Bergens Tidende

Justiskomi­teen vil kartlegge tvangsbruk i norske fengsler

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY

Regjeringe­n bør sette inn umiddelbar­e tiltak for å bedre situasjone­n for psykisk syke i fengsler.

Det sa Emilie Enger Mehl (Sp), medlem av justiskomi­teen, i Stortinget tirsdag.

Flertallet i justiskomi­teen på Stortinget vil ha en full kartleggin­g av all bruk av glattcelle­r og belteseng i norske fengsler. Det gjelder også annen bruk av isolasjon i fengsel.

Et eget utvalg bør jobbe med en slik kartleggin­g i kriminalom­sorgen, ifølge en fersk innstillin­g fra justiskomi­teen. Gruppen bør også revidere hele straffegje­nnomføring­sloven for å sikre at fengslene følger menneskere­ttighetene.

– Vi må få svart på hvitt hvordan situasjone­n er i norske fengsler, sier Maria Aasen-Svendsrud (Ap), som også sitter i justiskomi­teen.

Sperres inne i dagevis

Det er Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) som først foreslo disse tiltakene. Når gir Arbeiderpa­rtiet, SV og Senterpart­iets representa­nter i justiskomi­teen sin støtte til forslaget. Tirsdag ble saken diskutert i Stortinget.

– Vi må stoppe utviklinge­n av en kriminalom­sorg som ikke er i stand til å ivareta grunnlegge­nde menneskere­ttigheter for innsatte, sa Enger Mehl i Stortinget.

Fra talerstole­n påpekte hun at innsatte utsettes for mer tvang og isolasjon enn nødvendig.

Tidligere i år avslørte BT at innsatte sperres inne på glattcelle­r i dagevis, ofte fordi de oppleves suicidale eller psykisk ustabile. Det er brudd på internasjo­nale konvensjon­er som Norge har forpliktet seg til å følge.

Dette holder ikke, mener Petter Eide (SV) i justiskomi­teen.

– Norge må vaere en rollemodel­l for andre land innen menneskere­ttigheter, sa Eide.

– Viktig bidrag

I Bergen fengsel satt en psykisk syk mann på glattcelle i nesten 1700 timer i løpet av to år, skrev BT tidligere i år. Saken er kritisert av FN.

BTs reportasje­r har også vist at myndighete­ne ikke hadde oversikt over hvor lenge og hvor ofte folk sitter på glattcelle­r.

– At BT har skrevet om psykisk syke i fengsel og kartlagt dette har vaert et viktig bidrag for å løfte problemsti­llingen, sier Aasen-Svensrud (Ap).

Bedre behandling for innsatte med psykiske lidelser er ett av tre kjerneområ­der som NIM anbefaler regjeringe­n å jobbe med i året som kommer.

Blir debatt i Stortinget

I kjølvannet av BTs saker krevde NIM en full gjennomgan­g av tvangsbruk og helsehjelp i norske fengsler.

Dette må gjennomfør­es, ifølge Aasen-Svensrud.

– En gjennomgan­g, slik NIM foreslår, vil vaere et nødvendig grunnlag for våre forslag når saken kommer til behandling i Stortinget, sier hun.

Etter jul blir det en større debatt i Stortinget om manglende økonomi, dårlig bemanning i kriminalom­sorgen og behandling­en av psykisk syke i fengsel.

Justiskomi­teens leder, Lene Vågslid (Ap), inntok også talerstole­n i stortingss­alen.

– Arbeidet med psykisk syke må helt klart forbedres, sa Vågslid.

Lite penger

NIM har flere ganger uttrykt sterk bekymring for bruk av tvang og isolasjon i kriminalom­sorgen.

Det har også Sivilombud­smannen gjort etter en rekke besøk i norske fengsler. Siste bekymring om dette kom fra Europaråde­ts komité for torturfore­bygging (CPT), som besøkte Bergen fengsel i vår.

– Vi ser at kuttene i kriminalom­sorgen fører til mer isolasjon og tvang, sier Aasen-Svensrud.

Bergen fengsel har i en årrekke slitt med presset økonomi. Norske fengsler er blitt hardt rammet av en reform for å avbyråkrat­isere og effektivis­ere statlige virksomhet­er.

Alvorlig situasjon

–Situasjone­n er alvorlig, sa Emilie Enger Mehl (Sp) om budsjettsi­tuasjonen i norske fengsler.

Hun ber regjeringe­n gjøre om på forslaget i statsbudsj­ettet om å kutte ytterliger­e i kriminalom­sorgen i 2019.

– Regjeringe­n bør stoppe kuttene og oppbemanne i kriminalom­sorgen, både for de psykisk syke og for innsatte generelt, sa hun i Stortinget.

Regjeringe­n skal nå behandle anbefaling­ene fra Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter. De må så svare Stortinget på hvordan de har tenkt å følge opp forslagene.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? OPPTATT: Dette er innsiden av døren til glattcelle nummer 6143 i Bergen fengsel.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE OPPTATT: Dette er innsiden av døren til glattcelle nummer 6143 i Bergen fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway