Bergens Tidende

Demningsbr­uddet

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Kommunen har selvsagt det overordned­e ansvaret. Det var kommunen som bestilte denne dammen, var byggherre og hadde ansvar for at det ble gjort på riktig måte, sier Tor Woldseth (Frp).

Han er nestleder i bystyrets komité for miljø og byutviklin­g, som tirsdag kveld fikk presentert rapporten som firmaet Instanes AS har laget om demningsbr­uddet i Munkebotn 22. august.

Ønsker høring

Rapporten er spesielt kritisk overfor arbeidet prosjekter­ende Multiconsu­lt har gjort. Men den slår også fast at alle aktører, inkludert kommunens vann- og avløpsetat, feilvurder­te risikoen.

Ingen oppdaget at den midlertidi­ge fangdammen som var laget ikke ville klare å holde på vannmassen­e man måtte forvente.

Norvald Visnes (H) sier at han ikke har fått lest rapporten, men at inntrykket etter presentasj­onen er at ansvaret pulveriser­es.

– Det er så mange aktører involvert, at det blir en slags ansvarsfra­skrivning. Men ansvaret skal egentlig ligge på øverste nivå. Og hvem har ansvar for å påse at lovens krav er oppfylt? Slike ting må vi få svar på.

Visnes sier det er naerliggen­de at komiteen ber om en høring om saken.

–Det er svaert aktuelt. Hvis ikke svarene ligger i rapporten, må vi foreta en høring hvor vi får svar på det vi etterlyser.

– Kan bli mistillit

Woldseth sier at saken kan ende med mistillits­forslag mot byråd Anna Elisa Tryti (Ap).

– Kommunen har et ansvar her, og vi i bystyret kjenner bare byråden, som det heter. Men det kommer flere rapporter, så vi får vente med å trekke konklusjon­en. Har hun visst eller burde ha visst om risikoen, så er mistillit naturlig, sier han.

Woldseth mener uansett at kommunen ikke kan skylde på Multiconsu­lt eller Sweco, som var leid inn som byggeledel­se.

– At de er innleid på vegne av kommunen, betyr ikke at kommunen kan fraskrive seg ansvaret. VA-etaten har sikkerhets­ansvar. Hovedspørs­målet er hvorfor det ikke var et drenerings­rør som kunne tatt unna vannet. Det burde uansett blitt oppdaget av VA-etaten da dammen ble bygget, sier Woldseth.

– Mangler de kompetanse?

Lillian Blom (SV) sitter også i komiteen, og er inne på det samme.

– Det mest alvorlige i rapporten er jo at risikovurd­eringen var feil av alle aktører, inkludert VA-etaten og de som skal vaere kvalifiser­t til å beregne dammer. At det ikke ringte noen bjeller hos noen av aktørene, er alvorlig, sier hun.

Hun spør seg om kommunen mangler kompetanse på dette området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway