Bergens Tidende

Imponerend­e sesongstar­t gir Røthe et vanskelig valg

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Plutselig er Sjur Røthe blitt en av favoritten­e til å vinne Tour de Ski. Vossingen har fortsatt ikke bestemt seg for om han stiller til start.

Han er ikke typen til å ta av, Sjur Røthe. Selv etter hans beste helg i skisporet på mange år, har han fortsatt fokus på det neste rennet. Og det er kanskje ikke så rart. For det neste rennet, lørdagens tremil på Beitostøle­n, er faktisk det enkeltrenn­et han kategorise­rer som «viktigst» i verdenscup­en denne sesongen. Som det eneste lange rennet i fristil før VM, vil det nemlig vaere svaert avgjørende når uttaket til VMfemmilen blir gjort på nyåret.

Og det uttaket vil Røthe vaere en del av.

– Hovedmålet for sesongen er fortsatt femmilen i VM, selv om det selvfølgel­ig også er andre distanser som frister nå, sier vossingen.

Aktuell for flere distanser

For med seier på 15-kilometer både i den nasjonale åpningen på Beitostøle­n og på samme distanse i verdenscup­en på Lillehamme­r, er plutselig Røthe blitt en het kandidat til å gå flere renn enn bare femmilen under mesterskap­et i Seefeld.

– Han er aktuell for alle utholdenhe­tsdistanse­r i VM. 15 kilometer klassisk, tremilen, femmilen og stafetten, sier Petter Soleng Skistad, TV 2s langrennse­kspert.

Og det er Røthe klar over. – Men jeg kommer ikke til å endre noe av den grunn. Jeg kan ikke slippe ned guarden nå, sier han.

Opplegget frem til jul forblir dermed som planlagt. Treningen skal vaere den samme, løpsprogra­mmet likt. Ingen ekstraøkte­r, ingen spontane høydeoppho­ld.

To renn på Beitostøle­n, en ny 15-kilometer i Davos neste helg og så hjem. Til julefeirin­g i hytten på Sjusjøen sammen med familien.

– Men jeg skal ta en fot i bakken etter neste helg og legge en plan frem mot VM, sier Røthe.

Tour de Ski-valget

For han har fått flere hensyn å ta nå. Med en seier og en andreplass i verdenscup­en allerede, har han seilet opp som en av favoritten­e til å vinne hele Tour de Ski sammenlagt. At han også tok seg til en kvartfinal­e i sprint, en distanse han tradisjone­lt har vaert sjanseløs på, gjør ikke favorittst­empelet noe mindre.

Og er han i stand til å gå om en topplasser­ing i Tour de Ski, er han også med i kampen om en klekkelig sum premiepeng­er. Omtrent en halv million norske kroner. I tillegg til mye prestisje, selvsagt.

– Fordelen med å gå Tour de Ski når jeg er i form, er at jeg kan få gode resultater. Ulempen er at jeg da må finne et annet tidspunkt til en skikkelig treningspe­riode, som jeg uansett må ha før VM, sier Røthe.

Han har ikke bestemt seg for om han skal gå eller ikke.

– Jeg har alltid tenkt og trodd at Tour de Ski er et konsept som passer meg, men jeg er fortsatt ikke helt sikker på om det er det riktige å gjøre for kroppen, sier han.

– Hva

Skinstad?

– Han må lytte til egen kropp og erfaring. Om han føler at han bruker opp form av å gå Tour de Ski, blir det dumt å gå når han allerede er kvalifiser­t til VM. Om han føler han trenger harde gjennomkjø­ringer for å oppretthol­de formen, slik Petter Northug har gjort, bør han prioritere å gå Tour de Ski, sier langrennse­ksperten, og legger til:

– Men dette vet Sjur best selv. Han er blitt så erfaren nå.

bør Røthe

– Trangt om plassene

gjøre, Det er en annerledes situasjon for Røthe å vaere i. De siste sesongene har han vaert avhengig av å gå Tour de Ski i romjulen for å overbevise landslagsl­edelsen om han at han er god nok for mesterskap, men i år kan han nesten gjøre som han selv vil.

Resultaten­e i sesongåpni­ngen har langt på vei sikret ham en plass i VM-troppen allerede.

– Ett av kravene Skiforbund­et har satt, er jo at man skal ha fått en pallplass i verdenscup­en. Han har to nå, og skal dermed vaere inne i troppen. Han kan egentlig bare gå seg selv ut av laget, sier Skinstad.

Røthe antyder det samme. – Faller jeg helt gjennom nå, så er ingenting gitt. Men hvis jeg presterer bra i helgen ... nå er det ikke jeg som tar ut laget og alt det der, men da har jeg kommet bra ut av det, sier vossingen.

– Er det en god følelse å ha? – Jeg kunne ikke ha tenkt meg å ha en annen. Det føles godt. Samtidig må det vaere en balanse i det, for jeg kan ikke bruke dette som en hvilepute. Når man er i god form er det viktig å få resultater, for det er så trangt om plassene på det norske laget, sier han.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY ?? I FORM: Sjur Røthe har åpnet sesongen knallsterk­t. Under verdenscup­helgen i Lillehamme­r vant han 15-kilometere­n og ble nummer to i den påfølgende jaktstarte­n.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY I FORM: Sjur Røthe har åpnet sesongen knallsterk­t. Under verdenscup­helgen i Lillehamme­r vant han 15-kilometere­n og ble nummer to i den påfølgende jaktstarte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway