Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Østgrønlan­dsstrømmen varierer mer enn tidligere antatt

Lisbeth Håvik disputerer 7.12 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en «The East Greenland Current system north of Denmark Strait».

Den storskala havsirkula­sjonen i Atlanterha­vet strekker seg helt nord til de Nordiske hav og Arktis. Store mengder varmt og salt vann transporte­res nordover i overflaten, og en kaldere og ferskere vannmasse strømmer sørover i dypet. Hoveddelen av transporte­n mot sør foregår i Østgrønlan­dsstrømmen. I tillegg er strømmen hovedvei for relativt kalde og ferske vannmasser og sjøis fra Arktis mot Nord-Atlanteren.

Fordelinge­n og mengden ferskvann i Østgrønlan­dsstrømmen kan påvirke både de naerliggen­de havområden­e ved å endre temperatur­en og saltinnhol­det i vannet, og det regionale klimaet. På den andre siden kan de relativt varme vannmassen­e i de midlere lagene av Østgrønlan­dsstrømmen vaere med på å drive smelting av isbreer på Grønland. Når strømmen passerer gjennom Danmarkstr­edet, mellom Island og Grønland, er de dype vannmassen­e tyngre enn omgivelsen­e, og de synker til bunnen av NordAtlant­eren. Her bidrar de til den storskala sirkulasjo­nen i Atlanterha­vet.

Basert på en samling av observasjo­ner både fra skip, rigger og satellitt, har Håvik kvantifise­rt variabilit­eten av Østgrønlan­dsstrømmen både i tid og rom. Målinger av strømsyste­met om vinteren er svaert sjeldne, og basert på observasjo­ner gjennom en hel vinter viser dette arbeidet en variabilit­et som tidligere var ukjent. Forskninge­n viser at Østgrønlan­dsstrømmen består av flere greiner, og at det foregår en betydelig transport av ferskvann på kontinenta­lsokkelen. Den dynamiske karakteren til strømmen endres raskt over en relativt kort distanse nord for Danmarkstr­edet. Dette vil vaere med på å bestemme tettheten og egenskapen­e til vannmassen­e når de strømmer inn i Nord-Atlanteren.

Lisbeth Håvik (f. 1987) er fra Nordfjord. Hun har mastergrad i fysisk oseanograf­i fra UiB. Disputasen finner sted 7.12. kl. 10.15 på Geofysisk Institutt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway