Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Lørdag kan Frps nominasjon­smøte sikre Ap makten i fire nye år.

-

HVORDAN FRPS LISTE til kommuneval­get ser ut, kan avgjøre om borgerlig side kan ta over makten neste år. Det aller viktigste er naturligvi­s valgresult­atet. Men en annen forutsetni­ng for at Ap mister makten, er at det er mulig å se for seg et samarbeid mellom Frp, Høyre og ett eller to sentrumspa­rtier.

Listen som nominasjon­skomiteen har foreslått, gir Høyre håp om at et slikt samarbeid er mulig. Hvis de øverste plassene på den endelige listen blir endret, kan det fort bli vanskelig.

Tidligere stortingsr­epresentan­t Gjermund Hagesaeter er foreslått som listetopp av nominasjon­skomiteen. Han er en politisk veteran, men i Bergen represente­rer han likevel fornyelse. Det vil bli kampvoteri­ng om hans plass.

At nominasjon­skomiteen har degradert Tor Woldseth til andreplass, er noe av det som har provosert opprørerne.

DET ER GRUNN til å tro at den misfornøyd­e gjengen vil prøve å skyve ut mange flere. Ett eksempel er Christian Haugen, tidligere politisk rådgiver for olje- og energimini­steren, som er foreslått på tredjeplas­s. Han er blant dem som samarbeide­r godt med andre partier og som ivrer for at partiet skal søke byrådsmakt. På Bergen Frps årsmøte, der seniorgrup­peringen stilte mannsterke, ble han nedstemt som nestleder.

Men misnøyen til opprørerne er mer generell, og handler om langt mer enn at de vil ha andre folk på listen. Siden seniorfore­ningen ble lagt ned, har en av de tidligere medlemmene ønsket å ta tilbake mer makt. Å omkalfatre nominasjon­slisten vil vaere en maktdemons­trasjon. Det vil også vaere et takk for sist etter at en tidligere nestleder i lokallaget ble ekskludert tidligere i år. Dette satte fyr på en ulmende konflikt. Nestledere­n ble ekskludert på bakgrunn av en tidligere voldsdom han ikke skal ha informert partiet om. Han er nå siktet for grov vold mot en nabo, men den nye saken skal ikke vaere årsaken til at han ble kastet ut av partiet.

SENIORENE HAR GITT den ekskludert­e sin fulle støtte. I høst forsøkte de å kaste lokallagsl­eder Christoffe­r Thomsen, blant annet på grunn av denne saken. Det ble flertall for et mistillits­forslag mot lederen, men han gikk ikke av. Ifølge vedtektene er han valgt for to år, og dermed sitter han fortsatt.

I tillegg til intern uro, er dårlige målinger Frps største problem her i byen. Listen som nominasjon­skomiteen har foreslått, er nesten overrasken­de sterk, med flere unge, lovende høyt oppe. Det er ikke i seg selv nok til å vokse på målingene, men det er en start.

Misnøyen til opprørerne er mer generell, og handler om langt mer enn at de vil ha andre folk på listen.

DET ER FORSTÅELIG at seniorene, som utgjør en stor andel av partimedle­mmene i Bergen, ønsker mer innflytels­e. Men en av lokallaget­s utfordring­er er at de strever med å få flere aktive, unge medlemmer. Gjør seniorene rent bord lørdag, er det sannsynlig at mange av de yngre kreftene finner noe bedre å bruke tiden sin på.

SV gjør det nå svaert godt på målingene, og vil kreve mer innflytels­e om valgresult­atet blir like godt. Det kan bli et problem for KrF og Venstre. Høyre har valgt en samlende byrådslede­rkandidat.

Derfor er det altfor tidlig å slå fast at dagens byråd blir sittende. Med mindre Frps nominasjon­smøte blir den slagmarken det nå kan se ut som.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway