Bergens Tidende

Tar farvel med den «beskjedne» presidente­n

- SANDRA BROVALL sandra.brovall@politiken

Torsdag begraver amerikaner­ne sin 41. president, George H.W. Bush. Før det sto de i kø for å ta farvel ved kisten hans.

Bushs død markerer samtidig slutten på en politisk aera vesensfors­kjellig fra nåtidens politiske klima.

Martin Haggray og Bishop Walton står i køen som snor seg rundt og rundt foran Capitol Hill. De to 18-årige universite­tsstudente­ne fryser, det er nesten minusgrade­r.

Flere timers venting

De venter i en flere timer lang kø for å komme inn i rotunden i Kongressen i Washington D.C. for å si farvel til nylig avdøde George H.W. Bush, USAs 41. president.

De to unge afroamerik­anerne var ikke engang i naerheten av å vaere født, da han var USAs president 1989–93.

– Jeg er ikke fan av avdøde president Bush, som blant annet førte en rasistisk valgkamp, men det hindrer meg ikke i å respektere embetet. Samtidig er hans død på en måte et friskt pust. Det minner oss om en tid da politikk var annerledes. Det minner oss om at det kan bli bedre enn det er nå, sier Martin Haggray.

Ble gode venner

Da president George H.W. Bush fredag sovnet stille inn, ble det for mange amerikaner­e også et symbolsk farvel til måten amerikansk politikk engang var.

Da man ikke så sine politiske motstander­e som erkefiende­r. Da man kunne samarbeide over midten. Da menn, som hadde kjempet hardt mot hverandre om presidente­mbetet for hvert sitt parti, kunne bli gode venner, slik Bill Clinton (D) og George H.W. Bush (R) ble. Den gang da amerikaner­ne var uenige om politikk, men ikke om grunnlegge­nde fakta.

Enden på en aera

Dagen etter tidligere president Bushs død skrev tidligere president Bill Clinton i Washington Post om det håndskrevn­e brevet Bush etterlot til ham, da Bush tapte for Clinton i 1992 etter å ha vaert president i bare fire år.

– Han var en hederlig, grasiøs og ordentlig mann som trodde på USA, vår grunnlov, våre institusjo­ner og vår felles fremtid. Han trodde på sin forpliktel­se til å forsvare og styrke dem, både når han vant og når han tapte.

George H.W. Bushs død markerer enden på en politisk aera, kommentere­r den amerikansk­e New York Times-journalist­en Thomas L. Friedman på CNN, mens vi står i køen.

– Det minner oss om en annen tid. Han var en mann som gikk inn for multilater­alisme, han trodde på institusjo­nene. Han var alt Trump ikke er, sier han.

Trump avlegger visitt

Klokken 19.30 begynner slangen av mennesker endelig å rykke fremover.

I køen står også ekteparet Wanda og Kenneth i pels og tykk ullfrakk, litt bedre rustet mot kulden.

På hodet hans sitter en caps med ordene «Vietnam Veteran».

I Wandas ører dingler et par «patriotisk­e engler»-øreringer i rødt, hvitt og blått. Hun elsker at Bush var en militaerhe­lt som meldte seg til å kjempe i andre verdenskri­g som elev på gymnaset og ble marinens yngste pilot som 18-åring.

Han overlevde til og med å bli skutt ned av fienden. To i flyet hans døde.

Wanda og Kenneth stemte på Bush i 1988, slik de har stemt på Republikan­erne hver gang før og siden. Også på Donald Trump. – Det politiske klimaet har endret seg siden Bush. Men det er både positivt og negativt, sier Wanda.

Trump har hånet familien

– Da jeg kom hjem fra Vietnam, kunne jeg ikke ha på meg denne capsen. Det var ikke populaert å ha tjent landet vårt i krig. Med Trump har man endelig fått respekt for militaeret vårt igjen.

Da tidligere førstedame Barbara Bush døde i april, var ikke president Trump invitert til begravelse­n. Det er ellers kutyme, men det ble ikke kommentert av Bush-familien, som også inkluderer USAs 43. president, sønnen George W. Bush.

Trump har tidligere hånet Bush-familien.

I sommer latterligg­jorde han

94-årige Bushs berømte ord fra presidentv­algkampen hans i

1988. Om håpet Bush hadde for at USA ville bli en «mer vennlig og mild nasjon». Siden Bushs død har Trump uttrykt seg mer respektful­lt.

Trump invitert

Når Bush torsdag får sin statsbegra­velse, er president Trump invitert etter George H.W. Bushs ønske.

Det betyr at statsbegra­velsen blir et for tiden sjeldent bilde av politisk samling, med alle nålevende presidente­r under ett tak.

Det er imidlertid ikke Trump eller retorikken hans som har skylden for at USA i dag er splittet, sier Wanda.

– Bush var en krigshelt og en hederlig familieman­n. Trump er en forretning­smann. Han gjør bare ting på sin måte.

Jagerfly-sokker i kisten

Køen rykker igjen fremover. Vi når Emancipati­on Hall full av statuer av historiens helter og blir bedt om å vente litt til. President Trump og førstedame Melania er nå inne ved kisten. Ved kisten lukker landets 45. president først øynene og gjør så honnør for forgjenger­en sin.

I kisten i midten ligger president George H.W. Bush. I de siste mange årene av livet sitt elsket han å ta på seg sokker som avspeilet humøret sitt. Stripete, rosa, et blått par med vennen Bill Clintons ansikt på.

Jeg har lest at sokkene han tar med seg i graven er grå med en eskadrille av jagerfly som flyr langs strømpeles­ten.

Jeg har lest at sokkene han tar med seg i graven er grå med en eskadrille av jagerfly som flyr langs strømpeles­ten. Sandra Brovall, journalist i Politiken

 ?? FOTO: SHAWN THEW ?? FRA HÅN TIL HONNØR: President Trump og førstedame Melania ved kisten. Landets 45. president gjør honnør for forgjenger­en sin. Trump har tidligere hånet Bush-familien.
FOTO: SHAWN THEW FRA HÅN TIL HONNØR: President Trump og førstedame Melania ved kisten. Landets 45. president gjør honnør for forgjenger­en sin. Trump har tidligere hånet Bush-familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway