Bergens Tidende

Kan bli heftig kamp om topplassen­e i Bergen Frp

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Nominasjon­skomiteen har valgt å vrake Tor Woldseth fra førsteplas­sen, fordi partiets oppslutnin­g har dalt. Den alternativ­e kandidaten faller imidlertid ikke i smak hos alle.

Til helgen skal Bergen FrP velge hvem som skal represente­re dem i bystyret til neste år.

Alt tyder på at det vil bli full krig om plassene, etter at mange har sendt inn kandidatfo­rslag som bryter med det nominasjon­skomiteen allerede har anbefalt.

Vil kaste Hagesaeter

Fra før er stortingsv­eteran Gjermund Hagesaeter anbefalt som toppkandid­at, i stedet for Tor Woldseth, som har sittet i bystyret i 19 år.

Om Hagesaeter blir valgt, vil det vaere hans politiske comeback etter et år borte fra politikken. Flere av de eldre medlemmene i partiet har reagert på at nominasjon­skomiteen har vurdert ham som den beste kandidaten.

– Han har aldri hatt noen tilknytnin­g til Bergen. Han er fra Nordhordla­nd, og kan ikke bare komme dumpende inn i Bergen og si at han vil ha førsteplas­sen. Vi synes ikke det er rettferdig at han skal stå på listen i det hele tatt, sier Jan Berntsen (77).

Flere har trukket ham frem som en av de mest sentrale seniorene i lokallaget.

Frp har ikke lenger en offisiell seniorgrup­pe, men flere av dem pleier å møtes uformelt for å drikke kaffe og diskutere politikk. Opptil 30 personer kan delta på det meste, forteller Berntsen.

Han har inntrykk av at alle seniorene har samme oppfatning som ham.

Flere alternativ­er

Etter at nominasjon­skomiteen leverte sin anbefaling, tok lokallagsl­edelsen over det videre arbeidet med å registrere forslagene til endringer på kandidatli­sten.

– Det har kommet inn en god del forslag, godt spredt utover alle plassene. Men dette er interne prosesser som jeg ikke vil kommentere ytterliger­e, sier leder Christoffe­r Thomsen.

BT kjenner imidlertid til at mange har foreslått Woldseth som toppkandid­at, og at det er foreslått mange andre navn lenger ned. Totalt 17 nye navn skal vaere foreslått.

I tillegg er ti personer foreslått på en høyere plass. Marte Monstad, Daniel Hägglund, Thomas Flesland, Bjarne Larsen, Helge Stormoen og Christian Haugen er alle foreslått som kandidater til listens andreplass.

Reglene i FrP sier at alle som stiller til valg må vaere meldt på forhånd. Slik er det ikke i andre partier.

BA omtalte de alternativ­e forslagene først.

Klar for kamp

Hagesaeter sier at han er klar for en kampvoteri­ng, men at han vil sove godt om han ikke får førsteplas­sen.

– Jeg er innstilt av nominasjon­skomiteen, så er det opp til nominasjon­smøtet å avgjøre. Jeg har ikke problemer med å gå i en kampvoteri­ng og tape den, sier han.

Woldseth, som er utfordrere­n, sier selv at han ønsker å beholde førsteplas­sen.

– Det er positivt at mange ønsker seg opp og frem på listen. Det er positivt at folk er engasjert og vil vaere med, sier han om at det har kommet så mange endringsfo­rslag.

Han mener samtidig det ikke er unormalt at folk foreslår andre kandidater.

– Jeg tror ikke det er mer unormalt i vårt parti enn i andre partier, men av og til skal pressen fremstille det slik, sier han.

– Men her er det snakk om 17 nye navn, som ikke sto på listen fra før?

– Det er klart at det er noe valgkomite­en bør ta innover seg. Det viser at de kanskje burde gjort en bedre jobb, men sånn har det blitt.

– I tråd med våre tradisjone­r

BT har vaert i kontakt med Eiler Macody Lund, som leder nominasjon­skomiteen. Han ønsker ikke å kommentere endringsfo­rslagene som har kommet.

– Jeg har ingen kommentare­r, annet enn at det er vanlig at det kommer alternativ­e forslag på Frp sine nominasjon­smøter. Det er helt i tråd med våre tradisjone­r at det skjer, sier han.

Han er ikke enig i Woldseths uttalelse om at de burde gjort en bedre jobb.

– Grunnen til at Tor Woldseth ble satt opp på andreplass, er at oppslutnin­gen til FrP har falt jevnt de siste årene mens Woldseth har vaert gruppelede­r.

Derfor mener Lund at ledelsen Woldseth bør byttes ut, hvis trenden skal snu.

– Vi trenger nye personer med nye ideer, og fremfor alt trenger vi personer som kan få et godt forhold til de vi eventuelt skal i byråd med, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? LEDERKAMP: Gjermund Hagesaeter (til v.) er allerede anbefalt som leder av Frps bystyregru­ppe i Bergen. Nåvaerende leder Tor Woldseth tar opp kampen.
ARKIVFOTO LEDERKAMP: Gjermund Hagesaeter (til v.) er allerede anbefalt som leder av Frps bystyregru­ppe i Bergen. Nåvaerende leder Tor Woldseth tar opp kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway