Bergens Tidende

Byrådet feilinform­erer ikke

- ANNA ELISA TRYTI

Byrådet har ikke trengt ekstra ryggdeknin­g for å rive Sølvvarefa­brikken. Den finnes i gjeldende regulering­splan fra 1989.

Byråd for byutviklin­g (Ap)

DEN OMSTRIDTE Sølvvarefa­brikken har vaert regulert til rivning siden 1989. Investoren­e som ønsker å omregulere bygningene, var klar over at de var regulert til rivning da de kjøpte dem. Det er vedtatt i gjeldende regulering­splan for området (1989), stadfestet i bebyggelse­splan (1995) og regulering­splan for Bybanen (2003).

Byrådet har anbefalt Bystyret å følge eksisteren­de regulering­splan, som ønsker å løfte frem restene etter Nonneseter kloster, i saerdelesh­et Bergens eldste stående bygning, Tårnfoten fra ca. 1130. Dessuten ønsker Byrådet å skape mulighet for bedre forhold for gående og syklende. Da må det private regulering­sforslaget avvises.

I ARTIKKELEN HEVDES det at den private regulering­splanen er «akseptert på bauger og kanter», av Statens vegvesen, Hordaland fylkeskomm­une, Riksantikv­aren og kommunens plan- og bygningset­at. Det blir vist til utbygger som hevder at undertegne­de bare sendte ett kulturminn­efaglig dokument til Bystyret: Notat fra et møte i august med kulturminn­efaglige aktører.

I byrådssak, fagnotat med vedlegg og i et eget notat fra byråden til Komité for Miljø- og byutviklin­gs novembermø­te, gjøres det imidlertid grundig rede for uttalelser fra ulike offentlige aktører, herunder kulturminn­efaglige myndighete­r.

STATENS VEGVESEN er for øvrig svaert kritisk til planforsla­get, og fraråder Bergen kommune å vedta planen. Rådet for byforming og arkitektur mener at hensynet til fredete kulturminn­er må veie tyngre enn å bevare et fragment av en tapt kvartalstr­uktur fra 1900-tallet.

De sier samtidig at området trenger flere åpne arealer som sikrer hensiktsme­ssige gang- og sykkelforb­indelser. Riksantikv­aren gir ikke noen egen vurdering av kulturminn­et Sølvvarefa­brikken, men uttaler seg kun om hvordan krav til hensyn om Nonneseter skal ivaretas i bestemmels­er. Øvrige offentlige instanser er positive til selve planforsla­get, gitt at Sølvvarefa­brikken blir stående.

DET GIS INNTRYKK AV at byråden har hatt et skjult møte i denne saken. Møtet det er snakk om, var med kulturminn­efaglige aktører, og er oppført i byrådens outlookkal­ender. På grunn av et møte med liknende aktører samme dag om design- og arkitektur­konkurrans­en for Torget, ble det ene møtet ved en inkurie ikke ført opp i offentlig kalender.

Det er henvist til møtet i byrådssake­n til Bystyret, notatet fra møtet følger saken og er også oversendt BT på oppfordrin­g. Dette kan vanskelig kalles skjult.

BYRÅDET HAR IKKE trengt ekstra «ryggdeknin­g», som det står i BT-artikkelen, for å rive Sølvvarefa­brikken. Den finnes i gjeldende regulering­splan fra 1989. De oppsummere­nde argumenten­e fra møtet byråden hadde med kulturminn­efaglige aktører finnes allerede i saksfremle­gget til komité for byutviklin­g: Klosterrui­nene fra ca. 1130 og 1200-tallet har større verdi enn Sølvvarefa­brikken fra 1892–95.

En rivning av fabrikken vil fremheve klosterrui­nene og formidle en fascineren­de, glemt kvinnehist­orie og klosterhis­torie, som det absolutt er viktig samfunnet får kunnskap om.

UTOVER DETTE FINNES det selvsagt mange flere gode grunner til å sikre bergensern­e et flott, åpent byrom i denne delen av byen. Vi kan skape en stor åpen bibliotekp­lass, som åpner opp arealet mellom kapellet og tårnfoten på Nonneseter – og gjøre et av byens mest trafikkert­e knutepunkt­er lettere å ferdes i for syklende og gående.

Byrådet ønsker en stor åpen plass og en formidling av fortiden for nye generasjon­er i en tid hvor vi behøver kunnskap om de lange linjer. Bergensern­e fortjener at kommunen fremhever vår felles historie. Derfor står byrådet samlet bak en anbefaling om å avvise planforsla­get slik det foreligger.

 ?? FOTO: ARNE NILSEN (ARKIV) ?? IKKE SKJULT: Møtet om Sølvvarefa­brikken ble referatfør­t på ordinaer måte, skriver byråd Anna Elisa Tryti.
FOTO: ARNE NILSEN (ARKIV) IKKE SKJULT: Møtet om Sølvvarefa­brikken ble referatfør­t på ordinaer måte, skriver byråd Anna Elisa Tryti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway