Bergens Tidende

Boligplan får kritikk

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Miljødirek­toratet mener planen om nullutslip­psboliger på Ådland bryter mot klimaregle­r og flystøyreg­ler.

På Ådland i Ytrebygda planlegges det mellom 700 og 1000 boliger. Det er Bybo AS å som ønsker å gjennomfør­e en storstilt boligbyggi­ng med såkalte nullutslip­pshus. Dette skal vaere bygninger med lavt energibeho­v og som også produserer egen energi.

Mens Bergen kommune har godkjent planene, har Fylkesmann­en i Hordaland levert en innsigelse mot dem. Nå skal regjeringe­n ta stilling til saken. Miljødirek­toratet anbefaler dem å å avvise planene.

«Miljødirek­toratet mener at planen er i strid med nasjonale og vesentlige regionale miljøinter­esser, og tilrår at innsigelse­n fra Fylkesmann­en i Hordaland tas til følge», skriver direktorat­et i et brev.

Det er manglende oppfyllels­e av kravene til flystøy og fortetting som får dem til å avvise planene. Selv om boligene som skal bygges er såkalte «nullutslip­psboliger», påpeker direktorat­et at en stor andel av transporte­n til og fra området vil bli bilbasert.

De mener også at hensynet til flystøy ikke er tilfredsst­illende avklart, og at nivåene av fløystøy som er satt for området avviker vesentlig fra retningsli­njene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway