvendig utstyr til innsatsper­sonellet, blant annet ti Zarges-kasser med medisinsk behandling­sutstyr som er forhåndskl­argjort.

Vognen kan nyttes til evakuering av både uskadede og skadde og som varmevogn. Her kan også mange pasienter tas hånd om samtidig, og vognen har sykestue med egne behandling­srom.

Inneholder også kjøkken og eget rom til såkalt KO, altså stedet hvor en aksjon koordinere­s.

God plass er det også på «flaket». Da toget var i Bergen tirsdag, sto en stor sanitetsti­lhenger fra Sivilforsv­aret bak brannbilen. Toget kan også ta med seg ATV-er og opptil åtte snøscooter­e.

Samarbeid og kunnskap

– Det aller viktigste i mine øyne er samarbeide­t, på tvers av etatene, som vi har fått til gjennom å jobbe med beredskaps­toget, sier Jon Herman Rivenes i Bane NOR, tidligere Jernbaneve­rket.

Politiet, brannvesen­et på Voss, Helse Bergen, Røde Kors og Sivilforsv­aret sitter i arbeidsgru­ppen. Folk derfra har deltatt i felles øvelser og samtrening, noe som ikke skjedde tidligere.

– Nå snakker vi med hverandre, ikke om hverandre, og vi forstår hverandres styrker og svakheter.

Bodil Reime Sørlie, ambulansea­rbeider på Voss, er en av ildsjelene. Hun forteller at alle de involverte nå har egne beredskaps­planer og tiltakskor­t for innsats der toget skal brukes.

Eivind Hovden i Sivilforsv­aret sier det slik:

– Når folk går inn i toget, vet de hva de skal gjøre.

 ??  ?? I BERGEN: Til vanlig er beredskaps­toget stasjonert på Voss. Tirsdag var det i Bergen i sitt mest hårete oppsett. «Rustet for dommedag», som en representa­nt for Bane NOR sa det.
I BERGEN: Til vanlig er beredskaps­toget stasjonert på Voss. Tirsdag var det i Bergen i sitt mest hårete oppsett. «Rustet for dommedag», som en representa­nt for Bane NOR sa det.
 ??  ?? PAKKES: Voss tidlig tirsdag morgen. Brannbilen er på plass på det såkalte «flaket», en flat jernbanevo­gn, og beredskaps­toget skal snart av gårde mot Bergen.
PAKKES: Voss tidlig tirsdag morgen. Brannbilen er på plass på det såkalte «flaket», en flat jernbanevo­gn, og beredskaps­toget skal snart av gårde mot Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway