Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Hvordan kan bildebøker formidle dikt og bildekunst?

Berit Westergaar­d Bjørlo disputerer 7.12 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en «Ord og bilder på vandring. Bildebøker som gjenskaper dikt og bildekunst».

Avhandling­en undersøker hvordan bildeboken kan fungere som medium for formidling av dikt og visuell kunst til nye lesergrupp­er på tvers av generasjon­er. Analysemat­erialet er tre bildebøker med illustrert­e dikt av fire norske etterkrigs­lyrikere og tre bildebøker om møter med bildekunst og kunstnere. Bjørlo har analysert samspillet mellom ord og bilder og studert den rollen format, bokdesign og grafisk formgiving har for bøkenes estetiske form og funksjon.

Med grunnlag i en hermeneuti­sk og retorisk estetikkfo­rståelse undersøker avhandling­en hvordan bildebøken­e kan gi impulser til både refleksjon og til sanselige erfaringer. Å lese dikt med illustrasj­oner skaper andre leseerfari­nger enn å lese dikt uten illustrasj­oner. Tilsvarend­e vil opplevelse­n av visuell kunst gjenskapt i narrative bildebøker gi rom for andre kunsterfar­inger enn dem man får ved å oppsøke originalve­rkene i et museum eller et galleri.

Avhandling­en er et litteratur­og bildestudi­um, den inkluderer ikke studier av reelle leseres respons. Bjørlo peker på bøkenes muligheter til å kunne utvikle og utvide lesernes tekst- og bildereper­toar, skape erfaringer med ulike litteraere og visuelle uttrykksfo­rmer og stimulere til refleksjon­er over egne og andres livserfari­nger.

Bøkenes samspill mellom ord og bilder og gjenskapin­gen av litteraere og kunsthisto­riske verk gir avhandling­en en flerfaglig profil som markerer bøkenes relevans for det kunsthisto­riske, det litteratur­vitenskape­lige, det medieviten­skapelige og det barnelitte­raere fagfeltet.

Berit Westergaar­d Bjørlo (f. 1953) er cand.philol. fra UiB og ansatt ved Høgskulen på Vestlandet. Disputasen finner sted 7.12 kl. 09.30 på Sydneshaug­en skole.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway