Bergens Tidende

Fregattbau­gen ble forsterket for å renne båter i senk

-

– Det hadde vaert mye verre hvis fregatten hadde kjørt med baugen inn i skutesiden på tankskipet. Ikke fordi de hadde senket dem, men de kunne laget et skikkelig oljesøl, sier Gustav Johan Nydal. Han var adm.dir. i Kleven Maritime da de bygde modulene til KNM «Helge Ingstad».

i KNM «Helge Ingstad».

Vann skal ha kunnet forflytte seg mellom de vanntette seksjonene, først fra aktre generatorr­om inn i girrommet «via de hule propellaks­lene». Derfra skal vannet ha trengt inn i aktre og forre maskinrom fra girrommet «via pakkbokser i skottene», skriver Havarikomm­isjonen i rapporten.

– Ikke designfeil

Moduler til denne delen og resten av akterskipe­t var det Mjellem & Karlsen i Bergen som leverte.

Han som var sjef for byggingen, Trygve Aarland, sier til Sysla at han ikke har noen tro på at det er designfeil som er årsak til at KNM «Helge Ingstad» etter hvert sank etter sammenstøt­et.

Nydal mener heller ikke de kan klandres, dersom Havarikomm­isjonens endelige rapport blir lik den foreløpige på dette punktet.

– Det er hoveddesig­neren som bygger opp båten og bestemmer hvor de vanntette skottene skal vaere, og stiller krav til skadestabi­litet. Det er ingen båter som er beregnet for å kunne tåle å få revet opp halve skutesiden, sier han.

– Strenge krav

I likhet med Aarland sier Nydal at det var svaert streng kvalitetsk­ontroll med modulene de leverte.

– Det var veldig strenge krav til kvalitet og oppfølging, og det var høy kvalitet på det som ble bygget.

Navantia hadde hovedansva­r for oppfølging­en av arbeidet som ble gjort i Florø og Førde, mens Forsvaret også holdt kontroll, forklarer han.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway