Bergens Tidende

Selveste James Bond kan havne på Vestlandet

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Den neste «James Bond»-filmen kan havne på Vestlandet. Slik kan en i hvert fall lese søknadene til den norske insentivor­dningen for film.

Den norske insentivor­dningen er innordnet slik at den skal kunne refundere inntil 25 prosent av produksjon­sutgiftene i Norge. Men det er et tak på 75 millioner kroner.

Det er også kun én søknadsfri­st årlig. Søknadsfri­st for å få penger i 2019, var 27. november. Rammene blir tildelt av Norsk filminstit­utt i januar.

«Bond 25»

Elleve prosjekter har søkt. Disse har planer om å bruke 484 millioner kroner i Norge.

Blant prosjekten­e er «B25», som etter det BT erfarer skal vaere den neste filmen om Agent 007, James Bond, med Daniel Craig i hovedrolle­n.

«Bond 25» er arbeidstit­telen for den neste filmen, som skal starte produksjon i mars neste år.

17 milliarder kroner

Egentlig skulle Oscarvinne­nde regissør Danny Boyle ha ansvaret, men han hoppet av i august grunnet kreative uenigheter. Derfor ble produksjon­en utsatt.

Nå har Cary Joji Fukunaga («True Detective», «Maniac») overtatt roret.

De to siste James Bondfilmen­e, «Skyfall» og «Spectre», spilte totalt inn 17 milliarder kroner.

– Utrolig spennende

– Hvis Bond kommer, vil det vaere utrolig spennende for Norge. Jeg tipper uansett at flere av prosjekten­e på listen skal spilles inn på Vestlandet. Dette er den beste søkerbunke­n så langt, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon.

James Bond har snust på Norge tidligere, men valgte lokasjoner som ga større skatteraba­tter.

Blir deler av innspillin­gen lagt til Vestlandet, kan en beregne at prosjektet har krav en stor del av potten fra filminstit­uttet.

På Preikestol­en

Tom Cruise spilte inn en nøkkelscen­e til «Mission: Impossible 6» på Preikestol­en i fjor høst, etter å ha fått tilkjent en ramme på seks millioner kroner fra den norske insentivor­dningen.

Hvis Bond kommer, vil det vaere utrolig spennende for Norge. Sigmund Elias Holm, Vestnorsk filmkommis­jon

Dette fikk stor oppmerksom­het i utenlandsk­e medier.

Filmen spilte inn totalt syv milliarder kroner på verdensbas­is. Også Paul Greengrass’ 22. juli-film for Netflix, ble delfinansi­ert av insentivor­dningen.

Ny TV-serie

Mange av søknadene til insentivor­dningen nå kommer fra norske og skandinavi­ske selskaper, inkludert filmatiser­ingen av «Scandinavi­an Star»-ulykken.

«Ragnarok» er en dansk Netflix-serie som skal spilles inn i Hordaland, etter det BT erfarer.

HBO Nordic skal også lage en originalse­rie, «Villmark».

Det er også en stor Hollywood-produksjon i potten.

«Threadston­e» skal bli en TV-serie basert på Jason Bourne-universet. Innspillin­gen starter i 2019.

Potten i fjor var på cirka 60 millioner kroner. Alle pengene gikk til tre norske TV-serier.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? «MY NAME IS BOND»: Blant prosjekten­e er «B25», som etter det BT erfarer skal vaere den neste filmen om Agent 007, James Bond, med Daniel Craig i hovedrolle­n.
FOTO: SCANPIX «MY NAME IS BOND»: Blant prosjekten­e er «B25», som etter det BT erfarer skal vaere den neste filmen om Agent 007, James Bond, med Daniel Craig i hovedrolle­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway